Jaa tietosi vanhojen tunnettujen luonnonkasvien käyttöhistoriasta

Haaste kaikille luonnontuote- ja sen lähialojen toimijoille.

Haastamme sinut mukaan edistämään luonnonkasvien käyttömahdollisuuksia. Tavoitteenamme on koota riittävästi näyttöä käyttöhistoriasta NOT NF -statuksen saamiseksi mahdollisimman monelle villivihannekselle ja -yrtille, joita yritykset tuotteissaan hyödyntävät.  Tule mukaan, jos Sinulla on tietoa 1990-luvulla tai jo aiemminkin toimineista yrityksistä tai markkinoilla olleista elintarviketuotteista. Lapin ammattikorkeakoulussa toteutetaan keväällä 2016 maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta luonnontuotealan uuselintarvikkeisiin liittyvää selvitystä sekä koulutusta. Löydät lisätietoja osoitteesta www.lapinamk.fi/luonnontuotteet-ja-uuselintarvikkeet.

Eviran listalla olevat luonnonkasvit on miltei kaikki hyväksytty yrttitee-, annoskoriste- ja maustekäyttöön, mutta yleiseen elintarvikekäyttöön hyväksyttyjen kasvien määrä on huomattavasti pienempi. Tilannetta voidaan parantaa – ja villiyrttien käytön jatkuvuutta Suomessa taata – kokoamalla riittävä näyttö kasvien käyttöhistoriasta. Kasvinosakohtaisen käyttöhistoriakoonnin perusteella Eviran on mahdollista laajentaa käyttöhyväksyntä yleiseen elintarvikekäyttöön (NOT NF -status). Kasvi- ja kasvinosakohtaista dokumentaatiota tarvitaan nimenomaan sen tyyppisestä käytöstä, mihin kasvia halutaan käyttää.

Uuselintarvikeasetuksesta ja -statuksesta ja käyttöhistorian kokoamisesta tarkempia tietoja: Luonnonkasvien käyttöhistorian koonti

Lisätietoja:
Johanna Kinnunen ja Seija Niemi
Lapin ammattikorkeakoulu Oy
puh. 040 1813296
www.lapinamk.fi/luonnontuotteet-ja-uuselintarvikkeet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *