Öl och mat från olika landskap presenteras på närmatsevenemanget Delikatessernas Finland 21-23.8

Närmat och öl från landskapen presenteras nu för fjärde gången i närmatsevenemanget Delikatessernas Finland. I år hämtar evenemanget över hundra närmats- och ekoproducenter från elva landskap till Helsingfors centrum. Vid samma tillfälle firas också Syystober– ölfestivalen på Järnvägstorget. Syystober bjuder på ett tiotal ölsorter från inhemska mikrobryggerier.

Delikatessernas Finland inspirerar den som gillar närmat att bekanta sig med äkta, finländska smaker. Matportionerna kan avnjutas på plats eller också köpas med! I fjol samlade evenemanget under två och en halv dag över 60 000 besökare. Evenemangets popularitet visar att de finländska konsumenterna har anammat närproducerad mat.

På närmatsevenemanget Delikatessernas Finland står landskapens små livsmedelsföretag i fokus. Evenemanget ger en ypperlig möjlighet för närmatsproducenter och -förädlare att visa upp sitt kunnande och sina produkter för huvudstadsregionens konsumenter. I samband med Delikatessernas Finland ordnas även ett yrkestillfälle för handelns och restaurangers inköpare, där de kan nätverka med de små livsmedelsföretagen.

Förutom landskapen och företagen presenterar också förbunden och andra gemenskap inom livsmedelskedjan sin verksamhet. Tillsammans med flera andra aktörer inom livsmedelsbranschen deltar också Europeiska kommissionens representation i Finland för första gången i Delikatessernas Finland. Kommissionen främjar en jordbrukspolitik som motsvarar svårigheterna i en föränderlig verksamhetsmiljö och utvecklar politiken till allt miljövänligare och mer rättvis.

Detta år uppmärksammas speciellt den finska matuppfostran. På Ruokailo- avdelningen berättas det om aktuella metoder för matuppfostran. Man kan bekanta sig med dem med hjälp av experter och genom roliga exempel. I programmet görs en kort inblick i finska sociala innovationer inom matuppfostran som t.ex. skolmaten och hushållslära. Meningen är att framföra matglädje som både barn och vuxna kan njuta av.

Pop Up BarLaurea medverkar också i evenemanget. Pop Up BarLaurea är en restaurang som bedrivs av studeranden vid yrkeshögskolan Laurea. Laurea kombinerar närmat och finsk mat i inlärningen. Pop Up BarLaurea bjuder på smakprover från utställare i det Nyländska tältet.

Evenemanget bjuder på program för hela familjen. I avdelningarna ordnas det rikligt med aktiverande program för barnen. På programscenen presenteras landskapen och deras mest speciella produkter. Det utlovas även expertuttalanden och lättsinnade uppgifter. I samband med öppnandet av evenemanget utväljs Finlands bästa öl.

Evenemanget är gratis för besökare och arrangeras av producentorganisationerna MTK och SLC, Mat-Finland- temagruppen, Äkta Smak II- projektet, Småbryggeriernas förbund och Lammin Sahti. Delikatessernas Finland ordnas på Järnvägstorget i Helsingfors 21-23.8. Evenemanget är öppet på torsdag (Konstens natt) kl. 16-22, fredag 11-20 och lördag kl. 9-1

www.herkkujensuomi.fi
www.facebook.com/HerkkujenSuomi
Twitter: @HerkkujenSuomi
Instagram: följ användaren HerkkujenSuomi, #herkkujensuomi2014
Bilder från tidigare år:
http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/lehdisto/fi_FI/lehdisto

DF_sve

Tilläggsinformation:
Kommunikationschef Klaus Hartikainen, MTK, 040 169 2060
Matkulturombudsman Anni- Mari Syväniemi, MTK, 050 511 8909
Ungdomsombudsman Annika Öhberg, SLC, 040 940 1311
Verkställande direktör Pekka Kääriäinen, Lammin Sahti Oy, 050 559 4013
Koordinator, Heidi Valtari, Mat-Finland-temagruppen, 0400 487160
Projektledare, Bettina Lindfors, Ruokakoulu-Matskolan, 045 109 6811
Köksmästare Ilari Paananen, Pop Up BarLaurea, ilari.paananen@laurea.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *