Turun yliopiston uusi verkkojulkaisu helpottaa elintarvikeyrittäjien arkea

Turun yliopiston Brahea-keskuksen tuottama uusi verkkojulkaisu https://aitojamakuja.fi/foodservice avaa ammattikeittiöiden ja tukkujen uusien tuotteiden valintaprosessia ja asioita, joita pk-elintarvikeyrittäjän kannattaa ottaa huomioon ennen yhteydenottoa ostajiin.

Vastajulkaistu verkkosivusto https://aitojamakuja.fi/foodservice esittelee, millainen on uusien tuotteiden valintaprosessi ammattikeittiöissä ja tukuissa. Sivuston materiaalin pohjana on Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeen opas, joka on koostettu pääosin haastattelemalla tukkutoimijoita.

— Julkaisu on luotu helpottamaan elintarvikeyrittäjän sekä ammattikeittiön ja tukun yhteistyön aloittamista. Yrittäjän on tärkeää miettiä, mikä on oman tuotteen lisäarvo ja erityisyys verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin. Tuotteen ja yrityksen tarinaa on hyvä miettiä jo etukäteen. Nykykuluttajat ovat kiinnostuneita tarinoista tuotteiden takana, projektipäällikkö Päivi Töyli toteaa.

Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke on esitellyt eri puolilla Suomea, millaisten prosessien kautta tuotteet tulevat osaksi tukkujen valikoimia ja sitä kautta osaksi ammattikeittiöiden ruokatarjoiluja. Lisäksi elintarvikeyrittäjillä on ollut mahdollisuus tavata kerralla useampia paikallisen ja valtakunnan tason ostajia, saada palautetta ja ideoita tuotteen kehittämiseen sekä kuulla, millaisille tuotteille on kysyntää.

Sivustolla esitellään valintaprosessiin ja elintarvikeyrittäjyyteen liittyviä seikkoja erilaisten yhteistyöesimerkkien kautta sekä tekstimuodossa että videoilla. Mukana on myös kokemuksia tuotekortin käytöstä.

— On myös hyvä huomioida, että liikkeelle voi lähteä myös pienemmässä mittakaavassa, paikallisesti, jolloin tuotteet voivat olla tarjolla vain tietylle rajatulle alueelle tai asiakasryhmälle. Kaikkien osapuolien yhteinen tavoite on, että paikallisia tuotteita saataisiin tarjolle enemmän ja että erikoistuotteita haluavat asiakkaat löytäisivät omaan tarjontaansa sopivia tuotteita, Töyli kertoo.

Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä-hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja Foodservice-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. Hanketta toteutetaan vuosina 2015–2017 ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

(lataa yllä oleva banneri kuvana)

Uusia videoita:

Lisätietoja
Päivi Töyli
projektipäällikkö
Turun yliopiston Brahea-keskus
040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi

Tiedote pdf:nä


Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeessa edistetään HoReCa-tukkukaupan, ammattikeittiöiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä. Aitojamakuja.fi -sivustolla esitellään teemaan liittyviä hyviä käytänteitä.

Vuosina 2015-2017 toteutettavaa hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja HoReCa-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

#ruokaketju

Suomalainen ruoka nousee estradille Pohjoismaiden suurimmilla ruokafestivaaleilla Tanskassa

Pohjois-Savo on mukana ruokafestivaaleilla.

Kuva: Tobias Frandsen, Foodproject.dk

Pohjoismaiden suurimmat Food Festival – ruokafestivaalit järjestetään Tanskassa 1.-3.9.2017.  Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman teemallisissa työpajoissa on mukana nyt ensimmäistä kertaa suomalainen ruoka. Tapahtuma kerää vuosittain yhteen 30 000 ruoasta kiinnostusta kuluttajaa ja ruoka-alan ammattilaista.

Viisi suomalaista kokkia pakkaa parhaillaan matkalaukkujaan kaupunkilomalle Aarhusiin. Jyllannissa sijaitseva merenrantakaupunki kantaa tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta, mutta matkan pääpaino on kulttuurinähtävyyksien sijaan tällä kertaa edistää ruokamatkailua Suomeen ja hakea inspiraatiota Kuopion alueen ruokamatkailun ja -tapahtumien kehittämiseen.

Matkalaukkuihin on pakattu tuulen pitävien vaatteiden lisäksi erityisesti lähiruokaa Kuopion alueelta, sillä matka on osa ProAgrian Savon –yksikön European Region of Gastronomy – kehityshanketta.

– Tuomme tullessamme muun muassa ruisleipää, savumuikkuja, mustatorvisieniä, poroa, puikulapottuja, puolukoita, erilaisia hilloja, tyrnimarjoja, mesimarjalikööriä, kertoo kv-koordinaattori ja European Region of Gastronomy – hankevastaava Ilona Sares ProAgrian Pohjois-Savon yksiköstä.

Hieman Tamperetta asukasmäärältään suurempi Aarhusin kaupunki kantaa kuluvana vuonna harteillaan Euroopan kulttuuripääkaupungin viitan lisäksi eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustusta. Tapahtumaan odotetaankin tästä syystä tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätystä. Kuopion alueelle haetaan  tunnustusta vuodelle 2020.

Suomiruoan työpajassa markkinoidaan Suomea puhtaalla suomalaisella lähiruoalla

Gastroscenen – Claus Meyer -Workshop. Kuva: Daniel Mois

FOOD Festivaalien laajasta yleisöohjelmasta vastaa kokonaisuudessaan 250 toimijaa. Osana tapahtumaa järjestetään erilaisia teemallisia ruokatyöpajoja ja yksi työpajoista esittelee suomalaista ruokaa. Työpajan vetovastuussa on viisi Kuopion alueella toimivaa kokkia.  Kokit ovat suunnitelleet menun yhteistyössä viiden ruokalajin kokonaisuudeksi.

– Alkupalaksi valmistamme savumuikkumoussea Liepuskan leipomon ruisleivällä, mustatorvisienikeittoa ja kyytipoikana maistelemme maailman parhaaksi vodkaksi tänä vuonna valittua Lignell & Piispasen Tillivodkaa, esittelee menua Bowld1nerin ravintolan keittiöpäällikkönä Kuopiossa työskentelevä Lasse Herd.

Pääruokana on luvassa poroa ja jälkiruoissa painottuvat juustot ja marjat.

– Itse ruoka ei välttämättä ole se juttu työpajassa vaan yleisesti kaikki muu ruoan ympärillä kuten vinkkien ja mielipiteiden jakaminen, kuvailee VS Ravintoloiden Catering – toiminnasta työkseen vastaava Aki Hiltunen.

Kaikille kokeille ruokatapahtumissa mukana olo on tuttua Kuopiossa järjestettävän SATOA–ruokatapahtuman kautta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Kuopiossa elokuussa 2014. Tapahtumat ovat osa RuokaSavo-hanketta. Pohjois-Savon maaseutustrategian visiona on, että Pohjois-Savo on vuonna 2020 valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta.

Food Festarit  – tapahtumaraportin toimitti Aarhusin kaupungissa asuva suomalainen viestinnän ammattilainen Marjoannika Nyman, joka on toimittanut myös Aarhusin kaupunkioppaan suomeksi.

Lisätiedot:

Food Festivaalit – Pohjoismaiden suurin ruokafestivaali Aarhusissa Tanskassa 1.-3.9.2017
Aarhusin kaupunkiopas suomeksi
SATOA – ruokatapahtuma Kuopiossa
European Region of Gastronomy – kehityshanke
RuokaSavo – hanke

Hotdog DM. Kuva: Claes bech Poulsen

 

Erityisruokavaliot teemana ERIHYVÄ Minimessuilla

Elintarvikeyrittäjä, lähde näytteilleasettajaksi ja tule tapaamaan ostajia!

Erilaiset ruokavaliotuotteet ovat voimakkaassa kasvussa. Osa kuluttajista tarvitsee niitä diagnisoidun allergian tai intoleranssin takia, mutta yhä useammat noudattavat jotain erikoisdieettiä muista syistä. Jopa 16 % suomalaisista suosii tiettyä ruokavaliota voidakseen paremmin. Nyt puhutaankin ”täsmähyvinvoinnista” eli kuluttajat räätälöivät oman yksilöllisen dieettinsä. Se voi olla gluteeniton, laktoositon, allergeenivapaa, lisäaineeton tai kasvisruokavalio.

Minimessut on BtoB -tapahtuma järjestetään Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tiloissa Helsingissä 28.9.2017 klo 9-16. Aamupäivällä Toimiiko täsmädieetti? Stand Up –koomikko Riku Suokas avaa ERIHYVÄ-hankkeen Minimessut-tapahtuman vauhdikkaalla Tomaatteja! Tomaatteja! –esityksellään. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertomassa, mistä tämähyvinnoinnissa ja erilaisissa ruokavalioissa on kysymys.

Iltapäivällä on lyhyitä tietoiskuja ja varsinainen Minimessut-näyttely, jossa yritykset, raaka-aineiden toimittajat ja muut toimijat voivat esitellä erityisruokavalioihin liittyviä tuotteitaan ja palvelujaan kaupalle, suurkeittiöille, toisille yrityksille sekä alan toimijoille. Tavoitteena on monipuolinen verkostoituminen alan toimijoiden välillä sekä erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen esitteleminen puolin ja toisin. Varaa maksuton paikkasi messuille näytteilleasettajana ja hyödynnä erinomainen tilaisuus esitellä tuotteitasi tai palveluitasi Minimessuilla! Olethan suoraan yhteydessä Eeva-Liisaan tai Juuliin (yhteystiedot www.erihyva.fi)

Tilaisuudessa valotetaan myös syitä erityisruokavalioiden kasvavaan suosioon sekä selvitetään jakelumahdollisuuksia vähittäiskaupan, suurkeittiöiden sekä suoramyynnin, verkkokaupan ja muiden myynti- ja markkinointikanavien kautta. Minimessut ovat sekä näytteilleasettajille että kävijöille maksuton mutta edellyttää rekisteröitymisen tilaisuuteen.

Tutustu tarkemmin päivän ohjelmaan ja rekisteröidy www.erihyva.fi/fi/9/19/tap/Tapahtumat/Minimessut

Infotilaisuudet Foodservice-ketjun toimijoille ja elintarvikeyrittäjille jatkuvat

Syyskuun alussa treffit Pohjanmaalla. Tule mukaan!

Ammattikeittiöt ja Foodservice-tukut ovat kiinnostuneita lisäämään paikallisten elintarvikkeiden määrää tarjonnassaan. Tämän asian edistämiseksi Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke järjestää infotilaisuuksia eri puolilla Suomea vuosina 2016-2017.

Jotta ammattikeittiöiden sekä Foodservice-tukkujen lähiruoan kysyntä ja paikallisten yritysten tarjonta voivat kohdata, on heidän tunnettava toinen toistensa toimintatavat nykyistä paremmin. Tällä hetkellä toimitusketjussa tilauksen tekijän (ammattikeittiö), tavarantoimittajan (elintarvikeyritys) ja keräilijän sekä kuljetuksen (Foodservice-tukun) väliset toimintatavat eivät ole tuttuja toisilleen. Se vaikeuttaa toiminnan kehittämistä, vaikka sekä ammattikeittiöissä että tukuissa on halukkuutta ja kiinnostusta paikallisten elintarvikkeiden lisäämiselle tarjonnassaan.

Eri puolilla Suomea järjestettävissä infotilaisuuksissa tutustutaan toisiinsa ja etsitään yhdessä toimintatapoja, joilla yhteistyötä voidaan viedä eteenpäin. Tilaisuuksissa perehdytään tukkujen toimintaan ”Miten toimin Foodservice-tukkujen kanssa?” -täsmäoppaan avulla ja eri toimijoilla on mahdollisuus kertoa omista toimintatavoistaan. Lisäksi esitellään tavarantoimittajan tuotekortti ja Golli tilaus- ja toimitusjärjestelmä. Tilaisuuksiin kutsutaan Foodservice-tukkuja, ammattikeittiöitä sekä alueen elintarvikeyrittäjiä.

Vuoden 2017 tilaisuudet:


Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeessa edistetään HoReCa-tukkukaupan, ammattikeittiöiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä. Aitojamakuja.fi -sivustolla esitellään teemaan liittyviä hyviä käytänteitä.

Vuosina 2015-2017 toteutettavaa hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja HoReCa-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

#ruokaketju