Broilerfilé vinner över köttbullar i klimattävlingen

Lunchalternativen är broilerfilé, köttbullar, laxsås och batatsoppa idag. Vilken skulle du välja? Vad skulle du helst vilja ha? Vilken har det minsta klimatavtrycket?

Även när man utreder en vanlig maträtts klimatpåverkan måste man hitta svar till många frågor. Vilka slags råvaror har använts? Hur mycket klimatutsläpp orsakar primärproduktionen? Hur mycket energi har det förbrukats i kedjans olika skeden och hur har energin producerats? Är maten djupfryst? Hur är maten tillredd och hur mycket energi gick det åt?

Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi gjorde ett stort jobb när den beräknade klimatpåverkan för över hundra maträtter inom Klimatlunch-projektet. Skillnaden mellan maträtterna var som mest nästan femfaldig. De vegetariska rätterna var ofta de med minst utsläpp, likaså fiskrätterna med undantag av lax. Mat som innehåller nötkött belastade i sin tur klimatet särskilt mycket. Under medelvärdet hamnade bl.a. batatsoppa, sej, grönsakspasta och köttgryta på fläskkött.

foodweb
Med hjälp av Foodweb-räknaren kan man bekanta sig med måltiders och födoämnens klimatavtryck

Inom det internationella Foodweb-projektet gjorde man ett webbprogram, som man kan använda för att räkna ut klimatpåverkan för olika måltider. Med hjälp av musen kan man dra olika födoämnen till tallriken och observera bl.a. växthusgasutsläpp samt energi- och näringsinnehåll för dessa. I räknefunktionen finns även färdiga maträtter. Till exempel genererar en portion köttbullar med potatismos 1,72 kg CO2e-utsläpp, broilerfilé med korngryn 1,04 kg och svamprisotto 0,8 kg.

Även med klimatdieträknaren som Finlands miljöcentral har utvecklat kan man ta reda på vilken klimatpåverkan ens matvanor har. Räknaren frågar hur mycket nötkött, fläsk, kyckling, fisk, ost, mjölkprodukter, ris, ägg eller vintersäsongens grönsaker man äter – mycket, normal mängd, lite eller inget alls? Enligt räknaren orsakar en vegans mat under ett år 655 kg CO2e-utsläpp, medan utsläppet hos en vanlig blandätare är 1 643 kg CO2e.

Dessa uppgifter ger en något att bita i under en stund.

Text:
Kaarina Toivonen
Kestävä ja ilmastoystävällinen aluetason elintarvikeketju -hanke (KESTI)
Suomen ympäristökeskus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *