Ammattikeittiöt ja HoReCa-tukut ovat kiinnostuneita lisäämään paikallisten elintarvikkeiden määrää tarjonnassaan. Tämän asian edistämiseksi Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hanke järjestää infotilaisuuksia eri puolilla Suomea vuonna 2016.
Jotta ammattikeittiöiden sekä HoReCa-tukkujen lähiruoan kysyntä ja paikallisten yritysten tarjonta voivat kohdata, on heidän tunnettava toinen toistensa toimintatavat nykyistä paremmin. Tällä hetkellä toimitusketjussa tilauksen tekijän (ammattikeittiö), tavarantoimittajan (elintarvikeyritys) ja keräilijän sekä kuljetuksen (HoReCa-tukun) väliset toimintatavat eivät ole tuttuja toisilleen. Se vaikeuttaa toiminnan kehittämistä, vaikka sekä ammattikeittiöissä että tukuissa on halukkuutta ja kiinnostusta paikallisten elintarvikkeiden lisäämiselle tarjonnassaan.
Eri puolilla Suomea järjestettävissä infotilaisuuksissa tutustutaan toisiinsa ja etsitään yhdessä toimintatapoja, joilla yhteistyötä voidaan viedä eteenpäin. Tilaisuuksissa perehdytään tukkujen toimintaan ”Miten toimin HoReCa-tukkujen kanssa?” -täsmäoppaan avulla ja eri toimijoilla on mahdollisuus esitellä omia toimintatapojaan. Lisäksi esitellään kesällä valmistuneen tavarantoimittajan tuotekortin sisältö ja miten sitä käytetään. Tilaisuuksiin kutsutaan HoReCa-tukkuja, ammattikeittiöitä sekä alueen elintarvikeyrittäjiä.
- Seinäjoki 21.1.2016: Ruoka tuottaa – ammattilaisten ruokatärskyt
- Lahti 25.1. Tuottajalta tukkuun – tietoa ja tutustumista
- Kaarina 18.2. HoReCa -tukkukauppa lähiruoan kasvun veturina
- Tampere 19.2. Lähiruokasenssit – Tukun asiakkaaksi
- Espoo 3.3. HoReCapaiva_tuottajat_ja_ostajat_kohtaavat
- Mikkeli 4.4. Ruoka-Saimaa -tapahtuma
- Kokemäki 13.4. Lähiruokaa HoReCa-tukuille
- Kuopio 16.4. Makuja Savosta -lähiruokaseminaari
- Jyväskylä 23.11. Lähiruokamiitti – myyjät ja ostajat kohtaavat
- Luumäki 28.11. Tuottajalta tukkuun ja ammattikeittiöihin tilaisuus
Tulevien infopäivien ajankohdista kerrotaan aitojamakuja.fi -sivustolla. Infopäivät järjestetään yhdessä maakunnallisten elintarvikealan kehittäjien kanssa.
Paikallisruoan arvoketjua kehittämässä -hankkeessa edistetään HoReCa-tukkukaupan, ammattikeittiöiden sekä paikallisten elintarvikeyritysten välistä yhteistyötä. Aitojamakuja.fi -sivustolla esitellään teemaan liittyviä hyviä käytänteitä.
Vuosina 2015-2017 toteutettavaa hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat Päivittäistavarakauppa ry ja HoReCa-tukkutoimijat, maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.
#ruokaketju
Lappilaiset toimijat ovat olleet myös kiinnostuneita saamaan tietoa tukkujen toiminnasta ja siitä, miten saa tuotteensa kauppojen hyllyille. Täällä on nyt myös aloittanut muutama elintarvikealan hanke, joten yhteistyökumppanikin voisi olla löydettävissä. Rovaniemi voisi olla sopiva paikka. Onko teillä mahdollisuus tulla pitämään tilaisuuksia pohjoiseen?
Kyllä Lappiinkin tulee tämmöinen tilaisuus. Asiasta onkin tarkoitus jutella jo ensi viikolla. – Päivi –