Landsbygdens häftigaste butiksbil för smakerna närmare

Är det här en alldeles riktig Butiksbil? I början av sommaren frågan har hörts från läpparna på många intresserade när de har stigit in i Landsbygdens häftigaste Butiksbil.

Landsbygdens häftigaste Butiksbil är en butiksbilsturné som landsbygdsnätverksenheten startade under våren 2014 och det är en fortsättning på Landepaukku som turnerade för ett par år sedan. Bilen stannar vid publikevenemang och i den hittar man småproducenters matprodukter från olika håll i Finland, samt en stor mängd broschyrer och information om närmat och ekologisk mat.

Bilen som körs av företagaren Jussi Niemelä har hyllorna fulla med till exempel lemonad, saft och saftkoncentrat från småproducenter. Alla produkterna är fria från tillsatsämnen och de innehåller inga färgämnen eller essenser, utan endast äkta bär. Dessutom finns det flera andra ekoprodukter på hyllorna som exempelvis mjöl och gryn från småkvarnar i olika dialektområden.

– Den grundläggande idén är att föra fram landsbygden och de produkter som den erbjuder och samtidigt göra dem tillgängliga för folk, berättar Niemelä.

Den nostalgiska butiksmodellen intresserar
kauppa-auto1
Bilen och de produkter som den erbjuder har enligt Niemelä väckt överraskande mycket intresse hos besökarna även om priserna är högre än vanligt. Man är beredd att betala för kvalitet även när det gäller livsmedel.

– Varje kund tycks ha minnesbilder av barndomens gamla butiksbil som man sen återupplivar på vår bil. De minns när de väntade på att bilen skulle komma och på glassen eller godiset som de skulle få därifrån.

På Butiksbilens hyllor finns det också rejält med aktuell information om vad landsbygden har att bjuda på. Kunderna får förutom något ätbart även med sig något att läsa.

– Här finns det landsbygdsnätverkets broschyrer, Äkta smak-kort, Maavara-tidningar, allt möjligt som har med odling och djurhållning att göra, räknar Niemelä upp.

I allmänhet hittar produkterna vägen till butiksbilen genom närmatspartihandeln i Humppila. En del av läckerheterna väljs ut när landsbygdsnätverksenhetens personal hittar produkter som verkar passa in i bilens sortiment.

Butiksbilen har under den här sommaren bland annat hunnit åka runt till Nyslott, Uleåborg och Rovaniemi. Och än syns inte slutet på det ständigt växande kilometerantalet, för resan fortsätter ända in på september.

– Det är ett alldeles riktigt sommarjobb, ler Niemelä.

Text och bilder: Taneli Kärki
kauppa-auto3

Butiksbilen stannar på platser där det finns lokala produkter att erbjuda. Stoppen varierar från dansbanor till torg och större marknader.
Rutten för Landsbygdens häftigaste butiksbil-turnén finns på www.maaseutu.fi

och nyheter från resans gång finns även på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *