Aitojamakuja.fi uutiskirje

Syyskuu 2016

Hanki maukasta lähiruokaa Osta tilalta -päivänä 10.9.
Lampaan lihaa, viiriäisen munia, ternimaitoa, omenia, jauhoja ja vaikka mitä muuta! Tuotteiden lisäksi roppakaupalla elämyksiä ja tutustumista. Valtakunnallisena Osta tilalta -päivänä 10. syyskuuta halutaan juhlistaa kotimaista ruuantuotantoa ja saattaa yhteen tuottajat ja kotipuutarhurit kuluttajien kanssa. Tutustu tarkemmin ostatilalta.fi

Aitoja makuja viestii elintarvikkeen elämyksellisyydestä, paikallisuudesta ja kestävyydestä
Lähiruoan valtakunnallisessa koordinaatiohankkeessa on uudistettu lähiruoasta kertova Aitoja makuja -viesti. Käyttämällä Aitoja makuja -viestiä pienet elintarvikeyritykset voivat korostaa lähiruokaan ja omiin tuotteisiinsa liittyviä ominaispiirteitä. Lue lisää

Viesti vaatii vastuullisuutta lautasille
Kuntapäättäjien juhlapuheissa kaikuvat sanat luomu ja lähiruoka, mutta niitä ei näy lasten ja vanhusten lautasilla? Onko hinta edelleen ainoa kriteeri, kun kuntakeittiöön hankitaan raaka-aineita. Lue lisää

Tapahtumakalenteri aitojamakuja.fi:ssä
– Artesaaniruuan suomenmestaruudesta kilpaillaan Raaseporissa 10.-13.10. Lue lisää

Luomuasioiden ajankohtaisin tieto löytyy luomu.fi -sivustolta

Tilaa uutiskirje


Aitojamakuja.fi on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen tietolähde.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Lisätietoja:
Turun yliopiston Brahea-keskus
Päivi Töyli, projektipäällikkö, puh. 040 189 1929, paivi.toyli[a]utu.fi

Hanki maukasta lähiruokaa Osta tilalta -päivänä 10.9.

Lampaan lihaa, viiriäisen munia, ternimaitoa, omenia, jauhoja ja vaikka mitä muuta! Tuotteiden lisäksi roppakaupalla elämyksiä ja tutustumista. Valtakunnallisena Osta tilalta -päivänä 10. syyskuuta halutaan juhlistaa kotimaista ruuantuotantoa ja saattaa yhteen tuottajat ja kotipuutarhurit kuluttajien kanssa.

osta-tilalta_tapahtumatunnus_2016_cmykKiinnostus ruuan alkuperään ja lähiruuan arvostus ovat kasvaneet jatkuvasti. Lauantaina 10. syyskuuta vietettävänä Osta tilalta -päivänä halutaan lisätä tietoisuutta suoramyynnin mahdollisuuksista ja tarjota tilaisuus hankkia lähitilojen ja -puutarhojen maistuvia herkkuja ja muita tuotteita.

Osta tilalta -päivä ei ole vain ostospäivä vaan myös elämyspäivä. Teemapäivä tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua lähiseudun maatiloihin ja ruuantuottajiin. Osa tiloista tarjoaa kävijöille tilaesittelyjä ja tekemistä kuten kauralyhteiden kokoamista, eläinten ja koneiden ihastelua, kahvittelua ja poniratsastusta.

Osta tilalta -päivä on tarkoitettu ensisijaisesti raaka-aineiden ja ruokatuotteiden suoramyyntiin, ei siis niinkään ruoka-annosten myymiseen. Tapahtumaan osallistuvat tilat löytyvät verkkosivuilta ostatilalta.fi. Mukaan on ilmoittautunut yli 150 tilaa ja määrä kasvaa koko ajan.

Jos haluat päivän järjestäjäksi, ilmoita tilasi tai puutarhasi mukaan! Ostatilalta.fi-verkkosivuille voit kirjata, mitä toimintaa tilallanne on, mitä tuotteita on myynnissä ja mihin kellonaikaan vierailijat ovat tervetulleita.

Osta tilalta -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja verkostopalvelut-yksikkö, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi-sivusto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC.

https://ostatilalta.fi

Lisätietoja:
Päivi Töyli, Lähiruoan koordinaatiohanke, +358 40 189 1929, paivi.toyli@utu.fi
Anni-Mari Syväniemi, MTK ry, +358 50 511 8909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
Mia Wikström, SLC r.f., +358 50 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi

kaikkienlogotfi2

Viesti vaatii vastuullisuutta lautasille

Kuntapäättäjien juhlapuheissa kaikuvat sanat luomu ja lähiruoka, mutta niitä ei näy lasten ja vanhusten lautasilla? Onko hinta edelleen ainoa kriteeri, kun kuntakeittiöön hankitaan raaka-aineita?

Vastuullisten ruokavalintojen puolustajat nousevat pyörille ensi viikolla vaatimaan kuntapäättäjiltä vastauksia julkisia ruokahankintoja sekä muuta vastuullista toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Vastuullisuusviesti starttaa tiistaina 6.9. Varkaudesta klo 10 ja etenee Mikkelin ja Lahden kautta Hyvinkäälle, johon viesti päättyy torstaina 8.9.

Kolmen päivän ja lähes 120 km aikana vieraillaan 12 paikkakunnalla ja jutellaan paikallisten päättäjien kanssa ruoka-asioista, koetaan yllätyksiä ja tietysti maistellaan paikallisia herkkuja. Viestinviejät muistuttavat valtioneuvoston kesäisestä periaatepäätöksestä (julk. 29.6.2016), joka ohjaa julkisen sektorin ruokapalveluita entistä vastuullisempiin elintarvikehankintoihin.

Lisäksi viestillä nostetaan esille hyviä esimerkkejä siitä, kuinka vastuullisia hankintoja on jo toteutettu sekä pohditaan ratkaisuja kotimaisen ruokatuotannon haasteisiin. Kuntia haastetaan myös tekemään oma kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus.
Viesti kulkee sekä polkupyörillä että Vastuullisuusbussilla. Bussissa on Pykäläbaari, jossa voi esittää hankinta-asiantuntijoille elintarvikkeiden kilpailutukseen liittyviä kiperiäkin kysymyksiä. Bussissa pelataan myös Sesonkibingoa.

Viestin päätöstapahtuma alkaa to 8.9. klo 15 Hyvinkäällä Knehtilän tilalla, jossa viestin vastaanottaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (MMM). Viestintuojat saapuvat päätöstapahtumaan klo 16.

Varmista oma paikkasi viestillä! Viestille voi tulla mukaan mistä vain reitin varrelta. Viestin reitti, osallistumisohjeet ja tapahtumien ohjelmat tarkemmin osoitteessa ekocentria.fi/vastuullisuusviesti-2016

Viestin tapahtumia ovat toteuttamassa useat yhteistyökumppanit mm. MTK (keskusliitto sekä aluetoimistot), Aitojamakuja.fi, Lähiruoka- ja luomukoordinaatiohankkeet, Luomuinstituutti, Ekoneum, Navitas kehitys Oy, Hyria koulutus, Laurea amk, Mikkelin amk, ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja:
EkoCentrian hankepäälliköt Anu Arolaakso (p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi) tai
Sari Väänänen (p. 044 785 4025, sari.vaananen(at)sakky.fi)