Toiminta myynti- ja valmistustilanteessa

Elintarvikemyynnin perusteita ovat hygienian noudattaminen sekä yrityksen läpinäkyvä ja luotettava toiminta. Kaikessa käsittelyssä ja toiminnassa tulee noudattaa hyviä hygieenisiä toimintatapoja.

Myynti- ja valmistuspaikassa tulisi kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin kohtiin (yleinen elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004):

Elintarvikkeiden myynti- ja valmistustoiminta perustuu hyviin hygieniakäytäntöihin, joita kuvataan yrityksen omavalvontasuunnitelmassa.

Elintarvikkeiden käsittely vaatii ammattitaitoa ja huolellisuutta sekä toiminnalle tarkoituksenmukaisia tiloja.

Pintamateriaalien tulee olla helposti puhtaana pidettäviä (esimerkiksi metallia, muovia, kaakelia, yleisesti ottaen ei puuta)

Siivousvälineiden tulisi olla tarkoituksenmukaisia, puhtaita ja ehjiä. Lisäksi niiden säilytykseen ja huoltoon tulee kiinnittää huomiota.

Riittävä ilmanvaihto (muista, puhtaanapito ja huolto)

Kylmäsäilytystilojen tulee olla asianmukaisia ja säilytettäviin tuotteisiin sekä määriin mitoitettu (lämpötilanseuranta ja sallitut poikkeamat).

Helposti pilaantuvien, kylmänä ja kuumana tarjoiltavien elintarvikkeiden lämpötilanhallinnasta tulee huolehtia.

Kylmässä säilytettävien elintarvikkeiden on heti valmistuksen jälkeen (enintään neljässä tunnissa) jäähdytettävä +6 asteeseen tai sen alle. Lisätietoja saat täältä.

Eri toiminnot ja tuotteet (kypsät ja kypsentämättömät tuotteet) pitää pystyä erottamaan toisistaan joko rakenteellisesti tai ajallisesti. Erillään pitäminen koskee kaikkia tuotteen käsittelyvaiheita varastoinnista valmistukseen ja myyntiin (ml. kuljetus). Tämä voidaan tehdä erillisillä välineillä, astioilla, väliseinillä tai muilla keinoin, jotka estävät tuotteiden ristikosketuksen toisiinsa

Elintarvikehuoneiston jätehuolto tulee olla asianmukaisesti järjestetty.

Tarvittaessa henkilökunnalle on järjestettävä asianmukaiset pukusuojat.

Jos myymälässä on kahvila- tai ravintolatoimintaa, tulee huolehtia asiakaskäymälöistä (jos on yli 6 asiakaspaikkaa, on oltava asiakkaille käymälämahdollisuus).

Elintarvikkeiden myyntitoiminta perustuu hygieeniseen toimintaan, jota kuvataan yrityksen omavalvontasuunnitelmassa.

 


aitojamakuja.fi

m.aitojamakuja.fi email Aitoja Makuja Facebookissa
Yhteistyökumppanit Turun yliopisto
© Aitojamakuja.fi • Elintarvikealan yritysten valtakunnallinen hakupalvelu

Tämä sivusto käyttää evästeitä sekä muita tekniikoita navigoinnin apuna sekä tilastointiin. Käyttämällä ja klikkaamalla OK hyväksyt tämän.
Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme täällä.

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and to analyse your use of our services. By clicking OK you consent to this.