Valtakunnallinen luomuviikko 29.9.-5.10.

Luomuviikolla on tapahtumia maatilavierailuista market- ja toritapahtumiin. luomuviikko2014

Luomuliitto on kutsunut yhdistyksiä ja yrityksiä mukaan kertomaan luomusta. Myös yksittäiset kuluttajat kutsutaan tekemään pikkutempauksia vaikkapa sosiaalisessa mediassa tai antamalla palautetta kauppaan, jotta luomuvalikoimat laajenisivat.

Luomuliiton valokuvakampanjassa syitä luomun valitsemiseen tuovat esille ihmiset itse. Siellä terveys ja ekologisuus nousevat odotetusti esille, mutta myös ilmasto ja esimerkiksi kouluruokailu. Kuvia voi ottaa kuka tahansa ja lähettää kampanjasivustolle.

Tapahtumia on viikon aikana eri puolilla Suomea esim. Jyväskylässä, Turussa, Helsingissä, Pieksämäellä, Sipoossa, Kajaanissa ja Hyvinkäällä. Lisäksi luomuelintarvikealan ammattilaiset kokoontuvat tiistaina Pohjois-Karjalassa ja torstaina valtakunnallisesti ja kansainvälisesti Helsingissä Luomuelintarvikepäivässä, jossa palkitaan myös Vuoden Luomutuote. Netissä on Luomuliiton valokuvakampanjan lisäksi Silmusalaatti Oy:n haastamana ruokabloggaajat Pitsi&Pippuri vs. Maailma Lautasella kisaamassa resepteillään. Tutustu tapahtumiin www.luomuliitto.fi/luomutuotteet/luomuviikko

Lisätietoja:
Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila, puh. 050 529 0482

Löydä aitojamakuja.fi-sivuilla olevat luomuyritykset

 

Vesangan päiväkoti-koululla syödään paikallista kalaa ja porkkanaa

Jyväskylässä on käynnistynyt kesän 2014 aikana Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke, jolla pyritään helpottamaan lähiruoan käyttöä julkisissa ammattikeittiöissä.

Tavoitteiseen pyritään selvittämällä hankinnallisia esteitä liittyen saatavuuteen, hankintahintaan ja logistiikkaan sekä pyrkimällä poistamaan ne yhteistyössä hankintakeskuksen, verkkotukkukauppatoimijan ja tuottajien kanssa. Lähiraakaaineisiin pohjautuvan reseptiikan ja tuotekehittelyn toteuttaminen tapahtuu yhteistyössä tuottajien, ammattikeittiön ja loppukäyttäjien kanssa. Tavoitteena on lisäksi tehdä lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset näkyviksi päättäjille.

Pienten erien hankinta hajautetusti ympäri maakuntaa asettaa suuret haasteet raaka-aineiden kilpailutukselle, hankinnalle ja toimituksille. Ammattikeittiöillä ei ole resursseja etsiä ja tilata tuotteita erikseen useilta toimittajilta, samoin tuotteiden vastaanoton tulee tapahtua tehokkaasti mahdollisimman vähissä toimituserissä. Myös jalostusastetta tulee nostaa. Hankkeessa hyödynnetäänkin verkostomaista toimintaperiaatetta ja nettikauppajärjestelmää sekä luodaan logistisia ratkaisuja paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saamiseksi riittävän kustannus- ja työaikatehokkaasti myös julkisten keittiöiden käyttöön. Käynnistyneessä hankkeessa luodaan monistettava toimintamalli särkijalosteen ja porkkanan tuotantoketjusta. Samalla tarkastellaan särkijalosteen ympäristövaikutuksia elinkaarilaskelmien avulla. Tulokset julkaistaan päätöstilaisuudessa 18.11.

Hanke on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteistä Kohti resurssiviisautta -hankekokonaisuutta. Lue tarkemmin hanketiedotteesta Lähiruokaa_resurssiviisaasti

Jäljitettävyyden eri tasot elintarvikeketjussa, METKA -seminaari Seinäjoella 23.10.

Ruoan alkuperä, vastuullisuus, läpinäkyvyys ja jäljitettävyys ovat teemoina METKA-hankkeen järjestämässä verkostoiltapäivässä.

Seminaarin esityksissä kuullaan ruoan tuotannon ja kulutuksen vastuullisuudesta niin tutkimuksen kuin yrityksen näkökulmasta. Lisäksi kuullaan läpinäkyvyydestä ja luottamuksen merkityksestä yrityksessä ja sen ulkopuolella sekä ruokapiireistä yhteisöllisenä ruuanhankinnan tapana. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet (15.10. mennessä) Metkaseminaari_23102014

Seminaarin järjestää METKA-hanke: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys.

 

Pohjoismainen hankintaseminaari 23.-24.10. Helsingissä

EkoCentria ja Kestävät Hankinnat -hanke järjestävät yhteistyökumppaneineen Pohjoismaisen hankintaseminaarin 23.-24.10.2014 Helsingissä. Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia vastuullisten elintarvikkeiden hankinnasta julkisissa ammattikeittiöissä sekä pohtimaan yhdessä ratkaisuja haasteisiin.

Tilaisuus on suunnattu hankinta- ja ruokapalveluasiantuntijoille, yrittäjille ja päättäjille. Tilaisuudessa esitellään eurooppalaista, pohjoismaista ja kansallista näkökulmaa hankintadirektiiviin ja kansalliseen hankintalain uudistukseen ja ympäristönäkökulmien huomioimiseen elintarvikkeiden hankintaprosessissa. Lisäksi tuodaan esille lähiruoan hankinnan aluetaloudellisista vaikutuksia sekä vaihdetaan kokemuksia parhaista pohjoismaisista käytänteistä liittyen vastuullisten elintarvikkeiden hankintaan. Seminaarin kieli on englanti.

Tilaisuus alkaa torstaina 23.10.2014 iltapäivällä, jolloin on mahdollisuus tutustua ruokapalveluihin helsinkiläisessä koulussa ja Eduskunnassa. Illalla tutustutaan ja vaihdetaan ajatuksia yhteisellä päivällisellä. Päivällisen yhteydessä kuullaan myös Robert Pedersonin puheenvuoro “The power of public procurement – transition to sustainable food systems”. Perjantaina 24.10.2014 ovat vuorossa seminaari ja työpajat, joissa aiheisiin perehdytään syvemmin. EkoCentrian Kestävät Hankinnat -hanke järjestää tilaisuuden yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Ilmoittautua voit joko kaikkiin osioihin tai esim. vain seminaariin. Seminaarin kieli on englanti. Tutustumiskäynnit, seminaari ja työpajat ovat maksuttomia, torstain 23.10 päivällinen maksaa 65 €.

Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautuminen ja lisätietoja www.kestavathankinnat.fi

Tervetuloa mukaan!

 

 

Pienmeijeripäivät syksyllä 2014

Kiinnostaako maidon jatkojalostus? Tarvitsetko lisätietoa maitoprosesseista? Oletko kiinnostunut luomumaitojalosteista?

Hämeen ammatti-instituutin meijerialan koulutusohjelma järjestää valtakunnalliset Pienmeijeripäivät. Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille pienimuotoisesta maidonjalostuksesta kiinnostuneille, kuten esimerkiksi maidon jatkojalostusta harkitseville, elintarvikealan kehittäjille, luomumaidontuottajille, lähiruokatoimijoille ja elintarvikevalvontaa tekeville. Pienmeijeripäiville on vapaa pääsy. Päivät järjestetään seuraavilla paikkakunnilla:

 • 26.9. Tervola, yhteistyössä ammattiopisto Lappian kanssa
 • 3.10. Kuopio
 • 10.10. Seinäjoki
 • 14.11. Hämeenlinna

Päivän aikana esitellään pienimuotoisen maidonjalostuksen hyviä käytäntöjä sekä luomumaidonjalostusta – näistä on laadittu verkkoon Pienmeijeriopas. Lisäksi kerrotaan pienmeijeritoiminnasta elintarvikevalvontaviranomaisen näkökulmasta sekä kuullaan yrittäjän kokemuksista maidonjalostustoiminnan aloittamisesta. Päivien pitopaikat ja tarkemmat ohjelmat sekä ilmoittautumiset löytyvät sivulta www.hamk.fi/pienmeijeripaivat2014

Pienmeijeriopas sekä -päivät ovat osa ”Pienmeijerien kasvun edellytykset”-tiedonvälityshanketta. Tavoitteena on helpottaa uusien pienmeijerien syntymistä sekä tehostaa olemassa olevien yritysten tuotantovolyymia ja parantaa niiden kannattavuutta. Hankkeella halutaan lisätä pienmaidonjalostajien tietämystä tuotteiden valmistuksesta, elintarvikelainsäädännöstä, luomumaidonjalostuksesta sekä omavalvonnasta, sekä antaa esimerkkejä näihin liittyvistä käytännön toimenpiteistä. Lisäksi tavoitteena on elintarvikevalvontaa toteuttavien viranomaisten ja alan kehittäjien sekä kouluttajien perehdyttäminen pienmeijeritoiminnan erityispiirteisiin.

Lisätiedot:
Hämeen ammatti-instituutti:
johanna.aho@hamk.fi
050 574 5066

 

Eduskunnan lähiruokapäivän seminaari 19.9.

Seminaari järjestetään Eduskunnan pikkuparlamentin kansalaisinfossa, Arkadiankatu 3, klo 9.30-11. Pihaan tulee myös Maaseudun mahtavin Kauppa-auto, jonne voi piipahtaa ostoksille vaikka ohikulkumatkalla.

Olemme alkaneet kiinnittää yhä enenevässä määrin huomiota siihen mitä omaan ostoskoriimme keräämme ja hyvin usein koriin päätyy oman maan tuotteita. Toinen asia on sitten se mitä syödään esim. työpaikkaruokaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Julkisissa ruokapalveluissa valmistetaan n. 400 miljoonaa annosta vuodessa. Monesti me päättäjät puhumme kauniisti lähiruuasta, mutta toteamme, ettei kilpailulainsäädännön vuoksi asialle voi tehdä mitään. Kyllä voi. Julkisessa joukkoruokailussa voi suosia kotimaista. Kun asetetaan laatuvaatimuksia tuotteille, saadaan tuloksena suomalaista ruokaa. Kunnan pitää tehdä strateginen hankintalinjaus, että ruokahuollon toimijat ja hankinnoista vastaavat voivat tehdä hankinnat sen pohjalta. Näin tuetaan seudun työpaikkoja ja elinvoimaa.

9.30 Seminaarin avaus maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo
9.35 Lähiruuan aluetaloudelliset vaikutukset, Leena Viitaharju, projektipäällikkö KTM
10.00 Kilpailutus, julkiset ruokahankinnat:
Dalsbruks skola, Kemiönsaari, keittiöesimies, kokki Jari Lehtivaara
Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri, ravintopalvelupäällikkö Merja Väänänen
10.25 Lähipuoti Remeksen yrittäjä Kimmo Remes
10.30 Paneelikeskustelu: Viitaharju, Lehtivaara, Väänänen
10.55 Seminaarin yhteenveto, eduskunnan lähiruokakerhon pj. kansanedustaja Anne Kalmari
Seminaarin juontaa Hanne Husso, hankepäällikkö, EkoCentria Kestävät hankinnat

llmoittautuminen 17.9.2014 mennessä eija.harju@eduskunta.fi.

Tervetuloa!

järj. Eduskunnan lähiruokakerho ja Ruokaryhmä

 

Nyt vietetään hävikkiviikkoa

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä syksynä toista kertaa viikolla 37 eli 8.-14.9. Kuluttajaliitto kumppaneineen kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi ja ruoan arvostuksen lisäämiseksi. Aitojamakuja.fi osallistuu kampanjaan esittelemällä keinoja ruokahävikin vähentämiseen Facebook-sivuillaan teemaviikon aikana.

Havikkiviikko_logo_2014_oranssi

Faktaa ruokahävikistä Suomessa

 • Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa. Määrä vastaa noin 6 % kaikesta kuluttajien ostamasta ruoasta (MTT:n Ruokahävikkitutkimus 2013).
 • Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta. (MTT)
 • Suomalaiset heittävät pois vuosittain 21 miljoonaa kiloa itse valmistamaansa ruokaa. Yleisin syy on se, että ruokaa valmistettiin liikaa. (Lähde: www.saasyoda.fi)
 • Kotitalouksissa heitetään useimmiten pois leipää, tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja juureksia, kahvia ja leipää (MTT).
 • Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. (Lähde: www.saasyoda.fi)

Miten voitaisiin saada aikaan säästöä ja vähentää ympäristövaikutuksia

 • Ruokahävikkitutkimukseen osallistuneiden parhaat keinot vähentää hävikkiä: Syödä helposti pilaantuvat ruoat ensimmäisenä, tarkistaa ruoka-ainekaapit ennen kauppaan lähtöä ja pakastaa tähteeksi jääneet ruoat. (MTT)
 • Sitra on laskenut, että ottamalla tähdelounaskäytäntö kaikkiin Suomen kouluihin voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa. Jyväskylästä liikkeelle lähtenyt idea tähdelounaista on levinnyt mm. Rovaniemelle, Imatralle, Karstulaan, Mikkeliin, Tampereelle, Lahteen, Helsinkiin, Vaasaan, Kangasalle, Hollolaan, Kuopioon, Vihtiin, Kotkaan, Porvooseen, Joensuuhun, Järvenpäähän ja Kontiolahdelle. Näillä paikkakunnilla on kokeiltu, kokeillaan tai suunnitellaan tähdelounaskäytäntöä. Lue lisää Sitran sivuilta ja vinkkejä www.sitra.fi/uutiset/resurssiviisaus/tahdelounaskaytanto-leviaa-ympari-suomea
 • Ruoan tuottaminen vaikuttaa väistämättä ympäristöön, mutta eri ruoka-aineiden välillä on suuria eroja. Kasvikunnan tuotteiden tuotanto rasittaa ympäristöä vähemmän kuin eläinperäisten tuotteiden tuotanto. (Lähde: www.kuluttajaliitto.fi)

Meillä ja muualla

 • Vuonna 2014 vietetään Euroopan ruokahävikin teemavuotta. Myös Pohjoismaat pyrkivät yhdessä vähentämään ruokahävikkiä ja lisäämään ruoan arvostusta United Against the Food Waste -kampanjallaan, jossa myös Hävikkiviikko on mukana (https://www.facebook.com/Unitedagainstfoodwastenordic).
 • Maailmanlaajuisesti ruokaa menee tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan vuosittain yhteensä 1300 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 25–30 prosenttia kaikesta maapallolla tuotetusta ruoasta. On arvioitu, että tällä määrällä voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä lisää. (FAO)

Lue lisää faktoja ruokahävikistä www.kuluttajaliitto.fi/teemat/elintarvikkeet_ja_ravitsemus/havikkiviikko/faktaa_ruokahavikista_suomessa

Hävikkiviikon kampanjaa voit seurata sosiaalisen median kanavat Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa:
www.facebook.com/havikkiviikko
http://instagram.com/havikkiviikko/
http://twitter.com/Havikkiviikko
Hashtag #hävikkiviikko