Lammasta suoraan laitumelta pöytään

Tilan elämä ja lampaiden kuulumiset halutaan tuoda mahdollisimman lähelle asiakkaita, joten omat verkkosivut ovat tärkeässä roolissa suoramyynnissä.

oulujoen_karitsa1
Oulujoen Karitsan tilan laumanvartijakoirat Mona ja Ella laumansa keskellä

Oulujoen Karitsa on utajärveläinen lammastila, joka myy karitsalihaa suoramyyntinä kuluttajille. Lampuri Riikka Juntunen pitää tärkeänä, että heidän toimintansa on mahdollisimman läpinäkyvää, jotta asiakkaat tietävät mitä he saavat. Kaikki toiminta, mikä näkyy ulospäin, on suoramyynnin kannalta olennaista. Asiakkaansa yritys on löytänyt netin ja verkkosivujen kautta.

– Kaikki eivät tietenkään käytä verkkoa, joten sanomalehtimainoksilla on myös merkityksensä, mutta pääasia on kyllä internetillä. Siellä meidän toimintaamme voi tutustua esimerkiksi blogimme kautta, Juntunen kertoo.

Lähiruoan kiihtyvä suosio näkyy tilalla lisääntyneenä kiinnostuksena. Siksi Juntunen kokee alueella kasvavan tuottajamäärän positiivisena asiana. Yhteistyö eri tilojen välillä palvelee kaikkia ja sen avulla voidaan ratkoa samoja ongelmia, joita jokainen työssään kohtaan.

– Tiedän, että Oulun seudulle on tulossa lisää yrittäjiä, mutta kyllä tänne mahtuu. Sitä mukaan kun ihmiset oppivat tekemään lampaasta ruokaa, kasvaa sen kulutuskin. Samalla me pystymme viemään teuraskuljetukset yhdessä. Silloin ei tarvitse viedä kaikkia kerralla, eikä tarvitse viedä liian pieniä eikä kasvattaa karitsoita liian suuriksi, Juntunen summaa.

oulujoen_karitsa3Insinööristä lammastilalliseksi

Juntunen on alunperin koulutukseltaan insinööri. Muutama vuosi sitten hän vuokrasi enoltaan pienen osan pelloista. Lisäksi Juntunen käyttää laidunalueina muun muassa metsälaitumia ja erilaisia maisemanhoitokohteita. Paluu synnyinpaikkakunnalle ja halu työllistyä sinne ajoivat alan vaihtoon. Uuden opettelussa on ollut paljon tekemistä, mutta Juntunen ei pidä mitään ylitsepääsemättömänä.

– Juuri puhuimme toisen lampurin kanssa, että miten monta lippulappusta saa täyttää myyntilupien saamiseksi. Ei se mikään mahdoton tehtävä ole, kunhan tekee paperit oikein ja huolehtii, ettei kylmäketju katkea.

Oulujoen Karitsassa elintarvikehuoneisto on liikkuva peräkärry. Juntunen käyttää sitä pelkästään lihojen noutamiseen teurastamolta ja niiden kuljettamiseen asiakkaille. Ilman elintarvikehuoneistoa kuluttajien pitäisi itse hakea lihansa teurastamolta, joka taas vaatisi heiltä lisää henkilökuntaa huolehtimaan myynnistä.

Tärkeä tietää mitä ostaa

Juntunen kehuu tilojen välistä yhteistyötä rakentavaksi. Yrittäjät jakavat keskenään vinkkejä, eikä kenenkään tarvitse opetella kaikkea kantapään kautta. Tärkeintä myyntityössä on pitää sovituista asioista kiinni. Teurastamon kiireistä johtuen lihan toimitusajankohdasta ei pystytä aina pitämään tiukasta kiinni, vaikka siihen pyritään.

– Asiakkaalle olisi tärkeää tietää milloin liha tulee. On tärkeä tietää ennalta teurastusajankohta ja myös lihan toimitusaika. Teurastamoilta se vaatii myös pysymistä aikatauluissa.

Yrittäjä pyrkii tuomaan tilan elämän ja lampaiden kuulumiset mahdollisimman lähelle asiakkaita. Juntuselle on tärkeää, että asiakkaat voivat käydä blogista katsomassa kuvia lampaista ja lukemassa niiden kuulumisia. Näin hän saa tuotua niiden hyvinvoinnin lähelle lihan ostajia.

oulujoen_karitsa2

Teksti: Saara Kärki
Kuvat: Riikka Juntunen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *