Eviran elintarvikelainsäädännön tietoiskuja webinaareissa lokakuussa

Eviran pk-neuvontahanke esittelee webinaareissa, mitä pitää ottaa huomioon, kun perustaa elintarvikeyrityksen, ravintolan tai lihalaitoksen.

Webinaarit pidetään kolmena päivänä lokakuussa:

Webinaarin esitys on noin puoli tuntia ja sen jälkeen on aikaa kysymyksille ja kommenteille. Webinaari toteutetaan Adobe Connect Pro-ohjelmalla (toimii nettiselaimen kautta) ja se tallennetaan, joten se on katsottavissa myös jälkikäteen.

Eviran pk-neuvonnan kehittämishanke on käynnistänyt erityisesti pk-yrittäjille suunnatun neuvonnallisen kiertueen liittyen elintarvikelainsäädäntöön ks. lisää täältä. Tavoitteena on lisätä ja välittää tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta. Webinaarit liittyvät samaan asiakokonaisuuteen.

Suurimmat asiakokonaisuudet ovat

 • yrityksen perustamiseen liittyvät yleiset kysymykset
 • ravintolan perustaminen
 • lihalaitoksen perustaminen
 • elintarvikkeiden käsitteleminen ja myynnin aloittaminen maatilalla

Työ on edennyt erityisesti yrityksen perustamiseen liittyen ja myös sähköistä, valmista materiaalia on. Lisätietoja https://www.evira.fi/pkneuvonta/yrityksenperustaminen

 

Lauantaina 16.9. vietettiin valtakunnallista koko perheen Osta tilalta -päivää

Kuluttajilla oli mahdollisuus vierailla yli 200 maatilalla ja ruoantuottajalla ympäri Suomea. Tunnelmapaloja videoilla. Monipuolinen kohdetarjonta teki päivästä ainutlaatuisen. Mukana oli myös paljon tiloja, jotka eivät tavallisesti myy tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Pohjois-Savon ProAgrian Marja Niskasen mukaan maakunnassa tilat olivat tyytyväisiä päivän kävijämääriin ja myynti oli hyvä.

Myös pirkanmaalaisen Yrjölän marjatilan Tiina Harrinkari iloitsi, että väkeä oli ollut liikkeellä hiukan normaalia enemmän.

– Syksy on siitä mukava aika tällaiselle, että sadonkorjuu on täydessä vauhdissa ja on monenmoista tarjolla. Suoramyynnin lisäksi heillä tarjottiin omenamehun puristusnäytöksiä, maissinpaahtoa ja tiluskierroksia. Lähes kaikki tilat tiedottivat tapahtumasta Facebookissa ja lisäksi noin puolet omilla nettisivuillaan.

Varsinais-Suomessa Sauvossa tiloille poikennut Johanna Mattila kertoi väkeä olleen hyvin liikkeellä, ja sää oli suosinut. Kamparsin luomutilalla yrittäjä Jaana Elolla oli tilapuodissaan myynnissä maakunnan muidenkin tuottajien tuotteita.

– Toivon että päivä houkuttelee myös kaupunkilaisia lähtemään maalle, Elo mietti. Tänä vuonna puolet tiloista teki yhteistyötä toisen tilojen kanssa esimerkiksi tiedottamalla alueen tiloista yhdessä tai kokoontumalla samalle tilalle.

Järjestäjät jo suunnittelevat seuraavaa ostatilalta.fi -tapahtumaa. Sivuston hakutoimintoja ja materiaalipankkia kehitetään entistä sujuvammiksi ja medianäkyvyyttä lisätään entisestä. Ainakin Kouvolasta ja Pirkanmaalta saatiin lupaavia esimerkkejä bussiretkien suosiosta.

Tapahtuma sai alkunsa kaksi vuotta sitten. Esikuvana ovat olleet niin Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat kuin Satakunnan omat Osta tilalta -tapahtumat. Osta tilalta -päivän järjestelyissä mukana olleet tahot ovat tuumineet, että maatiloilta pitää nähdä ruokapöytään ja ruokapöydistä maatiloille. Osta tilalta -päivän perusajatus kiteytyykin tuottajan ja kuluttajan kohtaamiseen, jossa parhaimmillaan keskitytään ostosten ja rahan lisäksi vuorovaikutukseen ja luottamuksen rakentamiseen.

Teksti: Leena Arjanne

 

Uusi yhdistys on perustettu: Artesaaniruoka Suomessa ry

Haluatko olla mukana edistämässä suomalaista artesaaniruokaa?

Vastaperustettu Suomen artesaaniruokayhdistys toimii jo vakiintuneiden ruoka-artesaanien etujärjestönä ja kaikkien artesaaniruoasta kiinnostuneiden yhdyslinkkinä. Suuri osa ruoka-artesaaneja tukevasta toiminnasta on tänä päivänä hankepohjaista ja sen takia on ilmennyt selkeä tarve luoda pysyvä foorumi ruoka-artesaaneille. Toivotamme ruoka-artesaaneja koko Suomesta tervetulleiksi mukaan toimintaan!

http://www.mathantverkarna.fi/?lang=fi

Lehdistötiedote

Tutustu vuoden 2017 Artesaaniruuan SM-kilpailun voittajiin

Lisätietoja:

Mats Nurmio, Artesaaniruoka ry, puheenjohtaja
mats.nurmio@kimitoon.fi
puh.0400 539 179

Katja Bonnevier, Artesaaniruoka Suomessa ry, sihteeri
katja.Bonnevier@pargas.fi;
puh.040 356 2655

Hanki oman maan maistuvat herkut Osta tilalta!-päivänä

Tulevana lauantaina 16.9. toisen kerran järjestettävään valtakunnalliseen Osta tilalta! -päivään osallistuu yli 180 maatilaa ja ruoantuottajaa ympäri Suomea.

Kiinnostus lähellä tuotettua ruokaa kohtaa näyttää yhä kasvavan. Kuluttajat arvostavat läpinäkyvää ja lyhyttä ruokaketjua. Moni haluaa paitsi tietää ruoan alkuperän, myös tuntea tuotannon vaiheet ja varmistua tuotteen tuoreudesta. Lähiruoka on myös yksi maamme ruokapolitiikan kärjistä*.

Valtaosa Suomen elintarvikeyrityksistä on pienyrityksiä. Lukumääräisesti niitä on noin 3000 (2014**). Pienelintarvikeyritysten vahvuuksia ovat paikallisuus ja omaleimaiset korkealaatuiset tuotteet. Tuotteisiin ja tuotantoon liitetään positiivisia mielikuvia, jotka johtuvat tuotannon läheisyydestä ja tuoreudesta. Ne antavat lähiruualle kasvot.

Osta tilalta! -päivä mahdollistaa ruoantuottajien ja kuluttajien kohtaamisen, ja on yhdenlainen tapa juhlia kotimaista ruoantuotantoa. Tapahtuman tavoite on kutsua ihmiset maaseudulle näkemään ja kokemaan mistä ruoka tulee, sekä ostamaan tuoreita raaka-aineita ja suoraan tuottajilta. Tuoreiden ruokaostosten lisäksi monella tilalla kävijät voivat tutustua muun muassa tilan historiaan, tuotantomenetelmiin, koneisiin, eläimiin ja maistaa korkealaatuisia käsityön leimaamia tuotteita.

Tapahtumassa 16.9. mukana olevat tilat, kotipuutarhat ja maatilamatkailuyritykset löytyvät sivustolta ostatilalta.fi. Mukaan on ilmoittautunut jo yli 180 maatilaa ja ruoantuottajaa ympäri Suomea. Tiloille ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan niille voi saapua tilojen sivustolla ilmoittamina aukioloaikoina.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuma näkyy tunnuksilla #ostatilalta ja #kopavbonden. Tiloilla koettuja elämyksiä pääsee jakamaan myös osallistumalla #elämystilalla -kuvakilpailuun. Lisätietoja osoitteesta ostatilalta.fi/kuvakilpailu.

Instagramissa @marttailu @marthaforbundet neuvoo valmistamaan ruokaa oudoimmistakin ostoksista.

Tervetuloa mukaan, tiloilla tavataan!

Lisätietoja:
Leena Arjanne, Lähiruoan koordinaatiohanke
p. +358 50 357 9204, leena.arjanne@utu.fi

#ostatilalta, #kopavbonden

#elämystilalla –kuvakilpailu 15.-24.9.2017

Facebookissa @ostatilalta Osta tilaltal! Köp av Bonden! 16.9.2017

Instagramissa @marttailu @marthaforbundet neuvoo valmistamaan ruokaa oudoimmistakin ostoksista.

*Maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa valmisteltu Lähiruokaohjelma hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 16.5.2013.

**RuokaSuomi-tilasto 2014: www.aitojamakuja.fi/tilastot.php

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

 

Ravintola Olon Creative Kitchenin klassikkomenu Matka voitti Hungry for Finland kansallisen ruokamatkailukilpailun 2017

Kilpailuun osallistui 73 korkeatasoista ehdokasta. Raati totesi, että tänä vuonna juomakulttuuri oli vahvasti edustettuna. Palkinnot jakoivat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä TEMin matkailun vuosiseminaarissa 6.9.

– Matka on taitavasti toteutettu vuorovaikutteinen elämys, jossa yhdistyvät innovatiivinen toteutus, visuaalisuus ja erinomaiset maut – jokainen yksityiskohta on mietitty, raati kiteytti voittajan vahvuuksia. Sen ansioksi nähtiin myös toimiva palvelupolku.

Olon perustajiin kuuluvat Pekka Terävä kuvaili Olon ainutkertaisen luovuuden kumpuavan läheisestä vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. Ravintola suosii sesongin mukaisia mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tuottajia, joilla on tietty toimitusvarmuus. – Odotan malttamattomana tuoreen mädin sesonkia, kertoi Luova johtaja ja ravintoloitsija Jari Vesivalo. Ravintoloitsija ja toimitusjohtaja Katja Henttunen nosti yhdeksi suosikkiraaka-aineekseen varhaisperunan.

Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa. Palkinnot saivat:

 • Hotelli Punkaharju: sienet ja yrtit
 • Fiskarsissa artesaanijuomatuottajien opastettu kierros: Fiskarsin panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery ja
 • Skördefesten: vuosittaiset sadonkorjuujuhlat Ahvenanmaalla.

Kunniamaininnat saivat

 • SMAKU, porvoolaisten ravintoloiden yhteinen ruoan ja juoman elämyksellinen makumatka opastettuna kävelykierroksena.
 • Studioravintola Tundra, Kuusamo: villiruoka ja villiyrttejä keittiömestari-keraamikon käsityönä.

Kilpailussa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.

Lisätietoja voittajista:

http://olo-ravintola.fi/creative-kitchen/

http://hotellipunkaharju.fi/tapahtumat/

http://www.agrasdistillery.com/the-distillery-tap-room/

http://www.skordefest.ax/etusivu/

SMAKU Porvoo Facebookissa

www.tundra.fi

Hungry for Finland-ruokamatkailukilpailu

Ruokamatkailukilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haetaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista ja etsiä ruokamatkailun kärkituotteita. Lisätietoja http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu.

Eviran neuvontakiertue käynnistyy syksyllä 2017

Eviran pk-neuvonnan kehittämishanke käynnistää erityisesti pk-yrittäjille suunnatun neuvonnallisen kiertueen liittyen elintarvikelainsäädäntöön. Tavoitteena on lisätä ja välittää tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta.

Suurimmat asiakokonaisuudet ovat

 • yrityksen perustamiseen liittyvät yleiset kysymykset
 • ravintolan perustaminen
 • lihalaitoksen perustaminen
 • elintarvikkeiden käsitteleminen ja myynnin aloittaminen maatilalla

Työ on edennyt erityisesti yrityksen perustamiseen liittyen ja myös sähköistä, valmista materiaalia on. Lisätietoja https://www.evira.fi/pkneuvonta/yrityksenperustaminen

Eviran pk-neuvontahanke (www.evira.fi/pkneuvonta) järjestää yhdessä alueellisten kehittämishankkeiden kanssa tiedon levittämiseksi alueellisia tilaisuuksia, joihin toivotaan erityisesti mukaan pk-yrityksiä, aloittavia yrityksiä ja elintarvikealan paikallisia valvontaviranomaisia. Tilaisuuksissa esitellään myös niitä toimenpiteitä, joita on tehty elintarviketoiminnan helpottamiseksi.

Vuoden 2017 tilaisuudet:

Lisätietoja on tulossa myöhemmin edellä mainittuihin päiviin liittyen. Vuonna 2018 järjestetään lisää elintarvikeyritysten toimintaan liittyviä neuvontatilaisuuksia ja työpajoja. Näistä on saatavilla tarkempia tietoja myöhemmin tänä vuonna.

Valtakunnallinen hävikkiviikko haastaa ruokahävikin vähentämiseen

Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2017 – osallistu sinäkin!

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa talouden lisäksi ympäristöä.  Syyskuussa vietettävän hävikkiviikon tarkoitus on kannustaa ruuantuottajia, yrityksiä, kauppoja, ravintoloita ja kuluttajia miettimään keinoja tahallisen ruokahävikin vähentämiseen. Suomessa kotitaloudet ovat merkittävin syömäkelpoisen ruuan poisheittäjä. Hävikkiviikko näkyy vaikuttamalla erityisesti kuluttajien asenteisiin ja lisäämällä tietoa ja taitoja hävikin vähentämiseen. Lähiruoan koordinaatiohanke on yksi Hävikkiviikon yhteistyökumppaneista.

Seuraa sivustolla www.havikkiviikko.fi ja somessa tunnuksella #havikkiviikko.