Ruokaa läheltä

Pitkäjänteisen yhteistyön ansiosta paikallisia raaka-aineita ja elintarvikkeita käytetään monessa suurtalouskeittiössä Pohjois-Karjalassa.

Paikallisten pientuottajien yhteistyö tuo kirjaimellisesti leivän moneen pohjoiskarjalaiseen pöytään. Yhteistyöketjussa, hankintarenkaassa ovat mukana niin tuottajat, jalostajat, paikallinen tukku kuin keittiöt.

– Yritysten ja toimijoiden yhteistyön eteen on tehty pitkäjänteisesti työtä ja monessa suhteessa olemme edelläkävijöitä paikallisten tuottajien yhteistyöverkoston luomisessa, kertoo Hanna Tuominen ProAgria Pohjois-Karjalasta.

Jotta yhteistyö toimii tarvitaan kaikki ketjun osapuolet mukaan kehittämään toimintaa.

– Päättäjätasolla tulee tehdä ensin päätös, että paikallista ruokaa halutaan ja sitten etsitään yhdessä tuottajien ja keittiöiden kanssa keinot toteutukseen, toteaa yrittäjä Pirkko Karvonen.

Liperin palvelukeskuksen ravintokeskus hankkii raaka-aineita pientuottajilta mm. tukkuna toimivalta Juurespakkaamolta. Juurespakkaamon Kirsi Jaakkolalla on selkeä näkemys yhteisestä, paikallisesta ruokaketjusta, jonka puitteissa tehdään tiivistä yhteistyötä paikallisten raaka-ainetuottajien kanssa. Liperissä on yhteistyön myötä vaihdettu tuotteita läheltä saataviin. Ruokapalveluesimies Eija Tolvanen haluaisi nostaa paikallisuuden esiin entistä paremmin myös ruokalistoilla.

Lue koko juttu Maakaista.fi verkkojulkaisusta


Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeessa edistetään HoReCa-tukkukaupan, ammattikeittiöiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä. Aitojamakuja.fi -sivustolla esitellään teemaan liittyviä hyviä käytänteitä.

Vuosina 2015-2017 toteutettavaa hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja HoReCa-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

#ruokaketju

 

Leipää ja lähiruokaa päivän antia

Päivän esitykset

Leipää ja lähiruokaa -toimialapäivän esitykset ja ohjelma

Aamupäivän ja iltapäivän webcasting-lähetykset ovat katsottavissa: tilaisuuden tallenteet

#lähiruokafoorumi