REKO-närmatringarna redan 70

Rejäl konsumption, förkortad REKO, betyder i sin enkelhet ”pålitlig konsumption – rent, bekvämt och rejält”. Det går snabbt att grunda en REKO-närmatring, då man hittar tillräckligt många aktiva och av närmat intresserade konsumenter och närmatsproducenter.

Modellen har fått sin början i Finland i Österbotten sommaren 2013. Thomas Snellman bekantade sig med Amap-verksamhetsformen i Frankrike och funderade över, hur bra den skulle fungera här hos oss i Finland. Experimentet med REKO-modellen påbörjades i Vasa och Jakobstad. I dag säljs närmatsprodukter enligt den här modellen redan i närapå alla landskap. I mitten av augusti verkade 70 REKO-ringar.

REKO verkar på samma sätt som en matkrets, men beställning och marknadsföringen av produkterna sker i en sluten Facebook-grupp. I Reko-modellen sammankommer alla producenter och köpare av närmat, som hör till gruppen, under en överenskommen tidpunkt, och konsumenten får köpa sin mat direkt från producenten utan mellanhänder.

I praktiken berättar producenten om sitt utbud på Facebook-gruppens vägg och öppnar möjligheten till produktbeställning. Konsumenten meddelar önskad mängd och förbinder sig att avhämta produkterna till ett överenskommet pris.

Du kan bekanta dig med REKO-verksamhetsmodellen på adressen www.ekonu.fi och REKO-ringarna hittar du på Facebook-sidorna med sökordet ”REKO närmatringen” eller direkt från linken https://www.facebook.com/groups/1596789097240563/?fref=ts

Ta reda på din egen närmatring!

REKO-juttuja Yle Areenassa
Lounais-Suomen uutiset http://areena.yle.fi/1-3050943
Pohjanmaan uutiset http://areena.yle.fi/1-3041397

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *