Maaseudun mahtavin Kauppa-auto tuo maut lähelle

Onko tämä ihan oikea myymäläauto? Kysymys on kuulunut alkukesän aikana lukuisien kiinnostuneiden huulilta, kun he ovat astuneet sisään Maaseudun mahtavimpaan Kauppa-autoon.

Maaseudun mahtavin Kauppa-auto on Maaseutuverkostoyksikön keväällä 2014 käynnistämä Kauppa-autokiertue, joka on jatkoa pari vuotta sitten kiertäneelle Landepakulle. Yleisötapahtumissa pysähtyvästä autosta löytyy pientuottajien ruokatuotteita eri puolelta Suomea, sekä liuta esitteitä ja informaatiota lähi- ja luomuruoasta.

Yrittäjä Juhani Niemelän kuljettaman auton hyllyllä notkuu esimerkiksi pientuottajien limonadeja, mehuja ja mehutiivisteitä. Kaikki tuotteet ovat lisäaineettomia, eikä niissä ole käytetty väriaineita tai esansseja, vaan ainoastaan aitoja marjoja. Lisäksi hyllyiltä löytyy lukuisia muita luomutuotteita, kuten vaikkapa pienmyllyjen jauhoja ja ryynejä eri murrealueilta.

-Perimmäisenä ideana on tuoda maaseutua ja sen tarjoamia tuotteita näkyville ja samalla ihmisten saataville, Niemelä kertoo.
kauppa-auto1

Nostalginen kauppamuoto kiinnostaa

Auto ja sen tarjoamat tuotteet ovat herättäneet Niemelän mukaan yllättävän paljon mielenkiintoa kävijöissä, vaikka hinnat ovat tavallista kalliimpia. Laadusta ollaan valmiita maksamaan myös elintarvikkeissa.

– Jokaisella asiakkaalla tuntuu olevan muistikuvia lapsuuden vanhasta kauppa-autosta, joita sitten verestetään meidän kyydissä. Muistellaan, kun on odotettu auton tuloa ja sieltä saatavaa jätskiä tai karkkia.

Kauppa-auton hyllyiltä löytyy myös rutkasti ajankohtaista tietoa maaseudun antimista. Asiakkaat saavat syötävän lisäksi mukaansa myös luettavaa.

– Täällä on maaseutuverkoston esitteitä, Aitoja makuja -kortteja, Maavara-lehteä, kaikenlaista liittyen viljelyyn ja eläinten pitoon, Niemelä luettelee.

Pääsääntöisesti tuotteet löytävät tiensä kauppa-auton kyytiin Humppilassa toimivan lähiruokatukun kautta. Osa herkuista taas valikoituu maaseutuverkostoyksikön henkilökunnan löytäessä kyytiin sopivalta vaikuttavia tuotteita.

Kauppa-auto on ehtinyt kiertää tälle kesälle muun muassa Savonlinnassa, Oulussa ja Rovaniemellä. Eikä alati kertyville kilometreille näy vielä loppua, sillä reissaaminen jatkuu aina syyskuulle asti.

– Se on ihan oikea kesätyö, Niemelä hymyilee.

Kauppa-auto pysähtyy paikoissa, joissa on tarjolla paikallisia tuotteita. Pysähtymispaikat vaihtelevat tanssilavoista toreihin ja suurempiin markkinoihin.
kauppa-auto3

Teksti ja kuvat: Taneli Kärki

Maaseudun mahtavin Kauppa-auto -kiertueen kohteet löytyvät www.maaseutu.fi

ja kuulumisia matkan varrelta myös Facebookissa

Seuraavaksi kauppa-auto Okrassa 2.-5.7. Oripäässä ja paikalla myös aitojamakuja.fi.

2 kommenttia “Maaseudun mahtavin Kauppa-auto tuo maut lähelle

  1. lähiruokaa

    Ajatteko eteläsuomessa.olisi tarvetta tännekinpäin asun vantaalla ja tiedossani ei ole mistä saisi ”puhdasta”ruokaa ja muuallapäin suomea tuotettua

    1. Tuon kauppa-auton reitin mukaan ei näyttäisi tulevan ihan pääkaupunkiseudulle. Mutta esim. Herkkujen Suomessa Rautatientorilla 21.-23.8. on tarjolla eri maakuntien tuotteita. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätietoja voit katsoa www.herkkujensuomi.fi. Ja aitojamakuja-sivun Osta ja syö-kohdasta http://www.aitojamakuja.fi/syomaan.php voit katsoa, mitä sopivia ostopaikkoja löydät läheltäsi, esim. lähiruokakauppoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *