Vesangan päiväkoti-koululla syödään paikallista kalaa ja porkkanaa

Jyväskylässä on käynnistynyt kesän 2014 aikana Lähiruokaa resurssiviisaasti julkisiin keittiöihin -hanke, jolla pyritään helpottamaan lähiruoan käyttöä julkisissa ammattikeittiöissä.

Tavoitteiseen pyritään selvittämällä hankinnallisia esteitä liittyen saatavuuteen, hankintahintaan ja logistiikkaan sekä pyrkimällä poistamaan ne yhteistyössä hankintakeskuksen, verkkotukkukauppatoimijan ja tuottajien kanssa. Lähiraakaaineisiin pohjautuvan reseptiikan ja tuotekehittelyn toteuttaminen tapahtuu yhteistyössä tuottajien, ammattikeittiön ja loppukäyttäjien kanssa. Tavoitteena on lisäksi tehdä lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset näkyviksi päättäjille.

Pienten erien hankinta hajautetusti ympäri maakuntaa asettaa suuret haasteet raaka-aineiden kilpailutukselle, hankinnalle ja toimituksille. Ammattikeittiöillä ei ole resursseja etsiä ja tilata tuotteita erikseen useilta toimittajilta, samoin tuotteiden vastaanoton tulee tapahtua tehokkaasti mahdollisimman vähissä toimituserissä. Myös jalostusastetta tulee nostaa. Hankkeessa hyödynnetäänkin verkostomaista toimintaperiaatetta ja nettikauppajärjestelmää sekä luodaan logistisia ratkaisuja paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden saamiseksi riittävän kustannus- ja työaikatehokkaasti myös julkisten keittiöiden käyttöön. Käynnistyneessä hankkeessa luodaan monistettava toimintamalli särkijalosteen ja porkkanan tuotantoketjusta. Samalla tarkastellaan särkijalosteen ympäristövaikutuksia elinkaarilaskelmien avulla. Tulokset julkaistaan päätöstilaisuudessa 18.11.

Hanke on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteistä Kohti resurssiviisautta -hankekokonaisuutta. Lue tarkemmin hanketiedotteesta Lähiruokaa_resurssiviisaasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *