Finländska småproducenters delikatesser på väg till Frankrikes marknader

I Finland finns många småföretag,  som tillverkar högklassiga livsmedel. Marknaderna för sk. nischeprodukter som avviker från masstillverkningen är dock väldigt små i hemlandet och tillväxten måste ofta sökas genom exporten.

I kulinarismens hemland Frankrike är livsmedelsmarknaderna mångdubbla jämfört med Finland. Får man fotfäste på denna tuffa marknad, öppnas dörrarna även till andra toppkök i världen.

– I Frankrike kunde det finnas ännu mera efterfrågan på finländska produkter, eftersom världens bästa köksmästare kontinuerligt söker nya högklassiga råvaror, med vilka de kan skilja sig från massan. Men det räcker inte enbart med produkten:  bl.a. är servicen en viktig del av  högklassiga produkters export och först när finländarna förstår det här är det möjligt med export till Frankrike, konstaterar Jarna Coadic, Action Finland! från Paris.

Le Pavillion Dauphine evenemang för upphandlare i Paris

ProAgria Etelä-Suomi ry och Action Finland! som verkar i Frankrike, och som känner till de franska marknaderna, arrangerade  för 15 finländska företagare inom livsmedelsbranschen en vecka för  Finland-produkter i Paris. På programmet fanns presentation av finländska produkter för franska specialister i hjärtat av Paris. Michelin-restaurangers köksmästare, upphandlare, kändisar inom gastronomin, chefer för partiaffärer och catering-företag, aktörer inom världens största partitorg för färskvaror, representanter för delikatess- och gourmet-affärer, människor från TV och press samt kända bloggare inbjöds att bekanta sig med finländska produkter.

Pariisi_02022016
Tisdagen kulminerade i en privat, högklassig tillställning för enbart inbjudna gäster, med högt stående representanter för gastronomin i Paris på inbjudningslistan

Eftermiddagens evenemang var en del av ProAgria Etelä-Suomi ry:s exportprogram till Frankrike, som finansieras av Arbets- och näringsministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet. Export av finländska  topp-produkter till Frankrike har startats hösten 2015.

Exportprogrammet

Pro-Agria Etelä-Suomi ry och Action Finland! inledde på våren 2015 ett finsk-franskt samarbete, som erbjuder finländska små och medelstora livsmedelsföretag en konkret  möjlighet att få åtkomst till Frankrikes lyxproduktmarknader. De finländska produkterna och företagen som har fått delta har med hjälp av fransk expertis genomgått noggrannt urval med testningar.

– Vi har gallrat och tagit med enbart sådana produkter, som har verkliga möjligheter till  framgång på dessa svåra marknader. Uppgiften är utmanande, eftersom kravnivån i Frankrike vad gäller både produkter och service är ytterst hög, poängterar Tuula Repo från ProAgria.

Under exportverksamheten har en process skapats, där potentiella upphandlares prioriteringar utreds, rätta produkter kopplas till respektive upphandlare, produkterna testas, exporten körs igång och produkterna lanceras i Frankrike. Produkter från alla de företag som är med i verksamheten  har testats i Paris bland de stora namnen inom branschen.  Dörren till Frankrikes krävande marknader har  äntligen öppnats, beställningar och leveranser av produkter har påbörjats hösten 2015.

Företag som varit med i Paris:

 • Alabi Oy
 • Arvo Kokkonen Oy
 • F.P. Kotaja
 • Haganol Oy
 • Hki Distilling Company
 • Hukka Design Oy
 • Husulan Puutarha Ky
 • Jorma Martinmäki Oy
 • Joy of North
 • Lapin Marja
 • Malmgårdin Kartano
 • Petäjälammen Herkku
 • Sienestä Oy
 • Vavesaaren Tila Oy
 • Åbyn Leipomo Oy

Mer information:
Jarna Coadic Action Finland!, Pariisi +33 6 24 32 14 73 jcoadic@jcactionexport.com
Tuula Repo ProAgria Etelä-Suomi ry, Kouvola +358 (0)40 588 0958 tuula.repo@proagria.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *