Vi gläds åt säsongens inhemska grönsaker!

Utbudet av inhemska grönsaker är särskilt stort i augusti-september. På butiks- och torghyllor samt i den egna trädgården finns det sommarmorötter, sallad, zucchini, rödmogna tomater, många slags örter, bär och mycket annat. Dessutom är största delen av grönsakerna som godast nu.

Populariteten för säsongsbetonad mat talar nog om intresset för mat och viljan att gynna högklassig, närproducerad mat. Som en närmatsbutik formulerar det: säsongsmat har hjärta.

Att följa hjärtat leder ofta även till klimatåtgärder. Att äta enligt årstidsväxlingarna är även vettigt med tanke på minskning av klimatutsläpp. När man gynnar säsongsmat fäster man mer uppmärksamhet än vanligt på grönsaker, som är mer miljövänliga än animaliska produkter.

Sanningen om tomaternas klimatpåverkan

Säsongsmat betyder även det att man undviker energiintensiv matproduktion, till exempel växthusprodukter på vintern. Många finska växthus har visserligen redan övergått till att använda förnyelsebar energi och har på olika sätt lyckats att minska sin energiförbrukning, till exempel med hjälp av led-belysning. Då är exempelvis klimatpåverkan av inhemska tomater på samma nivå som de som importeras från södern (se MTT:s meddelande).

Många förfasar sig framför frukt- och gröntavdelningens hyllor över kinesiska äpplen, chilenska vindruvor och kenyanska ärtor. Om frukt och grönsaker importeras till Finland med båt är klimatutsläppen inte nödvändigtvis särskilt stora trots de långa avstånden. Det kan dock finnas andra problem med produktionen utomlands, till exempel riklig vattenförbrukning och användning av bekämpningsmedel eller orättvis behandling av arbetarna.

kasviskori

Makaronilådan tar paus, fram med en grönsakscocktail

Lägg alltså inhemska, läckra grönsaker på tallriken i stället för den vanliga makaronilådan! På hösten kockar man olika sallader, fylld zucchini, kållåda och bärpajer. På vintern kan man pröva på vad man kan trolla fram av rotfrukter samt odla groddar. Under våren kämpar vi ett tag så får vi sedan njuta av sparris och rabarber och så småningom av sommarens håvor: färskpotatis, grönsaker, jordgubbar med mera.

I Matinformations säsongskalender kan man kontrollera vad som lönar sig att gynna under olika tider.

Finlands miljöcentral och Ruokakesko arrangerar kampanjdagen Kauden kasvikset (Säsongens grönsaker) 15.8 i Egentliga Finland. Under kampanjdagen arrangeras det evenemang i K-supermarketar.

Text:
Kaarina Toivonen
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju -hanke (KESTI)
Suomen ympäristökeskus

Bild: Olli-Pekka Pietiläinen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *