Infotilaisuudet Foodservice-ketjun toimijoille ja elintarvikeyrittäjille jatkuvat

Seuraavina on vuorossa Hämeen 17.11., Keski-Suomen 23.11. ja Kaakkois-Suomen 28.11. tilaisuudet. Tule mukaan!

Ammattikeittiöt ja Foodservice-tukut ovat kiinnostuneita lisäämään paikallisten elintarvikkeiden määrää tarjonnassaan. Tämän asian edistämiseksi Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke järjestää infotilaisuuksia eri puolilla Suomea vuosina 2016-2017.

Jotta ammattikeittiöiden sekä Foodservice-tukkujen lähiruoan kysyntä ja paikallisten yritysten tarjonta voivat kohdata, on heidän tunnettava toinen toistensa toimintatavat nykyistä paremmin. Tällä hetkellä toimitusketjussa tilauksen tekijän (ammattikeittiö), tavarantoimittajan (elintarvikeyritys) ja keräilijän sekä kuljetuksen (Foodservice-tukun) väliset toimintatavat eivät ole tuttuja toisilleen. Se vaikeuttaa toiminnan kehittämistä, vaikka sekä ammattikeittiöissä että tukuissa on halukkuutta ja kiinnostusta paikallisten elintarvikkeiden lisäämiselle tarjonnassaan.

Eri puolilla Suomea järjestettävissä infotilaisuuksissa tutustutaan toisiinsa ja etsitään yhdessä toimintatapoja, joilla yhteistyötä voidaan viedä eteenpäin. Tilaisuuksissa perehdytään tukkujen toimintaan ”Miten toimin Foodservice-tukkujen kanssa?” -täsmäoppaan avulla ja eri toimijoilla on mahdollisuus kertoa omista toimintatavoistaan. Lisäksi esitellään tavarantoimittajan tuotekortti ja Golli tilaus- ja toimitusjärjestelmä. Tilaisuuksiin kutsutaan Foodservice-tukkuja, ammattikeittiöitä sekä alueen elintarvikeyrittäjiä.


Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeessa edistetään HoReCa-tukkukaupan, ammattikeittiöiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä. Aitojamakuja.fi -sivustolla esitellään teemaan liittyviä hyviä käytänteitä.

Vuosina 2015-2017 toteutettavaa hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja HoReCa-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

#ruokaketju

Tutustu ammattikeittiöalaan Ammattikeittiön ABC -videoiden avulla

Viisi lyhyttä teemavideota esittelee ammattikeittiöalan keskeiset toiminnat ja osaamisvaatimukset.

Ammattikeittiöosaajat ry on julkaissut Ammattikeittiön ABC perehdytys- ja esittelyvideosarjan, jonka tavoitteena on tukea opiskelijoiden, työssäoppijoiden ja uusien työntekijöiden perehdyttämistä ammattikeittiöalalle.

Viisi lyhyttä teemavideota antavat katsauksen ammattikeittiöalan keskeisiin toimintoihin ja osaamisvaatimuksiin nopeasti ja helposti omaksuttavalla tavalla. Lisäksi ne kertovat ammattikeittiöalasta modernina, erityisosaamista vaativana ja monipuolisia työtehtäviä tarjoavana tulevaisuuden alana.

Videoidut teemat ovat ruoanvalmistusmenetelmät, ergonomia ja työturvallisuus, hygienia ja omavalvonta, kestävä kehitys sekä asiakaspalvelu.

Videot on tuotettu osana Ammattikeittiöosaajat ry:n toteuttamaa ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Arvostusta ammattikeittiöille -hanketta ja ne ovat vapaasti hyödynnettävissä työyhteisöissä ja oppilaitoksissa perehdytyksen, koulutuksen ja alan esittelyn tukena.

Videot löytyvät www.amko.fi/perehdytys

Lisätietoja:
Virpi Kulomaa
Projektipäällikkö
Ammattikeittiöosaajat ry
050 339 6844
virpi.kulomaa@amko.fi

Suoramyyntiin liittyvä webinaarisarja

Pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta, oli teemana ensimmäisessä Suoramyynti-webinaarissa 5.10.

Syksyn 2016 järjestetään neljä erillistä noin puolen tunnin pituista webinaaria, joissa käsitellään suoramyyntiin liittyviä asioita neljästä näkökulmasta. Ensimmäinen näistä oli pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta. Webinaareja voi seurata suorana, mutta niistä tehdään myös tallenteet. Ensimmäisen päivän materiaalit:

Tutustu tarkemmin asiaan www.aitojamakuja.fi/suoramyynti ja sen usein kysyttyä -palstaan.

Tulevat Suoramyynti-webinaarit:

 

 

 

Suomen 12 kansallista ruoka-aarretta valittu

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan. Suomelle valitaan kansallisruoka.

Ensimmäisessä äänestysvaiheessa 10 000 suomalaista äänesti. Reilusti yli 1000 erilaista suomalaista ruokaa sai ääniä. Kansanäänet ja raadin äänet laskettiin yhteen. Tuloksena saatiin 12 kansallisen ruoka-aarteen listaus. Kaikki valitut 12 ovat voittajia ja tarinan arvoisia. Ne tulevat saamaan ensi vuonna sesongin mukaisen nimikkokuukautensa. Nämä 12 aarretta ovat finaalissa, josta yksi valikoituu kansanäänestyksen jälkeen kansallisruoaksi! Voittaja julkistetaan 19.1.2017.

Kansallisruokahankkeen tavoitteena on saada ihmiset näkemään suomalaisen ruokakulttuurin erikoispiirteet, jotta osaamme olla niistä ylpeitä ja samalla kehittää ruokakulttuuriamme vahvuutemme ymmärtäen. Hankkeen toteuttajina ovat ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. Hankkeessa toimijana ja rahoittajana on jatkossa myös maa- ja metsätalousministeriö.

12 kansallista ruoka-aarretta

Ruoka-alan järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista. Raadin tehtävänä oli varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

Kansan ja raadin valinnat olivat varsin yhtenäisiä. Raadilla oli mieluisa tehtävä valita vaa’ankielituotteiden välillä. Valinnassa painottuivat se, että tuote muuntuu sesonkeihin ja edustaa koko maan kulttuuria antaen tilaa alueitten omille erikoisuuksille.

Suurin keskustelu raadissa käytiin siitä, voidaanko makkara ja läskisoosi jättää listalta pois. Ne hävisivät niukasti toiselle suomalaisen perunan kanssa syötävälle herkulle: paistetuille muikuille/silakoille.

– On kiinnostavaa huomata, että elintarviketeollisuuden valmistamat tuotteet hernekeitto, maksalaatikko, mämmi ja viili nousivat kärkitusinaan. Ne ovat osa meidän omintakeista kulttuuriamme ja meillä kaikilla on niistä makumuistoja, sanoo raadin jäsen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Kaksitoista ruoka-aarretta sesonkijärjestyksessä ovat:
• Pitsa
• Hernekeitto
• Ruisleipä
• Mämmi
• Kalakeitto
• Viili
• Karjalanpiirakka
• Mustikkapiirakka
• Paistetut muikut/silakat perunoilla
• Karjalanpaisti
• Graavi kala
• Maksalaatikko

– Eniten keskustelua tullee herättämään se, miten Italian ylpeys pizza pääsi suomalaisten ruoka-aarteitten listalle. Näen sen kuitenkin irronneen alkuperäisestä yhteydestään, siksi kirjoitimme sen kotimaisin aakkosin pitsaksi. Alkuperäinen pizzakin nousi maailmanmaineeseen vasta siirtolaisten mukana USA:ssa. Tänä päivänä pitsa on suomalaisten arkea, raadin jäsen historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen perustelee.

Jokainen aarre saa sesongin mukaisen nimikkokuukautensa ja ne tulevat eri tavoin – sellaisenaan tai modernisoituna – näkymään juhlavuoden tilaisuuksissa.

– Nämä ruoat antavat juhlavuonna monta syytä syödä yhdessä – konstailemattomasti, Syödään yhdessä-hanketta vetävän ELO-säätiön Seija Kurunmäki iloitsee.

Jokainen voi vaikuttaa, nyt äänestämään!

Nyt valittujen 12 ruoan joukosta jokainen pääsee äänestämään ruokaa, jonka itse haluaisit Suomen juhlavuonna ylpeänä esitellä Suomen kansallisruoaksi. Tutustu www.kansallisruoka.fi

Lisätietoja:
ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Seija Kurunmäki, johtaja
+358 400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
tai
Susanna Haavisto, tiedottaja
+358 40 5060185, susanna.haavisto@elo-saatio.fi

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry
Anni-Mari Syväniemi, Ruokakulttuuriasiamies
+358 50 5118909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Aitojamakuja.fi uutiskirje

Syyskuu 2016

Hanki maukasta lähiruokaa Osta tilalta -päivänä 10.9.
Lampaan lihaa, viiriäisen munia, ternimaitoa, omenia, jauhoja ja vaikka mitä muuta! Tuotteiden lisäksi roppakaupalla elämyksiä ja tutustumista. Valtakunnallisena Osta tilalta -päivänä 10. syyskuuta halutaan juhlistaa kotimaista ruuantuotantoa ja saattaa yhteen tuottajat ja kotipuutarhurit kuluttajien kanssa. Tutustu tarkemmin ostatilalta.fi

Aitoja makuja viestii elintarvikkeen elämyksellisyydestä, paikallisuudesta ja kestävyydestä
Lähiruoan valtakunnallisessa koordinaatiohankkeessa on uudistettu lähiruoasta kertova Aitoja makuja -viesti. Käyttämällä Aitoja makuja -viestiä pienet elintarvikeyritykset voivat korostaa lähiruokaan ja omiin tuotteisiinsa liittyviä ominaispiirteitä. Lue lisää

Viesti vaatii vastuullisuutta lautasille
Kuntapäättäjien juhlapuheissa kaikuvat sanat luomu ja lähiruoka, mutta niitä ei näy lasten ja vanhusten lautasilla? Onko hinta edelleen ainoa kriteeri, kun kuntakeittiöön hankitaan raaka-aineita. Lue lisää

Tapahtumakalenteri aitojamakuja.fi:ssä
– Artesaaniruuan suomenmestaruudesta kilpaillaan Raaseporissa 10.-13.10. Lue lisää

Luomuasioiden ajankohtaisin tieto löytyy luomu.fi -sivustolta

Tilaa uutiskirje


Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen tietolähde.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Lisätietoja:
Turun yliopiston Brahea-keskus
Päivi Töyli, projektipäällikkö, puh. 040 189 1929, paivi.toyli[a]utu.fi

Hanki maukasta lähiruokaa Osta tilalta -päivänä 10.9.

Lampaan lihaa, viiriäisen munia, ternimaitoa, omenia, jauhoja ja vaikka mitä muuta! Tuotteiden lisäksi roppakaupalla elämyksiä ja tutustumista. Valtakunnallisena Osta tilalta -päivänä 10. syyskuuta halutaan juhlistaa kotimaista ruuantuotantoa ja saattaa yhteen tuottajat ja kotipuutarhurit kuluttajien kanssa.

osta-tilalta_tapahtumatunnus_2016_cmykKiinnostus ruuan alkuperään ja lähiruuan arvostus ovat kasvaneet jatkuvasti. Lauantaina 10. syyskuuta vietettävänä Osta tilalta -päivänä halutaan lisätä tietoisuutta suoramyynnin mahdollisuuksista ja tarjota tilaisuus hankkia lähitilojen ja -puutarhojen maistuvia herkkuja ja muita tuotteita.

Osta tilalta -päivä ei ole vain ostospäivä vaan myös elämyspäivä. Teemapäivä tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua lähiseudun maatiloihin ja ruuantuottajiin. Osa tiloista tarjoaa kävijöille tilaesittelyjä ja tekemistä kuten kauralyhteiden kokoamista, eläinten ja koneiden ihastelua, kahvittelua ja poniratsastusta.

Osta tilalta -päivä on tarkoitettu ensisijaisesti raaka-aineiden ja ruokatuotteiden suoramyyntiin, ei siis niinkään ruoka-annosten myymiseen. Tapahtumaan osallistuvat tilat löytyvät verkkosivuilta ostatilalta.fi. Mukaan on ilmoittautunut yli 150 tilaa ja määrä kasvaa koko ajan.

Jos haluat päivän järjestäjäksi, ilmoita tilasi tai puutarhasi mukaan! Ostatilalta.fi-verkkosivuille voit kirjata, mitä toimintaa tilallanne on, mitä tuotteita on myynnissä ja mihin kellonaikaan vierailijat ovat tervetulleita.

Osta tilalta -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja verkostopalvelut-yksikkö, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi-sivusto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC.

https://ostatilalta.fi

Lisätietoja:
Päivi Töyli, Lähiruoan koordinaatiohanke, +358 40 189 1929, paivi.toyli@utu.fi
Anni-Mari Syväniemi, MTK ry, +358 50 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
Mia Wikström, SLC r.f., +358 50 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi

kaikkienlogotfi2

Viesti vaatii vastuullisuutta lautasille

Kuntapäättäjien juhlapuheissa kaikuvat sanat luomu ja lähiruoka, mutta niitä ei näy lasten ja vanhusten lautasilla? Onko hinta edelleen ainoa kriteeri, kun kuntakeittiöön hankitaan raaka-aineita?

Vastuullisten ruokavalintojen puolustajat nousevat pyörille ensi viikolla vaatimaan kuntapäättäjiltä vastauksia julkisia ruokahankintoja sekä muuta vastuullista toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Vastuullisuusviesti starttaa tiistaina 6.9. Varkaudesta klo 10 ja etenee Mikkelin ja Lahden kautta Hyvinkäälle, johon viesti päättyy torstaina 8.9.

Kolmen päivän ja lähes 120 km aikana vieraillaan 12 paikkakunnalla ja jutellaan paikallisten päättäjien kanssa ruoka-asioista, koetaan yllätyksiä ja tietysti maistellaan paikallisia herkkuja. Viestinviejät muistuttavat valtioneuvoston kesäisestä periaatepäätöksestä (julk. 29.6.2016), joka ohjaa julkisen sektorin ruokapalveluita entistä vastuullisempiin elintarvikehankintoihin.

Lisäksi viestillä nostetaan esille hyviä esimerkkejä siitä, kuinka vastuullisia hankintoja on jo toteutettu sekä pohditaan ratkaisuja kotimaisen ruokatuotannon haasteisiin. Kuntia haastetaan myös tekemään oma kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus.
Viesti kulkee sekä polkupyörillä että Vastuullisuusbussilla. Bussissa on Pykäläbaari, jossa voi esittää hankinta-asiantuntijoille elintarvikkeiden kilpailutukseen liittyviä kiperiäkin kysymyksiä. Bussissa pelataan myös Sesonkibingoa.

Viestin päätöstapahtuma alkaa to 8.9. klo 15 Hyvinkäällä Knehtilän tilalla, jossa viestin vastaanottaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (MMM). Viestintuojat saapuvat päätöstapahtumaan klo 16.

Varmista oma paikkasi viestillä! Viestille voi tulla mukaan mistä vain reitin varrelta. Viestin reitti, osallistumisohjeet ja tapahtumien ohjelmat tarkemmin osoitteessa ekocentria.fi/vastuullisuusviesti-2016

Viestin tapahtumia ovat toteuttamassa useat yhteistyökumppanit mm. MTK (keskusliitto sekä aluetoimistot), Aitojamakuja.fi, Lähiruoka- ja luomukoordinaatiohankkeet, Luomuinstituutti, Ekoneum, Navitas kehitys Oy, Hyria koulutus, Laurea amk, Mikkelin amk, ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja:
EkoCentrian hankepäälliköt Anu Arolaakso (p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi) tai
Sari Väänänen (p. 044 785 4025, sari.vaananen(at)sakky.fi)

Kaikkia tarvitaan hävikkitalkoisiin

Ruokahävikin vähentämiseksi tehdään paljon niin Suomessa kuin EU-tasolla. Kuluttajaliiton ja Päivittäistavarakaupan Hävikkiviikon seminaari eduskunnan kansalaisinfossa antaa kuitenkin selkeän viestin: edistysaskelista huolimatta koko ruokaketjulla ja meillä kansalaisilla on vielä paljon parannettavaa. Olennaisinta olisi löytää keinot siihen, ettei hävikkiruokaa ylipäätään syntyisi.

Havikkiviikko_logo_vihreäLuken tutkimusten mukaan alun perin syömäkelpoisen ruokahävikin määrä koko ruokaketjussa on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa.

– Onhan tämä melkoinen määrä, ja EU:n kiertotalouspaketin kunnianhimoinen tavoite on puolittaa hävikki vuoteen 2030 mennessä. Yritämme parhaillaan löytää lisää keinoja ruokahävikin vähentämiseen ja sen muutosten seurantaan. Jo pelkän ruokahävikin tilastoinninkin kanssa on paljon tekemistä eli on tässä kentässä vielä paljon sarkaa, toteaa Luonnonvarakeskuksen Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Positiivista on se, että keskustelu ruokahävikistä on selvästi lisääntynyt viimeisen vuoden aikana, niin tavallisten kuluttajien kuin koko elintarvikeketjun eri toimijoiden kesken.

Kauppa on hävikkitalkoissa yhdessä kuluttajan ja koko elintarvikeketjun kanssa. Kun kuluttaja ostaa kaupasta päiväyksiään lähestyviä tuotteita, hävikki kaupassa vähenee. Kaupan tarjoamat reseptit auttavat suunnittelemaan ostoslistan niin, että hävikki kotona pysyy kurissa. Reseptejä on tarjolla myös tähteiden hyödyntämiseen.

– Kun hävikkiä kaikesta huolimatta tulee, kauppa luovuttaa sen mieluiten ruoka-avuksi. Hävikkiä voidaan ohjata myös biopolttoaineen tai biokaasun tuotantoon, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen.

Ruokia ja juomia valmistavat yritykset vähentävät ruokahävikkiä monin tavoin.

– Hävikin syntyä voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää mm. tuote- ja pakkaussuunnittelun keinoin, toimitusketjussa tehtävin parannuksin sekä kuluttajaviestinnän keinoin. Asia, joka jää usein huomaamatta on elintarviketeollisuudessa syntyvien sivuvirtojen mittava hyödyntäminen, kertoo Anna Vainikainen Elintarviketeollisuusliitosta.

Lakialoite ruokahävikin kieltämiseksi etenee tänä syksynä. Lakialoitteessa esitetään säädettäväksi  kunnallisia  toimipisteitä,  kauppoja,  leipomoita  ja vastaavia  tuotteita  myyviä  yrityksiä  koskeva  ehdollinen jakeluvelvoite,  joka  velvoittaisi  tahot luovuttamaan syömäkelpoiset, myynnistä tai käytöstä poistetut elintarvikkeet voittoa tavoittelemattomien kolmansien tahojen käyttöön taikka asettamaan kyseiset elintarvikkeet itse jaeltavaksi.

– Se on hyvä, että lakialoite on herättänyt paljon keskustelua. On olemassa monia vaihtoehtoja ratkaista ongelmia, sanoo kansanedustaja (sdp) Ilmari Nurminen, yksi lakialoitteen takana olevista kansanedustajista.

Kotitaloudet ovat merkittävin ruokahävikin aiheuttaja. Kuluttajaliitto on haastanut myös kuluttajia vähentämään ruokahävikkiään ja julkaisee torstaina 1.9.2016 Hävikkiviikon somekanavissa Hävikkilobbarit -nimisen kuvakollaasin, joka koostuu ihmisten hävikkilupauksista.

Tällä viikolla vietetään Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on viestiä laajan kumppanijoukon kanssa ruokahävikin vähentämiseksi sekä ruoanarvostuksen lisäämiseksi.

Lisätietoa: elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu, p. 050 5895 780, annikka.koivu@kuluttajaliitto.fi
Hävikkiviikon yhteistyökumppanit: https://havikkiviikko.wordpress.com/2015/05/18/yhteistyokumppanit/

Aitoja makuja viestii elintarvikkeen elämyksellisyydestä, paikallisuudesta ja kestävyydestä

Lähiruoan valtakunnallisessa koordinaatiohankkeessa on uudistettu lähiruoasta kertova Aitoja makuja -viesti. Käyttämällä Aitoja makuja -viestiä pienet elintarvikeyritykset voivat korostaa lähiruokaan ja omiin tuotteisiinsa liittyviä ominaispiirteitä.

Aitoja makuja -viesti kuvaa pienten elintarvikeyritysten toimialaa ja vahvistaa lähiruoan viestintää.

‒ Aitoja makuja -viesti on vapaasti yritysten, muiden organisaatioiden ja hankkeiden käytettävissä lähiruokaan liittyvän viestinnän yhteydessä. Aitoja makuja ei ole tuotemerkki vaan viestinnän väline, kertoo valtakunnallisen lähiruoan koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Aitoja makuja palvelee erityisesti pieniä elintarvikeyrityksiä, joiden tuotteet valmistetaan paikallisista raaka-aineista ja joilla on kytkentä oman alueen ruokakulttuuriin.

‒ Hyvältä maistuva ruoka tarjoaa elämyksellisyyttä, joka kumpuaa pienten yritysten tuotteisiin liittyvistä tarinoista. Tuotteisiin ja niiden valmistukseen sekä yrityksen toimintaan liittyvät tarinat kertovat tuotteesta tai sen tekijästä, Töyli sanoo.

Lähiruoan koordinaatiohanke korostaa, että lähiruoka sopii sekä arkiseen ruokapöytään että juhlaan. Matkailijalle paikallinen ruoka ja erikoiset tuotteet ovat lisäarvo, sillä ne tuovat oman osansa matkalla koettuihin elämyksiin. Paikallisuus linkittyy myös kestäviin toimintatapoihin.

‒ Lähiruoan ketju on lyhyt ja läpinäkyvä tuottajalta kuluttajalle ‒ ja samalla reilu kaikille osapuolille. Tämä mahdollistaa tuotteiden tuoreuden ja läheisyyden. Kestävä toimintatapa huomioi myös luonnollisen vuodenaikojen vaihtelun ja sen vaikutukset tuotteiden saatavuuteen ja käyttöön sekä muuttumiseen ajan kuluessa.

Valtakunnallisen lähiruoan koordinaatiohankkeen verkkosivusto www.aitojamakuja.fi auttaa kuluttajaa löytämään paikalliset elintarvikeyritykset eri puolilta Suomea sekä tarjoaa tietoa ja apua yrittäjille.

Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus.

Lisätietoja:
Päivi Töyli, projektipäällikkö, Brahea-keskus, Turun yliopisto, paivi.toyli@utu.fi, p. 040 189 1929

PDF-tiedostot: TiedoteAitoja makuja -viesti ja Äkta smak -meddelande

Aitoja-makuja-viesti            Akta-smak-meddelande

 

Itämeriprojekti etsii hyviä ideoita Itämeren puolesta

Ålandsbanken rahoittaa hyviä ideoita Itämeren puolesta ja lisää tietoutta Itämeren tilasta.

Tänä vuonna Ålandsbanken jakaa jopa 400 000 euroa erilaisille Itämereen keskittyville ympäristöhankkeille. Tukea voivat hakea kaikki yksityishenkilöistä organisaatioihin. Toiminta voi olla pienimuotoista tai jotain suurempaa ja voittajat valitaan yleisöäänestyksen ja asiantuntijatuomariston avulla. Hakuaika on käynnissä 30.9.2016 asti.

Kategoriat, joiden kautta rahoitusta on haettavissa, ovat:

  • projekti innovatiiviset kilogrammat: projekteja, joilla on selkeä mitattava vaikutus liittyen esim. fosfori- tai typpipäästöihin kiloissa/tonneissa lähellä vesistöjä/Itämerta, pienentävät haitallisten aineiden määrää tai vastaavaa. Projektien tulee sisältää innovatiivinen elementti (esim. tuote, menetelmä, ratkaisu, liikeidea tai teknologia, joka vaikuttaa lupaavalta tai toimii ja on uusi).
  • projekti, joka osallistaa: tavoitteena on asenteen tai käyttäytymisen muuttaminen, ympäristökasvatus, tiedottaminen, viestintä tai vastaava. Projektin odotettu vaikutus tulee käydä ilmi hakemuksesta, kuten millainen muutos käyttäytymisessä saadaan aikaiseksi ja paljonko ihmisiä tavoitetaan.
  • projekti paikallinen vesien suojelu: projekteja, joilla on selkeä paikallinen fokus ja jotka sisältävät konkreettisen vesiensuojelun elementin. Lisäansioksi lasketaan, jos se osallistaa erityyppisiä toimijoita alueella, kuten elinkeinoelämää, kouluja, yhdistyksiä, paikallisia viranomaisia, jne. muodostaen uusia yhteistyökuvioita.
  • tuomariston tehtävä: Itämeriprojektin tuomaristo julkistaa lapsille ja nuorille suunnatun tehtävän, jonka tarkoituksena on löytää innovatiivinen ”out-of-the-box” ratkaisu, joka saa ihmiset ryhtymään tuumasta toimeen. Se voi liittyä esim. ihmisten ruokailutottumusten muuttamiseen, ostoskäyttäytymiseen tai siihen, kuinka tiedosta ja osaamisesta edetään osallistumiseen ja toimintaan.

Lisätietoja em. kategorioista ja esimerkkejä palkituista projekteista sekä hakuohjeet www.balticseaproject.org
sekä Facebook-sivuilta ja Twitteristä.