Kaikissa kysymyksissä sinua palvelee oman alueesi aitoja makuja jäsen.

 

Tutustu Usein kysyttyä -osion yrittäjien kysymyksiin ja hyödynnä vastauksia oman toimintasi suunnittelussa.

Ajankohtaista

Maa- ja metsätalousministeriö on muuttanut ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen hygieniasta annettua asetusta
Uusi asetus yksinkertaistaa aikaisempaan nähden elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia ja henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia sekä laajentaa raakamaidon ammattikäyttöä ja tuottajien omien teuraseläinten käyttöä.
Lisätietoja löytyy MMM:n tiedotteesta.


Kasvisten ja hunajan suoramyynti tiloilta helpottuu
Valtioneuvosto on muuttanut 12.1. asetusta eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista. Uudistunut asetus lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismäärää merkittävästi ja helpottaa siten lähiruoan saatavuutta. Muutos keventää myös paperityön määrää tiloilla. Lue lisää täältä.


Minkälaisissa tilanteissa ei tarvita lupia?
Evira, maa- ja metsätalousministeriö, MTK, SLC, Maa- ja kotitalousnaisten keskus sekä Turun yliopiston Brahea-keskus ovat käynnistäneet 4. aitoja makuja ohjeistuksen (www.aitojamakuja.fi/suoramyynti) tekemisen. Ohjeistus keskittyy niihin tilanteisiin, joista ei tarvitse tehdä lainkaan ilmoitusta eli ns. matalan kynnyksen ja kokeilukulttuurin tukeminen. Vinkkaa oma kysymyksesi aiheeseen liittyen "Kysy meiltä" -palvelun kautta.


Suoramyyntitilaisuuksia Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla
Aitoja makuja suoramyyntitreffit käynnistyvät jälleen helmikuussa. Nyt vuorossa ovat Keski-Suomi, Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa. Tutustu ohjelmiin täältä ja ilmoittaudu mukaan.


Minkälainen toiminta katsotaan ammattimaiseksi ja säännölliseksi? Eli liittyen esimerkiksi elintarvikehuoneistoilmoituksen tekemiseen.
Lue vastaus.


Yrittäjä kiertää eri paikkakuntien tapahtumissa myymässä tuotteitaan. Hän on tehnyt yrityksen kotikuntaan elintarvikehuoneistoilmoituksen myynnistä. Miten hänen tulee toimia muilla paikkakunnilla
Lue vastaus.


Millaisia vaatimuksia on keittiöllä, joka sijaitsee esimerkiksi yhdistyksen omistamalla Seurantalolla? Pääsääntöisesti keittiössä toimivat yksityisten juhlien järjestäjien toimesta erilaiset pitopalvelut. Tällöin on toimijasta kiinni, laitetaanko keittiössä ruokaa, vai onko kyseessä vain ruoan kuumentaminen. Satunnaisesti keittiössä myös valmistetaan ja kuumennetaan ruokaa yhdistyksien omiin, julkisiin tapahtumiin.
Lue vastaus.


Minkälaisia vaatimuksia lihan jäädyttämiselle on (huom. ei pakastamiselle)?
Lue vastaus.


Yrityksellä on ilmoitettu elintarvikehuoneisto, jossa hän myy ja valmistaa lihajalosteita (1258/2011 §5). Yrityksen oletuksena on, että myynti jakautuu vähäriskisen toiminnan periaatteiden mukaisesti eli kuluttajille myytävä osuus olisi 70 % ja paikalliseen vähittäismyyntiin 1000 kg ja sen ylittävältä osalta 30 %. Vuoden aikana alkaakin näyttää siltä, että myynti suoraan kuluttajalle ei onnistukaan suunnitellun mukaisesti ja toisaalta paikalliset ravintolat ja kaupat haluaisivat yhä enenevissä määrin ko. tuotteita. Jos tuotteita tullaan myymään suurimmaksi osaksi vähittäismyyntiin, tulisi toiminta ja tila hyväksyttää laitokseksi. Miten käytännössä yrityksen tulee toimia tällaisessa muutostilanteessa? Elintarvikehuoneiston hyväksymiselle kun on tietyt vaatimukset ja prosessit, jotka ottavat oman aikansa.
Lue vastaus.


Pienimuotoista ja vähäriskistä toimintaa kuvaavassa asetuksessa 1258/2011 puhutaan kilomääristä ja prosentuaalisista osuuksista vuodessa, mutta miten tämä vuosi määräytyy? Esimerkiksi jos toiminta aloitetaan kesäkuussa.
Lue vastaus.


Voiko leipäjuustoa valmistaa avotulella elintarvikehuoneistossa?
Lue vastaus.

Yksityishenkilö haluaisi ottaa itselleen kanoja esimerkiksi 10 kpl ja myydä ylijäävät kananmunat asiakkaille. Tarvitseeko hänen tätä myyntiä ajatellen teetättää vuosittaiset Salmonella tarkastukset eli onko kanojen pitämisellä jokin alalukumäärä, joka helpottaa tämän vaatimuksen suhteen? Tarkoituksena ei ole harjoittaa elinkeinotoimintaa.
Lue vastaus.

Kalayritys tekee yhteistyötä paikallisen kahvilan kanssa siten, että kalafirma saa myydä omia kalojaan kahvilassa sijaitsevassa kalatiskistä. Kalatiski on kalafirman omistama. Kassavirta kulkee kahvilayrittäjän kautta, mutta virallisesti kalat ovat koko ajan kalastajan "omaisuutta" eli hän ei myy niitä kahvilayritykselle missään vaiheessa. Onko em. toiminta kalayrityksen suoramyyntiä asiakkaille vai vähittäismyyntiä? Kalayritys on tehnyt elintarvikehuoneistoilmoituksen.
Lue vastaus.


Pohjois-Pohjanmaan suoramyyntitilaisuuteen osallistui lähes 40 asiasta kiinnostunutta yrittäjää. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan ja esityksiin täältä.


Usein -kysyttyä palstan kautta on saapunut suoramyynnistä ja elintarvikkeiden jatkojalostuksesta kiinnostuneiden yrittäjien kysymyksiä. Toivottavasti näistä kysymyksistä ja vastauksista on apua kaikille toimintaa suunnitteleville. Kysy meiltä -palstan kysymyksiin etsitään vastauksia yhteistyössä Eviran kanssa.

 • "Ravintoloitsija haluaa ostaa naapurissaan olevalta maitotilalta ternimaitoa ja valmistaa siitä ravintolassaan jälkiruokajuustoa (esim. uunijuustoa). Voiko maitotila myydä ja jos, millä ehdoilla ja mitä hänen pitää tehdä?"
  Lue vastaus

 • ”Voiko kahvilayrittäjät valmistaa raakamaidosta (vuohenmaito) tuotteita omassa kahvilan keittiössään esim. leivonnaisia ja myydä niitä asiakkaille?”
  Lue vastaus

 • ”Minulla on perunatila ja haluaisin pestä perunat tilallani ja myydä ne paikalliseen ravintolaan. Onko perunoiden peseminen elintarvikehuoneistotoimintaa vai kuuluuko se osaksi alkutuotantoa? ”
  Lue vastaus

 • ”Minulla on matkailuyritys. Haluaisin järjestää matkailijoille ruoanvalmistuskursseja yritykseni ravintolan keittiössä. Onko tämä mahdollista?”
  Lue vastaus

Suoramyynti ohjeistukset ovat valmistuneet, julkistamistilaisuus 16.9.

Aitoja makuja on yhdessä MTK:n ja SLC:n kanssa koostanut yrittäjille ohjeistuksen suoramyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen. Yksi iso kysymysmerkki ja kompastuskivi suoramyynnin edistämiseksi ovat olleet elintarvikelainsäädännön erilaiset tulkinnat pienimuotoiselle, vähäriskiselle toiminnalle. Tämä on noussut esiin myös maatalousyrittäjien keskuudessa (Suomen Gallup Elintarviketieto 2014).

Tämän vuoksi suoramyyntiohjeistuksen ensi sijaisena tarkoituksena onkin toimia työkaluna suoramyyntiä ja/tai elintarvikkeiden jatkojalostustoimintaa suunnittelevalle yrittäjälle: miten pääsen alkuun? mitä lupia tarvitsen? kenelle ja kuinka paljon voin tuotteitani myydä? jne. Näihin kysymyksiin ohjeistus antaa vastaukset. Suurena tavoitteena on madaltaa yrittäjien kynnystä aloittaa tuotteiden suoramyynti ja jalostustoiminta sekä vastata yhä kasvavien markkinoiden kysyntään.


aitojamakuja.fi

m.aitojamakuja.fi email Aitoja Makuja Facebookissa
Yhteistyökumppanit Turun yliopisto
© Aitojamakuja.fi • Elintarvikealan yritysten valtakunnallinen hakupalvelu

Tämä sivusto käyttää evästeitä sekä muita tekniikoita navigoinnin apuna sekä tilastointiin. Käyttämällä ja klikkaamalla OK hyväksyt tämän.
Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and to analyse your use of our services. By clicking OK you consent to this.