Yrkeskökena och HoReCa-partiaffärerna är intresserade av att öka mängden av lokala livsmedel i sitt utbud. För att gynna detta arrangerar Utvecklandet av värdekedjan inom lokalmat-projektet infotillfällen runtom i Finland år 2016.
För att efterfrågan av närmat hos yrkeskök samt HoReCa-partiaffärer och de lokala företagens utbud kan mötas, bör de känna till varandras handlingspraxis bättre än i dagens läge. För tillfället är den som gör beställningen (yrkesköket), varuleverantören (livsmedelsföretaget), samlaren samt transportören (HoReCa-partiaffären) inte bekanta med varandras handlingspraxis i leveranskedjan. Det försvårar utvecklandet av verksamheten, även om det finns vilja och intresse både hos yrkeskök och partiaffärer att öka lokala livsmedel i sitt utbud.
Under infotillfällen, som ordnas i olika delar av Finland, bekantar man sig med varandra och söker tillsammans verksamhetsformer, med vilka samarbetet kan föras vidare. Under tillfällena får man en inblick i partiaffärernas verksamhet med hjälp av en preciserad guide ”Hur verkar jag med HoReCa-partiaffärer?” och olika aktörer har möjlighet att presentera sina egna verksamhetsformer. Därtill presenteras innehållet i varuleverantörens produktkort, som blev färdigt under sommaren, och hur det används. Till tillfällena inbjuds HoReCa-partiaffärer, yrkeskök samt ortens livsmedelsföretagare.
- Seinäjoki 21.1.2016: Ruoka tuottaa – ammattilaisten ruokatärskyt
- Lahtis 25.1. Tuottajalta tukkuun – tietoa ja tutustumista
- Kaarina 18.2. HoReCa -tukkukauppa lähiruoan kasvun veturina
- Tammerfors 19.2. Lähiruokasenssit – Tukun asiakkaaksi
- Esbo 3.3. HoReCapaiva_tuottajat_ja_ostajat_kohtaavat
- St. Michel 4.4. Ruoka-Saimaa -tapahtuma
- Kumo 13.4. Lähiruokaa HoReCa-tukuille
- Kuopio 16.4. Makuja Savosta -lähiruokaseminaari
- Jyväskylä 23.11. Lähiruokamiitti – myyjät ja ostajat kohtaavat
- Luumäki 28.11. Tuottajalta tukkuun ja ammattikeittiöihin tilaisuus
Information om tidpunkterna för kommande infodagar finns på aktasmak.fi-platsen. Infodagarna arrangeras tillsammans med utvecklare av livsmedelsbranschen inom respektive landskap.
Inom Utvecklandet av värdekedjan inom lokal mat-projektet främjar man samarbetet mellan HoReCa-partihandeln, yrkesköken samt de lokala livsmedelsföretagen. På aktasmak.fi -platsen presenteras god praxis som förknippas med temat.
Projektet som förverkligas under åren 2015-2017 finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Projektets centrala samarbetskumpaner är Päivittäistavarakauppa – Dagligvaruhandeln rf och HoReCa-partiaffärsaktörerna, utvecklare av livsmedelsbranschen inom respektive landskap samt Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry – Svenska lant- och skogsbruksproducenternas centralförbund SLC rf.
#ruokaketju