Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti

Voit myydä oman tilasi alkutuotannon tuotteita suoraan kuluttajille tai paikalliseen* vähittäismyyntiin hyvin pienillä toimenpiteillä. Myynti voi tapahtua esimerkiksi omalta tilaltasi, tienvarsikojusta, torilla, ruokapiirissä tai REKO-sopimuksen** mukaisesti.
Sivuilla kerrotaan keskeisimmät askelmerkit alkutuotannon tuotteiden suoramyynnin aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelee oman alueesi aitoja makuja jäsen sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Mitä ovat alkutuotannon tuotteet ja toiminta? Kuulunko tähän ryhmään?

Alkutuotantoa ovat maidon- ja munantuotanto, lihakarjan kasvatus, kalastus ja kalanviljely, kasvisten ja hedelmien sekä viljan ja sienten viljely, hunajantuotanto, luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys.

Alkutuotantoon kuuluu em. tuotteiden toimittaminen eteenpäin vähittäismyyntiin (kaupat,
ravintolat ja suurkeittiöt), teollisuuteen, tukuille ja muille elintarvikealan toimijoille (pl.
raakamaito).

LIHA ei ole alkutuotannon tuote ja löydät siihen liittyvää tietoa vähittäismyyntitoiminta ja elintarvikkeiden valmistus ja myynti -sivuilta.

Mitä on pienimuotoinen, vähäriskinen toiminta?

Vähäriskiseen ja pienimuotoiseen toimintaan sovelletaan monia elintarvikelainsäädännöllisiä helpotuksia, mikä antaa paremmat mahdollisuudet tuotteiden suoramyynnille. Pienimuotoinen toiminta on määritelty tuoteryhmäkohtaisesti. Huomioi tuotekohtaiset sallitut myyntimäärät ja pidä kirjaa toteutuneista myyntimääristä (kirjanpitovelvoite).

Suoramyynnissä on keskeistä hygieeniset toimintatavat, avoin ja luottamuksellinen toiminta sekä asiakaspalveluhalukkuus.

*Paikallinen vähittäismyynti = maakuntaa vastaava alue

**REKO-sopimus = kuluttajan ja tuottajan välinen suoratoimitusmalli

 


aitojamakuja.fi

m.aitojamakuja.fi email Aitoja Makuja Facebookissa
Yhteistyökumppanit Turun yliopisto
© Aitojamakuja.fi • Elintarvikealan yritysten valtakunnallinen hakupalvelu

Tämä sivusto käyttää evästeitä sekä muita tekniikoita navigoinnin apuna sekä tilastointiin. Käyttämällä ja klikkaamalla OK hyväksyt tämän.
Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and to analyse your use of our services. By clicking OK you consent to this.