Viesti vaatii vastuullisuutta lautasille

Kuntapäättäjien juhlapuheissa kaikuvat sanat luomu ja lähiruoka, mutta niitä ei näy lasten ja vanhusten lautasilla? Onko hinta edelleen ainoa kriteeri, kun kuntakeittiöön hankitaan raaka-aineita?

Vastuullisten ruokavalintojen puolustajat nousevat pyörille ensi viikolla vaatimaan kuntapäättäjiltä vastauksia julkisia ruokahankintoja sekä muuta vastuullista toimintaa koskeviin kysymyksiin.

Vastuullisuusviesti starttaa tiistaina 6.9. Varkaudesta klo 10 ja etenee Mikkelin ja Lahden kautta Hyvinkäälle, johon viesti päättyy torstaina 8.9.

Kolmen päivän ja lähes 120 km aikana vieraillaan 12 paikkakunnalla ja jutellaan paikallisten päättäjien kanssa ruoka-asioista, koetaan yllätyksiä ja tietysti maistellaan paikallisia herkkuja. Viestinviejät muistuttavat valtioneuvoston kesäisestä periaatepäätöksestä (julk. 29.6.2016), joka ohjaa julkisen sektorin ruokapalveluita entistä vastuullisempiin elintarvikehankintoihin.

Lisäksi viestillä nostetaan esille hyviä esimerkkejä siitä, kuinka vastuullisia hankintoja on jo toteutettu sekä pohditaan ratkaisuja kotimaisen ruokatuotannon haasteisiin. Kuntia haastetaan myös tekemään oma kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus.
Viesti kulkee sekä polkupyörillä että Vastuullisuusbussilla. Bussissa on Pykäläbaari, jossa voi esittää hankinta-asiantuntijoille elintarvikkeiden kilpailutukseen liittyviä kiperiäkin kysymyksiä. Bussissa pelataan myös Sesonkibingoa.

Viestin päätöstapahtuma alkaa to 8.9. klo 15 Hyvinkäällä Knehtilän tilalla, jossa viestin vastaanottaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio (MMM). Viestintuojat saapuvat päätöstapahtumaan klo 16.

Varmista oma paikkasi viestillä! Viestille voi tulla mukaan mistä vain reitin varrelta. Viestin reitti, osallistumisohjeet ja tapahtumien ohjelmat tarkemmin osoitteessa ekocentria.fi/vastuullisuusviesti-2016

Viestin tapahtumia ovat toteuttamassa useat yhteistyökumppanit mm. MTK (keskusliitto sekä aluetoimistot), Aitojamakuja.fi, Lähiruoka- ja luomukoordinaatiohankkeet, Luomuinstituutti, Ekoneum, Navitas kehitys Oy, Hyria koulutus, Laurea amk, Mikkelin amk, ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja:
EkoCentrian hankepäälliköt Anu Arolaakso (p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi) tai
Sari Väänänen (p. 044 785 4025, sari.vaananen(at)sakky.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *