December 2014
Närmatsbutiken uppkom i jultorgets fotspår
Till de lokala producenternas glädje rullar Iitan lähipuoti-närbutik i Saarijärvi med företagarduons krafter. Kunderna uppskattar det som producerats lokalt. Läs mer
Ekologisk mat utan mellanhänder
Via Turun yliopistos ekocirkel hittar de lokala producenternas mat vägen direkt till cirkelns medlemmars tallrikar. En viktig sak att vara med är för många produkternas billigare pris. Läs mer
Lamm direkt från betesmarken till bordet
Gårdens liv och nyhetsinfo om fårens tillvaro vill man bringa så nära kunderna som möjligt, så en egen webbplats spelar en viktig roll inom direktförsäljning. Läs mer
Infotillfällena angående direktförsäljning intresserar, kom med!
Direktförsäljningsanvisningarna har väckt intresse i olika delar av Finland. Livliga diskusssioner har ägt rum under sammankomsterna och tillsammans har man sökt lösningar till uppkomna problem. Läs mer
Skörd av enkät om närmat
Under år 2014 förverkligade Närmatprogrammet och aktasmak.fi-platsen en gemensam enkät om närmat runt om i Finland. I frågorna fäste man uppmärksamhet bl.a. vid vad närmat är och var man önskar köpa den. Läs mer
Nyheter från andra håll
EkoCentrias publikationer:
- Att upphandla närproducerat
- Mer närproducerad mat för kunder inom offentliga kök – argument och råd om upphandling
Aktuell information om ekofrågor finns på luomu.fi-webbplatsen
Aitojamakuja.fi eller aktasmak.fi-webbplatsen drivs av det riksomfattande Äkta smaker II-projektet (2012-2014), som främjar småföretagares synlighet och sökbarhet samt ökar kännedomen om småskalig produktion av livsmedel. Projektet genomförs inom Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland och det finansieras av Tavastlands ELY-central som ett riksomfattande projekt.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi
Mer info: Brahea Centrum vid Åbo Universitet
Päivi Töyli, projektledare, tfn. 040 189 1929, paivi.toyli[at]utu.fi
Johanna Mattila, koordinator, tfn. 040 565 8121, johanna.mattila[at]utu.fi