En ny förening har grundats: Mathantverk i Finland rf.
Vill du vara med och främja mathantverket i Finland? Läs mer
Restaurang Olos Creative Kitchens klassikermeny Matka vann nationella matturismtävlingen Hungry for Finland 2017
I tävlingen deltog 73 högklassiga kandidater. Läs mer
Åbo Universitets nya nätpublikation underlättar livsmedelsföretagarens vardag
Den nya nätpublikationen https://aitojamakuja.fi/foodservice/sv/frontsida/, som Brahea-centret vid Åbo Universitet producerat, belyser yrkeskökens och partiaffärernas process vid sina val av nya produkter samt ärenden som det lönar sig för små och medelstora företag att ta i beaktande innan de kontaktar köparna. Läs mer och titta på videor
Köp av bonden! -dagen firades 16.9.2017
Det fanns över 200 medverkande gårdar i hela Finland. Titta på videor
Kommande evenemang och andra aktuella för företagare:
Eviras rådgivningsrunda startar hösten 2017 och webbseminarier i oktober 2017, läs mer
Webbseminariet ”REKO och livsmedelslagstiftningen”, presentation
Medaljer delades ut fredag kväll vid festmiddagen i Fiskars Bruk i Raseborg. I tävlingen deltog 50 företag med sammanlagt 120 produkter. Förutom mathantverkare från olika delar av Finland lockade tävlingen deltagare från Åland, Sverige och Estland. Tävlingen var öppen för deltagare från Finland, Norden och de baltiska länderna.
Kryddsåser: (2 vinnnare/delad första plats): Vikbo torp (Pargas) – Zing! och Huhtasrinne Ky (Askola) – Salmiakki & Hunaja-puriste
Naturell olja: I klassen inlämnades endast 1 bidrag. Juryn valde att dela ut ett hedersdiplom till produkten eftersom den var av exceptionellt hög kvalitet: Maidla Sillaotsa Talu (Estland) – Cold pressed hemp oil
Nordiska drycker (alkoholfria)
Bärsaft och must: Öfvergårds (Åland) – Sortspecifik äppelmust
Glögg: Kullas Gård (Kimito) – Hallonglögg
Nordiska drycker (alkoholhaltiga)
Matvin: Vuokatin Viini Oy (Vuokatti) – Erland vitt bärvin
Dessert- och delikatessvin: Kuura Cider AB (Raseborg) – Kuura Ice Cider 2015
Innovativ mathantverk: Smakverket AB (Åland) – Picklade äppelskott
Mejeriprodukter
I kategorin tävlade endast 5 produkter fördelat i 3 olika klasser. Juryn valde att dela ut ett hedersdiplom till en produkt: Mattas Gårdsmejeri (Åland): “Mattas Malou”
Förpackningstävling: 2 vinnare, delad första plats: Nord-T (Helsingfors) – Moose on the Loose och Kuura Cider (Raseborg) – Ice cider 2015
FM i Mathantverk ordnas även nästa år vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Tidpunkten är 21–23 mars 2018. Huvudarrangör är fortsättningsvis Kustens Mat, som är ett mathantverksprojekt i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland. Tävlingen genomförs tillsammans med branschorganisationer och andra aktörer inom livsmedelsbranschen.
Eviras utvecklingsprojekt igångsätter en rådgivningsrunda inom livsmedelslagstiftning till små och medelstora företag. Målet är att öka och förmedla kunskap om grundande av ett livsmedelsföretag och om dess verksamhet.
De största ärendehelheterna är:
allmänna frågor i samband med grundandet av ett företag
att starta en restaurang
att grunda en köttanläggning
hantering av livsmedel och hur inleda försäljning på en lantgård
Eviras rådgivningsprojekt för små och medelstora företag (https://www.evira.fi/sv/livsmedel/tillverkning-och-forsaljning/tukea-ja-tietoapk-yrityksille/) arrangerar tillsammans med regionala utvecklingsprojekt regionala informationstillställningar. Man hoppas på deltagare speciellt från små och medelstora företag, företag som håller på att grundas och lokala tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen. Under evenemangen presenteras också åtgärder som gjorts för att underlätta livsmedelsverksamheten.
Närmare information gällande ovannämnda datum kommer senare. Under år 2018 arrangeras mera informationstillfällen och workshops som gäller livsmedelsföretagens verksamhet. Exaktare uppgifter om dessa finns att tillgå senare i år.
I tävlingen deltog 73 högklassiga kandidater. Juryn konstaterade, att i år var dryckeskulturen starkt representerad. Priserna delades ut av näringsministern Mika Lintilä och jord- och skogsbruksministern Jari Leppä vid Arbets- och näringsministeriets årsseminarium om turism 6.9.
– Matka är en skickligt förverkligad interaktiv upplevelse där innovativt genomförande, visualitet och ypperliga smaker förenas – varje detalj är utfunderad, preciserade juryn vinnarens styrkor. Även en fungerande servicegång sågs som dess merit.
Pekka Terävä, som hör till Olos grundare, berättade att Olos unika kreativitet väller ur en nära interaktion med människor. Restaurangen föredrar säsongsaktiga lokalt närproducerade råvaror och producenter som har en viss leveranssäkerhet.
– Jag väntar otåligt på säsongen för färsk fiskrom, berättade Kreativa direktören och restauratören Jari Vesivalo. Restauratören och verkställande direktören Katja Henttunen lyfte fram nypotatisen som en av sina favoritråvaror.
Dessutom prisbelönades tre betydande upplevelser inom matturismen. Priserna fick:
Hotelli Punkaharju: svampar och örter
I Fiskars: en guidade rundtur ordnad av Fiskars destilleri, Kuura Cider och Ägräs Distillery, samtliga producenter av hantverksdrycker samt
Skördefesten som ordnas årligen på Åland.
Hedersomnämnanden fick
SMAKU, Borgå-restaurangernas gemensamma guidade rundvandring som upplevelserik smakresa med mat och dryck
Studioravintola Tundra, Kuusamo: köksmästar-keramikerns hantverk av viltmat och vilda örter
I tävlingen tog man fasta på kundorientering, den lokala anknytningen och berättelserna, närmat, upplevelser, samarbete, affärsfunktion, lönsamhet samt mångsidighet vid bruk av försäljnings- och marknadsföringskanaler.
Matturismtävlingen uppmuntrar nätverk som är verksamma inom mat och turism att utveckla ett nytt utbud av lokalt inspirerade koncept inom matturism. Tävlingen efterlyser företag och samfund som är matturismens innovativa föregångare och som erbjuder turisterna matupplevelser. Målsättningen med tävlingen är att stärka produktifieringen av upplevelseorienterad matturism och hitta topprodukter inom matturismen. http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu
Den nya nätpublikationen https://aitojamakuja.fi/foodservice/sv/frontsida/, som Brahea-centret vid Åbo Universitet producerat, belyser yrkeskökens och partiaffärernas process vid sina val av nya produkter samt ärenden som det lönar sig för små och medelstora företag att ta i beaktande innan de kontaktar köparna.
Den nyligen publicerade nätsidan https://aitojamakuja.fi/foodservice/sv/frontsida/ visar hurudan processen vid val av nya produkter är i yrkeskök och partiaffärer. Som grund för nätsidans material står Utvecklandet av värdekedjan inom lokalmat-projektets handbok, som har sammanställts huvudsakligen genom att intervjua grossister.
– Publikationen har skapats för att underlätta inledandet av samarbetet mellan livsmedelsföretagaren samt yrkesköket och partiaffären. Det är viktigt för företagaren att tänka efter vad som är speciellt och annorlunda med den egna produkten jämfört med övriga motsvarande produkter. Det är bra att redan i förväg fundera över produktens och företagets historia. Dagens konsumenter är intresserade av berättelserna som döljer sig bakom produkterna, konstaterar projektchef Päivi Töyli.
På olika håll i Finland har projektet Utvecklandet av värdekedjan inom lokalmat visat hurudana processer produkterna genomgår för att bli en del av partiaffärernas urval och därigenom en del av yrkeskökens matservering. Därtill har livsmedelsföretagarna haft möjlighet att på en gång träffa flera köpare på lokal och riksnivå, få respons och idéer till utvecklande av sin produkt samt höra vilken typ av produkter som efterfrågas.
På sidan presenteras faktorer som gäller valprocessen och livsmedelsföretagande genom olika exempel på samarbete både i textform och på videon. Där finns också exempel på hur bruket av produktkortet har upplevts.
– Det är också bra att notera att man kan starta i mindre skala, lokalt, då varorna kan vara begränsade till bara ett speciellt begränsat område eller en kundgrupp. Ett gemensamt mål för alla parter är att man kunde få flera lokala produkter att bjuda ut och att kunder som vill ha specialprodukter kunde hitta produkter som lämpar sig för deras eget utbud, berättar Töyli.
Utvecklandet av värdekedjan inom lokalmat-projektets centrala samarbetskumpaner är Dagligvaruhandeln rf och Foodservice-grossister, landskapsmässiga utvecklare inom livsmedelsbranschen samt jord-och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK ry. Projektet genomförs under åren 2015-2017 och det finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.
Nya videor:
Mer information: Päivi Töyli, projektledare Brahea-centret vid Åbo Universitet 040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi
Inom Utvecklandet av värdekedjan inom lokal mat-projektet främjar man samarbetet mellan HoReCa-partihandeln, yrkesköken samt de lokala livsmedelsföretagen. På aktasmak.fi -platsen presenteras god praxis som förknippas med temat.
Projektet som förverkligas under åren 2015-2017 finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.