Det finns möjligheter i direktförsäljning – äkta smak guide för direktförsäljningen blir färdig

Äkta smak har gjort en guide för småskalig livsmedelsförädling och direktförsäljning tillsammas med SLC och MTK www.aktasmak.fi/direktforsaljning.

Konsumenterna vill kunna spåra maten de köper och äter och direktförsäljningen gör det möjligt. Varannan konsument har köpt livsmedel via direktförsäljningen i fjol (52 %) och över 80 % av dem ska göra det samma i året 2014, enligt den gallup som Suomen Elintarviketieto låtit göra. (TNS Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 2013).

Direktförsäljningen svarar på konsumenternas efterfrågan tillika som den gynnar företagarna som får större självständighet och ett bättre producentpris för produkterna. Marknadsföringen blir också den mer ändamålsenlig. Hittills har den största stötestenen för främjandet av direktförsäljning av livsmedel varit tolkningar av de lagar som reglerar småskalig livsmedelsverksamhet, uppger företagarna som deltagit i gallupen.

Företagare som planerar att starta tillverkning av livsmedel och/eller gårdsförsäljning kommer att ha nytta av den nya guiden. I guiden besvaras konkreta frågor om hur man kommer igång med verksamheten och vilka tillstånd man behöver för den. Målsättningen är att underlätta påbörjandet av småskalig livsmedelstillverkning och direktförsäljning samt att därigenom svara på konsumenternas efterfrågan.

Informationen om guiden sprids efter tillfället ut till regionerna och till företagen. Kommande evenemang

KoneAgria (Pihvikarjaliiton järjestämä seminaari), Jyväskylä 8.10.
Norra Savolax 8.10.
Lähiruoka on bisnes! -seminariet, Tampere 9.10.
Liminka 15.10.
Rovaniemi 22.10. klockan 12-15
Hollola 29.10.
Åbo 11.11.
Luumäki 12.11. klockan 12
Mikkeli & Pieksämäki 13.11.
Iisalmi 13.11. klo 10-14 Olvi-halli
Savonlinna & Juva 14.11.
Kuopio 24.11. klo 10-14 Maaseutuhotelli Eevantalo
Tammerfors, Ahlman 27.11.
Hyvinge, Knehtilän tila 3.12. Hyvinge0312
Lojo, Koivulan kartano 4.12. Lojo0412
Juuka 8.12. Suoramyyntiohjeistuksen_info_8 12 2014_Juuka
Kitee 9.12. Suoramyyntiohjeistuksen_info_9 12 2014_Kitee
Kajana 10.12.

Man ska komplettera information och evenemangplatser senare. Följ annonser i www.äktasmak.fi och www.facebook.com/aitojamakuja.fi

För mera information:
Äkta Smak II: Johanna Mattila, 040 565 8121, johanna.mattila@utu.fi Åbo universitets Brahea-central
SLC r.f.: Johan Åberg, 040 523 3864, johan.aberg@slc.fi
MTK ry.: Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi , MTK ry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *