Aitojamakuja.fi uutiskirje

Toukokuu 2015

Paikallisen ruoan tarjontaa lisätään yritysten ja tukkujen yhteistyöllä
Ammattikeittiöissä ja HoReCa-tukuissa suosittaisiin mielellään paikallista ruokaa, mutta eri toimijat eivät aina tunne toistensa tapoja. Valtakunnallisessa hankkeessa edistetään yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden välillä. Lue lisää

Lähikasvisten toimitukset keskitetysti
Kasvikset pellolta pöytään mahdollisimman tuoreena. Lue lisää

Lähiruokatukku paikallisruoan ketjussa
Lähiruokatukku, kuntakeittiöt, ruoan tuottajat ja jalostajat ovat yhteiseen pöytään istumisen kautta kehittäneet uusia tuotteita ja löytäneet tehokkaat tavat yhteistyölle. Lue lisää

Herkkujen Suomi elokuussa Rautatientorilla
Helsingissä järjestetään jo viidettä kertaa lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi 20.-22.8.2015. Näytteilleasettajia mahtuu vielä mukaan. Lue lisää

Luomun aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti toteuttaa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa ja Luomuinstituutin osarahoittamaa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on selvittää luomun aluetaloudelliset vaikutukset sekä edistää luomun tuotannon ja kysynnän parempaa kohtaamista. Lue lisää

Vuoden Lähiruokateko Thomas Snellmanille

Pohjanmaalainen Thomas Snellman, REKO-mallin kehittäjä, palkittiin Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Lue lisää

Luomuasioiden ajankohtaisin tieto löytyy luomu.fi-sivustolta

Tilaa uutiskirje


Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen tietolähde.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Lisätietoja:   Turun yliopiston Brahea-keskus
Päivi Töyli, projektipäällikkö, puh. 040 189 1929, paivi.toyli[at]utu.fi

Herkkujen Suomi elokuussa Rautatientorilla

Helsingissä järjestetään jo viidettä kertaa lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi 20.-22.8.2015. Näytteilleasettajia mahtuu vielä mukaan.

Lähiruoka ja pk-elintarvikeyritykset ovat Suomessa vahva trendi.  Maakuntiemme lähiruoka- ja juomaherkkuja tarjoava Herkkujen Suomi järjestetään yhdessä olutjuhla Syystoberin kanssa. Kävijät voivat ostaa ruokateltoissa pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten tuotteita ja nauttia maaseutumme parhaista raaka-aineista valmistettuja ruoka-annoksia.

Maakuntaosastojen ympärille rakentuva Herkkujen Suomi on kerännyt sekä kuluttajilta että näytteilleasettajilta kiitosta rennosta tunnelmasta, laadukkaasta elintarviketarjonnasta, tuotteiden esillepanosta osastoilla sekä maisteluannoksista. Syystober taas kerää kiitosta laadukkaasta olutvalikoimastaan.

Herkkujen Suomen aukioloajat:
torstaina 20.8.2015 klo 16.00-21.30
perjantaina 21.8.2015 klo 11.00-20.00
lauantaina 22.8.2015 klo 10.00-18.00.
Syystober-anniskelualue on auki kaikkina iltoina kello 01.00 asti.

Herkkujen Suomen järjestävät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), Ruoka-Suomi –verkosto, Aitojamakuja.fi ja Lammin Sahti.

Lue lisää MTK:n sivuilta ja www.herkkujensuomi.fi

Lisätietoja näytteilleasettajille: tapahtuman tuottaja Kimmo Härköseltä, puh. 040 524 4363, kimmo.harkonen@jarjestys.fi.

Luomun aluetaloudellisia vaikutuksia selvitetään

Luomutuottaja, vastaa kyselyyn!

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti toteuttaa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa ja Luomuinstituutin osarahoittamaa kehittämishanketta, jonka tavoitteena on selvittää luomun aluetaloudelliset vaikutukset sekä edistää luomun tuotannon ja kysynnän parempaa kohtaamista. Tällä kyselyllä pyritään selvittämään luomutuotannon kustannuksia, kysyntää, tuotannon nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä.

– Uusi tieto auttaa tuottajia ja päättäjiä päätöksenteossa sekä toimenpiteissä, kun arvioidaan siirtymistä tavanomaisesta tuotannosta kohti luomutuotantoa tai luomun käyttöä, kertoo projektipäällikkö Leena Viitaharju Ruralia-instituutista.

Kyselyistä saatavaa aineistoa käytetään luomutuotannon skenaarioanalyysin tekemisessä. Vaikuttavuuslaskelmat toteutetaan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa kehitetyllä laskentamenetelmällä, dynaamisella yleisen tasapainon aluemallilla (Reg-FinDyn).

Skenaarioiden tulokset kuvaavat luomutuotannon taloudellisia vaikutuksia, jotka kohdistuvat kansantalouden ja kaikkien Suomen maakuntien elinkeinoelämään ja työllisyyteen. Vastaavia laskelmia on Ruralia-instituutissa tehty aiemmin muun muassa lähiruuan käytöstä julkisella sektorilla.

Tuottajilta halutaan vastauksia

Vastaukset lyhyeen kyselyyn linkin kautta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/59060/lomake.html

Selvityksen tulokset raportoidaan vain maakunta- ja tuotantosuuntatasoisina. Tilakohtaisia tuloksia tai tietoja ei raportoida missään vaiheessa. Tiedot pidetään luottamuksellisina.

Vastaukset ovat tärkeä osa selvitystä ja vaikuttaa merkittävästi työn onnistumiseen. Vastanneiden kesken arvotaan kylpylälahjakortti sekä kaksi kappaletta tuotepalkintoja. Lisäksi kaikille kyselyyn vastanneille lähetetään pdf-muotoisen loppuraportti.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Leena Viitaharju
050 415 1164
leena.viitaharju@helsinki.fi