Pienteurastamon sivutuoteopas on uusittu

Juuri julkaistu opas antaa ajankohtaista tietoa pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä. Se on toiminnan kehittämisen apuväline erityisesti alan pienyrityksille ja niiden yhteistyökumppaneille.

Opas selkeyttää pienteurastustoimintaan liittyvien sivutuotesäädösten soveltamista käytäntöön. Tavoitteena on sekä tukea alan pienyrityksiä toiminnan kehittämisessä että antaa pienteurastamojen kanssa yhteistyötä tekeville tahoille, kuten elintarvike- ja ympäristölainsäädännön viranomaisille ja muille asiantuntijoille, ajantasainen tieto pienteurastamojen toimintaan liittyvästä sivutuotelainsäädännöstä.

Suomessa toimii noin 50 pienteurastamoa. Pienteurastamoja, jotka teurastavat sikoja, nautoja ja/tai lampaita, on noin 40. Siipikarjan pienteurastamoita on noin 10. Evira ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä liha-alan laitoksista ja rekisteri löytyy osoitteesta www.evira.fi/portal/52983

Opas on toteutettu yhteistyössä MMM:n, Eviran ja LUKE:n asiantuntijoiden kanssa. Oppaassa on huomioitu 1.7.2015 voimaan tullut sivutuotelaki, joka korvasi aiemmat MMM:n asetukset sekä 5.8.2015 voimaan tulleet muutokset TSE-riskimaterialin määrittelyyn.

Opas on julkaistu osana valtakunnallista lähiruoan koordinaatiohanketta – yhdessä tehden parempiin tuloksiin. Se ilmestyy verkkojulkaisuna www.aitojamakuja.fi – materiaalit – oppaat.

www.aitojamakuja.fi -sivuilla on runsaasti ruokayritysten toimintaa palvelevia oppaita ja ohjeita sekä tietoa paikallisesta ruoan tuotannosta.

  • Yrityksiä sivuston hakupalvelussa on 2094 kpl, tutustu. Yrityksiä voi hakea alueittain, toimialoittain tai vapaan sanahaun avulla. Lisäksi voi hakea erikseen luomuyrityksiä ja nimisuojatuotteita valmistavat yritykset.
  • Yritysten sijaintia voi tarkastella kartalla www.aitojamakuja.fi/kartalla.php
  • Ostopaikkoja sivustolta löytyy 1939 kpl eli mm. yritysten omia myymälöitä ja verkkokauppoja

Sivutuotteisiin liittyviä kysymyksiä voi Eviraan lähettää osoitteella abp@evira.fi

Lisätietoja
Valtakunnallinen lähiruoan koordinaatiohanke, Turun yliopiston Brahea-keskus
Heidi Valtari, kehittämispäällikkö, heidi.valtari@utu.fi, 0400 487 160
Päivi Töyli, projektipäällikkö, paivi.toyli@utu.fi, 040 189 1929

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *