Kevät näkyy kalatiskillä

Useiden kotimaisten kalojen sesonkiaika on juuri nyt. Kannattaa ottaa tilanteesta kaikki hyöty irti ja kokeilla kotimaisia kaloja joko perinteisin tai tuorein ottein.

Kevät on kalasesongin kulta-aikaa. Jäiden lähdettyä vapaana vellova vesi houkuttelee kalat liikkeelle. Maaliskuusta toukokuulle kannattaa suosia ainakin ahventa, kiiskeä, kuhaa, kuoretta ja särkeä. Kotimainen kala on puhdasta ja ravintorikasta ruokaa, jota tulisi syödä ainakin kahdesti viikossa. Varsinkin eri kalalajeja ja valmistustapoja kokeilemalla löytää omat suosikkinsa.

Oulun kupeessa sijaitsevassa Vihiluodon kalassa sesonkien mukaan eläminen on arkipäivää. Yrityksen ravintolassa tarjotaan päivittäin niitä kaloja, joita lähialueen kalastajat saavat. Toki tarjolla on myös norjalaista kalaa, joka varsinkin savustettuna on paikan ehdoton hittituote.

– Kalat tulevat meille lähialueelta eli Perämerestä ja Oulujärvestä. Onhan tämä haastava ala, jossa pitää vain luottaa siihen, että saalista tulee. Sen vuoksi kokkimme ovat oppineet tekemään ruokalistat aamuisin, jolloin tiedämme mitä on sinä päivänä tarjolla, kertoo Vihiluodon kalan toimitusjohtaja Seppo Helanen.

Luonnonkalan arvostus  nousussavihiluodon_kala2

Helasella johtama Vihiluodon kala on 25-vuotias kalan tukku- ja jalostusyritys, joka kolme vuotta sitten avasi myös ravintolan uusien toimitilojen yhteyteen. Helanen on vuosien aikana nähnyt miten kotimaisen luonnonkalan arvostus on noussut.

– Nykyään ollaan valmiita maksamaan villistä kalasta. Silti valitettavasti kalastajat ovat usein tosi tiukilla, sillä saaliit ovat pienenneet ja kalastuksen rajoitukset ajavat heidät tiukoille.

Helanen on jatkuvasti yhteydessä kalastajiin, jotka toimittavat hänelle saalista sitä mukaan kun sitä merestä nostavat. Kotimainen kala on herättänyt kuluttajien huomion terveellisyytensä lisäksi ekologisuudellaan. Vihiluodon kalaankin saaliin matka on Hailuodosta reilu viisikymmentä kilometriä. Samalla kuluttajat pääsevät kokeilemaan myös vähän tuntemattomampia kaloja kuten norssia eli kuoretta.

– Asiakkaat uskaltavat maistaa oudompiakin kaloja ja ne jotka ovat ikänsä kalaa syöneet, ottavat vanhat tutut mielihyvin vastaan. Mutta kyllä siinä on oma haasteensa tehdä kalalajit tunnetuksi.

Kalan terveyshyödyt ovat lyömättömät

Vaikka luonnonkalan arvostus on noussut, suuret massat kulkevat edelleen hinnan perässä. Kotimaisen kalan edut ovat kuitenkin lyömättömät. Sen lisäksi, että kala on terveellistä ja sisältää paljon hyviä rasvoja sekä D-vitamiinia, tuo kotimaisen kalan suosiminen hyötyä myös paikallisille toimijoille työllistymisen kautta.

– Tämä on sitä lähiruokaa, sillä näillä kaloilla on lyhyt matka merestä kuluttajan lautaselle. Siitä myös tietää mistä se on tullut ja mitä se on. Kun syö sesongin mukaan, saa myös vaihtelua, eikä tarvitse kyllästyä yksipuolisuuteen, Helanen toteaa.

Helasen on vaikea valita omaa suosikkikalaansa ja hänelle maistuu niin kuha, siika, ahven kuin hauki. Tärkeintä on, että se on tuoretta ja kotimaista. Tuoreesta kalasta syntyvät myös yrityksen tuotteet, kuten savustettu siika ja paistetut muikut. Niitä kannattaa myös kotikokin kokeilla, sillä maailma on pullollaan hyviä kalareseptejä, eikä raaka-aineita tarvitse kaukaa hakea.

Teksti ja kuvat: Saara Kärki

vihiluodon_kala1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *