Suomalainen ruoka nousee estradille Pohjoismaiden suurimmilla ruokafestivaaleilla Tanskassa

Pohjois-Savo on mukana ruokafestivaaleilla.

Kuva: Tobias Frandsen, Foodproject.dk

Pohjoismaiden suurimmat Food Festival – ruokafestivaalit järjestetään Tanskassa 1.-3.9.2017.  Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman teemallisissa työpajoissa on mukana nyt ensimmäistä kertaa suomalainen ruoka. Tapahtuma kerää vuosittain yhteen 30 000 ruoasta kiinnostusta kuluttajaa ja ruoka-alan ammattilaista.

Viisi suomalaista kokkia pakkaa parhaillaan matkalaukkujaan kaupunkilomalle Aarhusiin. Jyllannissa sijaitseva merenrantakaupunki kantaa tänä vuonna Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta, mutta matkan pääpaino on kulttuurinähtävyyksien sijaan tällä kertaa edistää ruokamatkailua Suomeen ja hakea inspiraatiota Kuopion alueen ruokamatkailun ja -tapahtumien kehittämiseen.

Matkalaukkuihin on pakattu tuulen pitävien vaatteiden lisäksi erityisesti lähiruokaa Kuopion alueelta, sillä matka on osa ProAgrian Savon –yksikön European Region of Gastronomy – kehityshanketta.

– Tuomme tullessamme muun muassa ruisleipää, savumuikkuja, mustatorvisieniä, poroa, puikulapottuja, puolukoita, erilaisia hilloja, tyrnimarjoja, mesimarjalikööriä, kertoo kv-koordinaattori ja European Region of Gastronomy – hankevastaava Ilona Sares ProAgrian Pohjois-Savon yksiköstä.

Hieman Tamperetta asukasmäärältään suurempi Aarhusin kaupunki kantaa kuluvana vuonna harteillaan Euroopan kulttuuripääkaupungin viitan lisäksi eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustusta. Tapahtumaan odotetaankin tästä syystä tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätystä. Kuopion alueelle haetaan  tunnustusta vuodelle 2020.

Suomiruoan työpajassa markkinoidaan Suomea puhtaalla suomalaisella lähiruoalla

Gastroscenen – Claus Meyer -Workshop. Kuva: Daniel Mois

FOOD Festivaalien laajasta yleisöohjelmasta vastaa kokonaisuudessaan 250 toimijaa. Osana tapahtumaa järjestetään erilaisia teemallisia ruokatyöpajoja ja yksi työpajoista esittelee suomalaista ruokaa. Työpajan vetovastuussa on viisi Kuopion alueella toimivaa kokkia.  Kokit ovat suunnitelleet menun yhteistyössä viiden ruokalajin kokonaisuudeksi.

– Alkupalaksi valmistamme savumuikkumoussea Liepuskan leipomon ruisleivällä, mustatorvisienikeittoa ja kyytipoikana maistelemme maailman parhaaksi vodkaksi tänä vuonna valittua Lignell & Piispasen Tillivodkaa, esittelee menua Bowld1nerin ravintolan keittiöpäällikkönä Kuopiossa työskentelevä Lasse Herd.

Pääruokana on luvassa poroa ja jälkiruoissa painottuvat juustot ja marjat.

– Itse ruoka ei välttämättä ole se juttu työpajassa vaan yleisesti kaikki muu ruoan ympärillä kuten vinkkien ja mielipiteiden jakaminen, kuvailee VS Ravintoloiden Catering – toiminnasta työkseen vastaava Aki Hiltunen.

Kaikille kokeille ruokatapahtumissa mukana olo on tuttua Kuopiossa järjestettävän SATOA–ruokatapahtuman kautta. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Kuopiossa elokuussa 2014. Tapahtumat ovat osa RuokaSavo-hanketta. Pohjois-Savon maaseutustrategian visiona on, että Pohjois-Savo on vuonna 2020 valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta.

Food Festarit  – tapahtumaraportin toimitti Aarhusin kaupungissa asuva suomalainen viestinnän ammattilainen Marjoannika Nyman, joka on toimittanut myös Aarhusin kaupunkioppaan suomeksi.

Lisätiedot:

Food Festivaalit – Pohjoismaiden suurin ruokafestivaali Aarhusissa Tanskassa 1.-3.9.2017
Aarhusin kaupunkiopas suomeksi
SATOA – ruokatapahtuma Kuopiossa
European Region of Gastronomy – kehityshanke
RuokaSavo – hanke

Hotdog DM. Kuva: Claes bech Poulsen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *