Äktasmak.fi nyhetsbrev

Augusti 2014

Alternativa sätt att köpa direkt från producenten
Du vill köpa direkt från producenten, men du vill inte åka runt till varje producent var för sig. Hur kan man lösa denna situation? Det finns alternativa köpkanaler och av dem presenteras här REKO-modellen, matkretsar och matandelslag. Läs mer

Vi gläds åt säsongens inhemska grönsaker!
Utbudet av inhemska grönsaker är särskilt stort i augusti-september. På butiks- och torghyllor samt i den egna trädgården finns det sommarmorötter, sallad, zucchini, rödmogna tomater, många slags örter, bär och mycket annat. Dessutom är största delen av grönsakerna som godast nu. Läs mer

Motiveringar till att ansvarsfullt välja närmat
I den nyligen publicerade Argumentbanken har man samlat alla de viktigaste delområdena inom närmatens ekologiska hållbarhet. Argumenten ger konsumenterna motiveringar till att göra ett ansvarsfullt val och välja närmat, samt ger producenterna vägledning i att berätta om ämnet. Läs mer

Landsbygdens häftigaste butiksbil för smakerna närmare
Är det här en alldeles riktig Butiksbil? I början av sommaren frågan har hörts från läpparna på många intresserade när de har stigit in i Landsbygdens häftigaste Butiksbil. Läs mer

Kommande evenemang

Lähiruoka on bisnes! (Närmat är en business!)-seminarium arrangeras 9.10 kl. 10-14.30 i Tammerfors. Seminariet som arrangeras i samarbete med projekten Äkta smaker II och Parasta Pöytään Pirkanmaalta. Läs mer (på finska)

Äkta smaker-turné i landsorten

Under detta år presenterar Aitojamakuja.fi sig på olika platser i Finland i samband med den s.k. Äkta smaker-turnén. Målet är att under turnén öka webbplatsens synlighet på olika områden i Finland och samtidigt få feedback på webbplatsen både från användarna och företagen som finns med på den.

Nästa turnéstopp är:

Nyheter från andra håll

  • Undersökning i projektet ”Ekonomiska effekter av närproducerad mat och främjande av användningen av närproducerad mat i professionella kök på den offentliga sektorn”: Publikation
  • Projektet FOREFOOD: Lähiruokayrittäjän työkirja www.mtt.fi/lahiruokatyokirja
  • Finska naturens dag 30.8., evenemang på ekogårdar luomuailmanmuuta.fi
  • Aktuell information om ekofrågor finns på www.luomu.fi-webbplatsen

Aitojamakuja.fi eller aktasmak.fi-webbplatsen drivs av det riksomfattande Äkta smaker II-projektet (2012-2014), som främjar småföretagares synlighet och sökbarhet samt ökar kännedomen om småskalig produktion av livsmedel. Projektet genomförs inom Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland och det finansieras av Tavastlands ELY-central som ett riksomfattande projekt.
www.facebook.com/aitojamakuja.fi
www.aitojamakuja.fi/blogi

Mer info:     Brahea Centrum vid Åbo Universitet
Päivi Töyli, projektledare, tfn. 040 189 1929, paivi.toyli[at]utu.fi
Johanna Mattila, koordinator, tfn. 040 565 8121, johanna.mattila[at]utu.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *