Toivolan koululla juhlitaan Suomen 200. kouluruokadiplomia

Siilinjärveläisellä Toivalan koululla juhlitaan Suomen 200. Kouluruokadiplomia. Diplomin saaminen oli lähtölaukaus koulun tämän lukuvuoden kehitysprojektille, jonka tavoitteena on edistää kouluruokailun arvostusta ja auttaa ymmärtämään sen laaja-alainen merkitys.

toivala_200_diplomi_eeva_laitinen1

– Kouluruokailun arvostus ja yhdessä syöminen vaikuttavat koko koulun ilmapiiriin.  Kouluruokailu edistää opiskelukykyä, kasvattaa ruokakulttuuriin sekä tarjoaa luontevan tilaisuuden opetella hyviä käytöstapoja, listaa rehtori Eeva Laitinen suomalaisen maksuttoman kouluruokailun hyötyjä.

– Kouluruokailussa teemme aktiivisesti yhteistyötä vanhempainyhdistyksen, oppilaskunnan sekä keittiön henkilökunnan kanssa. Esimerkiksi nyt teemavuoden aikana pyrimme kehittämään ratkaisuja, joilla voimme lisätä Näkkäriksi nimetyn kouluravintolamme viihtyisyyttä entisestään, kertoo Laitinen.

Siilinjärvellä Kouluruokadiplomi on myönnetty Toivalan koulun lisäksi Ahmon, Kasurilan, Siilinlahden, Suininlahden ja Vuorelan kouluille.

– Olemme iloisia kaikista diplomeistamme, sillä ne viestivät osaltaan vahvasta kehittämisen meiningistä, kertoo ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Pirkko Markkanen Siilinjärven kunnasta.

Kouluruokailussa toteutuvat strategiaan kirjatut tavoitteet, joita ovat esimerkiksi yhteistyön, lähiruoan käytön sekä kestävän kehityksen edistäminen.

toivala_200_diplomi_eeva_laitinen2

Kouluruokadiplomi on koululle myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämän Kouluruokadiplomin ansaitakseen koulun on läpäistävä kouluruokadiplomi.fi-sivuston 45-kohtainen kysymyssarja,
jossa testataan kouluruoan ravitsemuslaadun lisäksi ruokailutilanteen sujuvuutta, ruokailun sosiaalista ja kasvatuksellista ulottuvuutta sekä keittiön ja kouluyhteisön kestäviä toimintatapoja.

– Diplomi on voimassa kolme vuotta kerrallaan, mutta sen kriteeristö sopii mainiosti myös jatkuvan kehittämisen välineeksi, kertoo projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä.

Kouluruokadiplomien myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry ja se on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella.

Yritystukijoina toimivat Valio Oy, Heinon Tukku Oy, Unilever Food Solutions, Electrolux Professional Oy ja Atria Suomi Oy.

Lisätietoa www.kouluruokadiplomi.fi ja www.amko.fi

Lisätiedot

Rehtori Eeva Laitinen, Toivalan koulu, 044 740 1711, eeva.laitinen[at]siilinjarvi.fi
Ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Pirkko Markkanen, Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalvelut, 044 740 1303, pirkko.markkanen[at]siilinjarvi.fi
Projektipäällikkö Virpi Kulomaa, Ammattikeittiöosaajat ry, 050 339 6844, virpi.kulomaa[at]amko.fi

Kuvat: Eeva Laitinen

Tiedote pdf:nä

 

Luonnontuotealan mahdollisuudet ja kasvu -kiertue

Kevään tapaamisajankohdat

Valtakunnallinen Luonnontuotteet monipuolistuvissa arvoverkoissa (LUMOA) -hanke järjestää yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa eri puolilla Suomea luonnontuotealan info- ja keskustelutilaisuuksia. Tilaisuudessa kuullaan ja keskustellaan luonnontuotealan kehittämismahdollisuuksista ja -keinoista. Tilaisuuteen kutsutaan rahoittajien, toimijoitten ja yritysten edustajia.

  • Keski-Pohjanmaa, Kokkola 23.2.2016
  • Pohjanmaa, Vaasa 24.2.2016
  • Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki 24.2.2016
  • Etelä-Savo, Mikkeli 8.3.2016
  • Kanta- ja Päijät-Häme, Hämeenlinna 9.3.2016
  • Kainuu, Kajaani 16.3.2016

Tutustu tilaisuuksien sisältöön ja LUMOA-koordinaatiohankkeeseen osoitteessa: http://www.luontoyrittaja.fi/ajankohtaista/lumoa–hanke/, jossa myös em. tilaisuuksiin ilmoittautuminen.

 

 

 

Makumatka Maalle 8.11.

Tutustu maaseutumatkailuyrityksiin Makumatka Maalle -päivänä!

Maaseutumatkailuyritykset kokoavat herkulliset isänpäivän juhlakattaukset syksyn sadosta ja kotimaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Lisäksi tarjolla on erilaisia isänpäiväelämyksiä aktiviteettien, opastettujen ohjelmien ja retkien, ruuanlaiton tai avoimien ovien merkeissä.

www.matkamaalle.fi sivuilla esitellään kaikki mukana olevat yritykset ja niiden ohjelmatarjonta maakunnittain.

 

 

Elintarvikkeiden hankintafoorumi

Sodankylässä 12.11. hankintafoorumi, jossa keskustellaan elintarviketarjonnasta ja -hankinnasta sekä etsitään keinoja paikallisten hankintojen lisäämiseksi.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille hankinnoista kiinnostuneille mm. päättäjille, kehittäjille, asiantuntijoille, ruokapalveluille, tuottajille, jalostajille ja hankintayksiköiden hankinta-asiantuntijoille.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 2.11. mennessä reetta.toivanen@sakky.fi

Tervetuloa mukaan Lapin alueen merkittävään julkisen sektorin tapahtumaan!

Tilaisuuden järjestää MMM:n rahoittama NYT-Tuotekehitystä ja hankintaosaamista hanke yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.