Lokala sommardelikatesser på bordet

Sommaren bjuder på många av säsongens läckerheter, såsom tidig potatis, jordgubbar, blåbär och många olika grönsaker. Äktasmak.fi-söktjänsten hjälper dig att hitta sommarens godsaker nära dig.

Äktasmak.fi-webbplatsen presenterar nästan 2 000 olika små och medelstora livsmedelsföretag och -producenter runt om i Finland. Verksamhetsområdet är mycket omfattande och mångsidigt, och innefattar till exempel kött-, bär-, grönsaks-, bageri- och mjölkprodukter. Yttrandet ”Närkött, naturligt” vore en bra beskrivning på de aktörer inom köttbranschen som finns på vår webbplats, såsom Suomisen Lihaherkku i Raumo, Nokan lammastila i Somero och Uudenkylän Mehula i Nastola (övriga företag inom köttbranschen).

Olika slags gårdsbesök ger konsumenterna en djupare kunskap om vardagen på en lantgård. Samtidigt har man möjlighet att köpa gårdens produkter. Gårdsbesök erbjuds bland annat på Ojala Highland i Sastamala, Tammiluoto Vingård i Pargas och Sorrin puutarha i Åbo. Till Määtilas verksamhet i Oripää ingår även bland annat fadderlammsverksamhet. Gårdarna kan även ha en egen butik, såsom Laitilanmäen luomutila i Siilinjärvi (övriga gårdsförsäljning).

Finsk superfood det vill säga inhemska bär och olika förädlade produkter av dessa bär görs bland annat på havtornsgården Ankkurin tila i Loppis, Anttila gård i Kumo, Ollilan Marjatila i Hämeenkoski, Nordic Vitality i Polvijärvi och restaurang Ylläksen Pihvikeisari i Ylläs (övriga företag inom bärbranschen).

Det finns många lokala skillnader när det gäller bröd i olika områden. T.ex. Kinnarin tila i Hollola och bagerierna Paakarin Pysäkki i Kärsämäki, Veraisen Leipomo i Mynämäki, Tyrnävän Leipurit i Tyrnävä och Livonsaaren leipomo i Livonsaari erbjuder läckra och nygräddade bröd och bakelser (övriga företag inom bageribranschen och kvarnprodukter).

När det gäller mjölkprodukter får man såväl färdigförädlade, läckra ostar som rå- och betingsmjölk. Olika mjölkprodukter tillverkas av bland annat Pirttilän tila i Somero och Jukkola Food i Lochteå (övriga företag som producerar mjölkprodukter). Kankaisten Öljykasvit i Jannakkala är ett exempel på en rypsoljeproducent (övriga producenter av oljeprodukter).

På grönsaks- och fruktgårdar kan du antingen själv gå och plocka hem färsk frukt och grönsaker eller köpa produkter som har förädlats på gården. Exempel på grönsaks- och fruktgårdar är Orastava Aurinko i Savijoki, Paula Achrénin puutarha i Angelniemi, Kyröntarhat i Kyrö och Kasvishovi  i Uleåborg (övriga företag inom grönsaksbranschen).

Många företag har även en webbutik där man kan köpa produkter direkt hem. Ett exempel på det här är Penttilän tila i Aitoo (övriga webbutiker). I närmatsbutiker hittar man livsmedel och handarbeten från många lokala producenter och företagare. Exempel på sådana är Kuopios saluhall, närmatsbutiken Lähiruokapuoti TullinTupa i Kuopio, Iitan Lähipuoti i Saarijärvi och Benjamin Maatilatori i Itis (övriga när- och ekomatsbutiker). På vägen lönar det sig även att stanna och äta gott på när- och ekomatsrestauranger, såsom Ravintola Talli i S:t Michel (övriga närmatsrestauranger).

”Lokala sommardelikatesser – äktasmak.fi” -tävlingen arrangeras 13.-22.6.2014. Bland dem som deltar i tävlingen lottar man ut fina priser från olika håll i Finland t.ex. lokala produkter och produktkorgar, besök på gårdar eller presentkort till närmatsbutiker. Till tävlingen

Lokala sommardelikatesser -tävlingens priser är från följande företag: Ankkurin tyrnitila, Anttilan tila, Benjamin Maatilatori / ProAgria Etelä-Suomi ry, Iitan Lähipuoti, Jukkola Food Oy, Kankaisten Öljykasvit Oy, Kasvishovi Oy, Kinnarin tila / Pioni ja Piironki Oy, Kuopion kauppahalli, Kyröntarhat, Laitilanmäen luomutila, myymälä, Livonsaaren leipomo, Lähiruokapuoti TullinTupa Oy, Määtila Ay, Nokan lammastila, Nordic Vitality, Ojalan tila – Ojala Highland, Ollilan Marjatila, Orastava Aurinko Oy, Paakarin Pysäkki, Paula Achrénin puutarha, Penttilän tila, Pirttilän tila, Ravintola Talli, Ravintola Ylläksen Pihvikeisari, Sorrin puutarha, Suomisen Lihaherkku Oy, Tammiluodon Viinitila Oy, Tyrnävän Leipurit Oy, Uudenkylän Mehula, Veraisen leipomo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *