Äktasmak.fi nyhetsbrev

Maj 2015

Utbudet av lokal mat utökas genom samarbete mellan företag och partihandel
I yrkeskök och HoReCa-partihandel skulle man gärna föredra lokal mat, men de olika aktörerna känner inte alltid till varandras seder och bruk. I det riksomfattande projektet främjas samarbetet mellan aktörerna inom livsmedelsbranschen. Läs mer

Centraliserade leveranser av närgrönsaker
Grönsakerna från åkern till bordet så färska som möjligt. Läs mer

Närmat-partihandeln i lokalmatskedjan
Närmat-partihandeln, kommunala kök, matproducenter och -förädlare har genom att sätta sig vid ett gemensamt bord utvecklat nya produkter och funnit effektiva sätt för samarbete. Läs mer

Man utredar de ekonomiska verkningarna av ekologiska produktion
Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet genomför ett utvecklingsprojekt som jord- och skogsbruksministeriet och Finska ekologiska forskningsinstitutet finansierar. Läs mer

REKO Årets Närmatsgärning

Thomas Snellman, som har utvecklat REKO-modellen, belönades med pris för Årets Närmatsgärning på mässan för närproducerad mat, Lähiruoka & Luomu-messut, i Helsingfors. Läs mer

Aktuell information om ekofrågor finns på luomu.fi-webbplatsen

Beställ vårt nyhetsbrev


Aitojamakuja.fi eller aktasmak.fi-webbplatsen främjar småföretagares synlighet och sökbarhet samt ökar kännedomen om småskalig produktion av livsmedel.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Mer info:     Brahea Centrum vid Åbo Universitet
Päivi Töyli, projektledare, tfn. 040 189 1929, paivi.toyli[at]utu.fi

Aitojamakuja.fi uutiskirje

Toukokuu 2015

Paikallisen ruoan tarjontaa lisätään yritysten ja tukkujen yhteistyöllä
Ammattikeittiöissä ja HoReCa-tukuissa suosittaisiin mielellään paikallista ruokaa, mutta eri toimijat eivät aina tunne toistensa tapoja. Valtakunnallisessa hankkeessa edistetään yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden välillä. Lue lisää

Lähikasvisten toimitukset keskitetysti
Kasvikset pellolta pöytään mahdollisimman tuoreena. Lue lisää

Lähiruokatukku paikallisruoan ketjussa
Lähiruokatukku, kuntakeittiöt, ruoan tuottajat ja jalostajat ovat yhteiseen pöytään istumisen kautta kehittäneet uusia tuotteita ja löytäneet tehokkaat tavat yhteistyölle. Lue lisää

Herkkujen Suomi elokuussa Rautatientorilla
Helsingissä järjestetään jo viidettä kertaa lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi 20.-22.8.2015. Näytteilleasettajia mahtuu vielä mukaan. Lue lisää

Luomun aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti toteuttaa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa ja Luomuinstituutin osarahoittamaa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on selvittää luomun aluetaloudelliset vaikutukset sekä edistää luomun tuotannon ja kysynnän parempaa kohtaamista. Lue lisää

Vuoden Lähiruokateko Thomas Snellmanille

Pohjanmaalainen Thomas Snellman, REKO-mallin kehittäjä, palkittiin Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Lue lisää

Luomuasioiden ajankohtaisin tieto löytyy luomu.fi-sivustolta

Tilaa uutiskirje


Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen tietolähde.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Lisätietoja:   Turun yliopiston Brahea-keskus
Päivi Töyli, projektipäällikkö, puh. 040 189 1929, paivi.toyli[at]utu.fi

Herkkujen Suomi elokuussa Rautatientorilla

Helsingissä järjestetään jo viidettä kertaa lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi 20.-22.8.2015. Näytteilleasettajia mahtuu vielä mukaan.

Lähiruoka ja pk-elintarvikeyritykset ovat Suomessa vahva trendi.  Maakuntiemme lähiruoka- ja juomaherkkuja tarjoava Herkkujen Suomi järjestetään yhdessä olutjuhla Syystoberin kanssa. Kävijät voivat ostaa ruokateltoissa pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten tuotteita ja nauttia maaseutumme parhaista raaka-aineista valmistettuja ruoka-annoksia.

Maakuntaosastojen ympärille rakentuva Herkkujen Suomi on kerännyt sekä kuluttajilta että näytteilleasettajilta kiitosta rennosta tunnelmasta, laadukkaasta elintarviketarjonnasta, tuotteiden esillepanosta osastoilla sekä maisteluannoksista. Syystober taas kerää kiitosta laadukkaasta olutvalikoimastaan.

Herkkujen Suomen aukioloajat:
torstaina 20.8.2015 klo 16.00-21.30
perjantaina 21.8.2015 klo 11.00-20.00
lauantaina 22.8.2015 klo 10.00-18.00.
Syystober-anniskelualue on auki kaikkina iltoina kello 01.00 asti.

Herkkujen Suomen järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), Ruoka-Suomi –verkosto, Aitojamakuja.fi ja Lammin Sahti.

Lue lisää MTK:n sivuilta ja www.herkkujensuomi.fi

Lisätietoja näytteilleasettajille: tapahtuman tuottaja Kimmo Härköseltä, puh. 040 524 4363, kimmo.harkonen@jarjestys.fi.

Utbudet av lokal mat utökas genom samarbete mellan företag och partihandel

I yrkeskök och HoReCa-partihandel skulle man gärna föredra lokal mat, men de olika aktörerna känner inte alltid till varandras seder och bruk. I det riksomfattande projektet främjas samarbetet mellan aktörerna inom livsmedelsbranschen.

HoReCa-partihandel och yrkeskök är intresserade av att öka mängden av lokala livsmedel i sitt utbud. Livsmedelsföretaget som levererar lokal mat, yrkesköket som gör beställningen och HoReCa-partihandeln som sköter om insamlandet och transporten av produkterna är dock inte särskilt bekanta med varandras hanlingssätt. Med HoReCa avses hotell-, restaurang- och catering- med andra ord måltidsservicebranschen.

Målet för projektet är att främja samarbetet mellan HoReCa-partihandeln, de lokala livsmedelsföretagen och yrkesköken. Man söker fungerande samarbetsmodeller genom att utveckla ett enkelt produktkort för varuleverantören, genom att anordna infotillfällen och genom att lyfta fram god praxis på www.aktasmak.fi-platsen.

– En central sak i projektet är infotillfällena som anordnas på olika platser i Finland, där både HoReCa-partihandel, yrkeskök och förtag inom områdets livsmedelsbransch är närvarande. Under tillfällena bekantar man sig med varandra och den handlingspraxis som brukas inom respektive verksamhetsområde samt med varuleverantörens produktkort, som utvecklats under projektet, berättar projektets projektchef Päivi Töyli från Brahea Centrum vid Åbo Universitet.

De centrala samarbetskumpanerna i Utvecklandet av värdekedjan inom lokal mat-projektet är Päivittäistavarakauppa ry och HoReCa-partihandelsaktörerna, utvecklare av livsmedelsbranschen i landskapen samt Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK ry. Projektet förverkligas under åren 2015-2017 och det finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.

Mer information

Päivi Töyli
projektledare
Brahea Centrum vid Åbo Universitet
040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi

Man utredar de ekonomiska verkningarna av ekologiska produktion

Producenter av ekologisk mat – svara på enkät!

Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet genomför ett utvecklingsprojekt som jord- och skogsbruksministeriet och Finska ekologiska forskningsinstitutet finansierar. Målet för projektet är att utreda de ekonomiska verkningarna av ekologiska produktion samt främja samordning mellan produktion och efterfrågan av ekologiska produkter. Med denna enkät strävar man efter att till exempel utreda kostnader och efterfrågan av ekologisk produktion, och produktionens situation nu och i framtiden.

Den korta bifogade enkäten sänds till ekogårdar av olika storlek i Finland. Undersökningens resultat rapporteras endast på landskaps- och produktionsinriktningsnivå. Gårdsspecifika resultat eller uppgifter rapporteras inte över huvudtaget. Alla uppgifter behandlas konfidentiellt.

Svara på enkäten: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/59060/lomake.html?rinnakkaislomake=svenska

Svar är en viktig del av undersökningen och de inverkar på ett betydande sätt på hur vi lyckas med vårt arbete. Mellan alla personer som besvarar enkäten dras ett presentkort till spa och två produktpriser. Till alla som svarat på enkäten sänder vi en slutrapport i pdf-format.

Mer information:
Leena Viitaharju
University of Helsinki, Ruralia Institute
+358 50 415 1164
leena.viitaharju@helsinki.fi

Luomun aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään

Luomutuottaja, vastaa kyselyyn!

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti toteuttaa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa ja Luomuinstituutin osarahoittamaa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on selvittää luomun aluetaloudelliset vaikutukset sekä edistää luomun tuotannon ja kysynnän parempaa kohtaamista. Tällä kyselyllä pyritään selvittämään luomutuotannon kustannuksia, kysyntää, tuotannon nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä.

– Uusi tieto auttaa tuottajia ja päättäjiä päätöksenteossa sekä toimenpiteissä, kun arvioidaan siirtymistä tavanomaisesta tuotannosta kohti luomutuotantoa tai luomun käyttöä, kertoo projektipäällikkö Leena Viitaharju Ruralia-instituutista.

Kyselyistä saatavaa aineistoa käytetään luomutuotannon skenaarioanalyysin tekemisessä. Vaikuttavuuslaskelmat toteutetaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa kehitetyllä laskentamenetelmällä, dynaamisella yleisen tasapainon aluemallilla (Reg-FinDyn).

Skenaarioiden tulokset kuvaavat luomutuotannon taloudellisia vaikutuksia, jotka kohdistuvat kansantalouden ja kaikkien Suomen maakuntien elinkeinoelämään ja työllisyyteen. Vastaavia laskelmia on Ruralia-instituutissa tehty aiemmin muun muassa lähiruuan käytöstä julkisella sektorilla.

Tuottajilta halutaan vastauksia

Vastaukset lyhyeen kyselyyn linkin kautta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/59060/lomake.html

Selvityksen tulokset raportoidaan vain maakunta- ja tuotantosuuntatasoisina. Tilakohtaisia tuloksia tai tietoja ei raportoida missään vaiheessa. Tiedot pidetään luottamuksellisina.

Vastaukset ovat tärkeä osa selvitystä ja vaikuttaa merkittävästi työn onnistumiseen. Vastanneiden kesken arvotaan kylpylälahjakortti sekä kaksi kappaletta tuotepalkintoja. Lisäksi kaikille kyselyyn vastanneille lähetetään pdf-muotoisen loppuraportti.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Leena Viitaharju
050 415 1164
leena.viitaharju@helsinki.fi

Centraliserade leveranser av närgrönsaker

Grönsakerna från åkern till bordet så färska som möjligt.

Där har vi ett koncist uttryck för verksamhetsprincipen bakom marknadsföringsföretaget Tuoreverkko Oy, som marknadsför frilandsgrönsaker i Kuopio. Målet kommer att uppnås, när produkterna förpackas först efter det att beställningen mottagits, m.a.o. enligt efterfrågan. Producenterna har satsat i effektiva kylningssystem av grönsakerna, förpackningsteknologi och produktutveckling på sina egna gårdar.

Till Tuoreverkko-kretsen hör odlare från trakterna kring Östra- och Sydvästra Finland, Vasa och Tavastland, samt områdena runt Kymmenedalen och Norra-Karelen. Nätverket täcker alltså hela Finland. Tuoreverkkos kunder är centralaffärer, partihandel och grönsaksförädlingsanläggningar, så produkter finns till erbjudande både i yrkeskök och affärer. Förutom grönsaker marknadsför företaget också förädlade grönsaker t.ex. rotfruktsmoser.

Läs hela materialet i Handboken Lähis www.ekocentria.fi/resources/public/L%C3%A4his-opas%20SWE%202014.pdf eller här www.ekocentria.fi/se > Mer närproducerad mat… sidan 65.


Inom Utvecklandet av värdekedjan inom lokal mat-projektet främjar man samarbetet mellan HoReCa-partihandeln, yrkesköken samt de lokala livsmedelsföretagen. På aktasmak.fi -platsen presenteras god praxis som förknippas med temat.

Projektet som förverkligas under åren 2015-2017 finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.