Vaihtoehtoisia tapoja ostaa suoraan tuottajalta

Haluat ostaa suoraan tuottajalta, mutta et halua lähteä kiertelemään jokaisen tuottajan luona erikseen. Miten tämän yhtälön voi ratkaista? Vaihtoehtoisia ostokanavia löytyy, joista tässä esitellään REKO-malli, ruokapiirit ja ruokaosuuskunnat.

REKO-malli

REKO on tuottaja- ja kuluttajaryhmän väliseen kauppaan tarkoitettu malli, jossa tehdään tuottajan ja kuluttajan välinen kirjallinen ostosopimus tietylle ajanjaksolle, esim. kahdeksi kuukaudeksi. Tuottaja toimittaa tilatut tuotteet noudettavaksi sovitusta paikasta ja sovittuna aikana, esimerkiksi klo 18-19 välillä, kerran viikossa. REKO-malli onkin kustannustehokas ja säästää molempien osapuolten aikaa.

REKO sopii sinulle, joka haluat esimerkiksi ostaa tuoretta, puhdasta ja hyvää ruokaa edullisesti, haluat tietää ruoan alkuperän tai haluat vaikkapa suosia paikallisia luomutuotteita. REKO:n avulla saat tuoreempaa ruokaa, et maksa turhasta mainonnasta, pakkauksista tai kuljetuksista ja tuet lähiyhteisöäsi. Samalla saat mahdollisuuden tavata ruokasi tuottajan, voit tavata ”hengen heimolaisia” ja jakaa yhteisiä kokemuksia tai vaikkapa ruokaohjeita. Tuoreiden sesonkituotteiden ostaminen tuo myös ympäristöetuja ja voit törmätä myös lajikkeisiin, joita ei välttämättä saa tavallisista kaupoista.

Lisätietoja:
www.foodia.fi/fi/foodia
www.parastapoytaan.fi/blogi

Ruokapiirit

Ruokapiirissä joukko kuluttajia tilaa yhdessä suuremman määrän lähi- ja luomutuotteita suoraan paikallisilta tuottajilta. Yhteistilaukset tehdään tilausluettelon perusteella yleensä kerran kuukaudessa, ja toimitetaan ruokapiirin jakelupisteelle ennalta sovittuna päivänä, jolloin ruokapiirin jäsen hakee tilaamansa tuotteet itselleen. Ruokapiirit toimivat yleensä vapaaehtoisvoimin. Isommat ruokapiirit ovat usein yhdistysmuotoisia, jolloin jäseniltä voidaan kerätä pientä jäsenmaksua kulujen kattamiseksi.

Ruokapiirin etuja ovat mm. tuoreen ja turvallisen lähi- ja luomuruoan saanti, tilauksen helppous, edullinen hinta, tuotteiden laadukkuus sekä jäljitettävyys suoraan tuottajalle ilman välikäsiä. Tyypillisiä ruokapiirin kautta tilattavia tuotteita ovat esimerkiksi viljatuotteet, kasvikset ja mausteet. Joidenkin ruokapiirien kautta voi tilata myös luomulihaa, kananmunia, hunajaa tai maitotaloustuotteita tai vaikkapa pesuaineita, ulkomaisia luomutuotteita sekä reilun kaupan tuotteita.

Lisätietoja:
www.ruokapiiri.fi
www.luomuliitto.fi/luomutuotteet/ruokapiirit/
www.kehu.fi/fi/sisalto/tekstit/tuote_palvelu/ruokapiiri_tietopaketti_esite.pdf
Jenni Saarinen / Laurea amk opinnäytetyön prosessikuvaus ruokapiiritoiminnan käynnistämisestä: http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/65678/Saarinen_Jenni.pdf?sequence=1
www.japary.fi/lahiruokaa/

Ruokaosuuskunnat

Ruokaosuuskunta eli kumppanuusmaatalous (Community Supported Agriculture, CSA) on maanviljelijän ja kuluttajien muodostama yhteisö. Osuuskunnassa viljelijä ei myykään tuottamaansa ruokaa tukulle ja sieltä eteenpäin kaupan ketjulle, vaan suoraan kuluttajille. Ero tavanomaiseen ruokapiiriin on, että viljelijä myy eräänlaisia ruokaosakkuuksia joka maksetaan etukäteen, yleensä alkukeväästä. Niistä muodostuu maatilan vuosittainen budjetti. Osuuttaan vastaan jäsenet saavat viljelijän satoa niin pitkään kuin sitä vain riittää.

Mallissa on riskinsä: jos sato on huono, on satokorin sisältö heikonlainen. Hyviä puolia kumppanuusmaataloudessa on, että ruokaosuuskunnan jäsenenä on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä pellolla kasvaa ja myös osallistua viljelykseen talkoillen ja vaikkapa sadonkorjuujuhlia järjestäen. Lisäksi ruokaosuuskunnassa osakkaana olevat tietävät tarkalleen, mistä ruoka on tullut ja kuinka se on viljelty, koska viljelyyn voi osallistua itsekin. Ruoka on puhdasta, lähellä tuotettua suoraan pellolta omaan keittiöön. Osuuskunta voi itse yhteistuumin ja -toimin minimoida luontoa kuormittavien viljelymenetelmien, kuljetusten, pakkausten ja välikäsien määrää, joten useimmiten viljely on hyvinkin luonnonmukaista.

Lisätietoja:
Kumppanuusmaatalouspaikat eri puolilla Suomea ruokaosuuskunta.fi/csa-suomi
syotavakaupunki.fi/tag/suomen-ruokaosuuskunnat/

Tuottajille tulossa suoramyynti -ohjeistus

Suoramyynnin suosio kasvaa jatkuvasti eri kohderyhmien keskuudessa (kuluttajat, vähittäiskauppa, ruokapiirit, ravintolat jne.). Valtakunnallisella kehittämistyöllä pystytään auttamaan yrittäjien ja eri kohderyhmien parempaa kohtaamista. Aitoja makuja onkin tehnyt hartiavoimin töitä pienten yritysten suoramyynnin ja jatkojalostuksen eteen lisäämällä vuoropuhelua yrittäjien, asiakkaiden ja elintarvikelainsäädännön välillä. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tästä on pian valmistuva suoramyynti -ohjeistus, joka lisää yrittäjien osaamista laadukkaan suoramyynnin aloittamiseen sekä neuvoo toiminnan alkuun pääsemisessä. Suoramyynnissä on tulevaisuus, kunhan vain oivallamme sen oikein.

Teksti: Pauliina Hakanen ja Johanna Mattila

 

2 kommenttia “Vaihtoehtoisia tapoja ostaa suoraan tuottajalta

  1. Ruokaosuuskunnat

    Hienoa, että vaihtoehtoiset tavat on listattu myös aitojen makujen puolesta. Pakko tehdä pieni korjaus tuohon ruokaosuuskuntien riskeihin. Totta on, että jos sato on huono niin saa vähemmän satoa. Nyt olemme kuitenkin huomanneet, että kun viljelemme monipuolisesti useampia lajeja niin riski pienenee. On erilaisia vuosia ja osa lajeista menestyy kuivempana ja osa kylmemmässä&sateisempana vuonna. Kaupunkilaisten oman pellon satomäärä on ollut nyt 4 vuotta suurempi kuin siihen sijoitettu euromäärä, jos vertaamme luomuhintoihin kaupasta ostaessa. Sanoisimpa jopa, että kumppanuusmaatalous on riskittömämpää kuin maatalous yleensä. Jaamme riskiä yhdessä viljelijöiden kanssa. Siksi kumppanuusmaatalous on kestävämpi ja riskittömämpi viljelytapa. Myös ennakkositoutuminen satoon mahdollistaa investoinnit ilman lainarahaa. Suosittelen Suomen maatiloille kumppanuusmaataluos-mallia, jossa viljelijä tekee yhteistyötä kuluttajien kanssa. Kummatkin hyötyy.

    1. Kiitos hyvästä lisäyksestä juttuun liittyen! Toivottavasti kumppanuusmaataloudesta innostuvia löytyy lisää eri puolilta Suomea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *