Luomua ilman välikäsiä

Turun yliopiston luomupiirin kautta paikallisten tuottajien ruoka löytää tiensä suoraan piiriläisten lautasille. Monelle yksi tärkeä syy olla mukana on tuotteiden halvempi hinta.

Luomupiiri_SannaAhvenharju
Myös Sanna Ahvenharjun poika Veikko Veivo tulee usein jakopäivinä auttamaan luomupiiriläisiä.

Turun yliopiston luomupiirin kuukausittainen tuotteidenjakopäivä on täynnä touhua. Pöydät ovat täynnä leipää, kananmunia, juureksia ja jauhoja. Paikalla pyörii luomupiirin hallituksen jäseniä sekä yhdistyksen rivijäseniä. Rivijäsenistäkin jokainen on velvoitettu auttamaan jakotilaisuudessa kerran vuodessa.

– Tuotteiden logistiikan järjestäminen on hurjan iso työ. Viime keväänä meitä aktiivisia hallituslaisia oli enää 6–7, mutta nyt määrää saatiin kasvatettua kolmeentoista. Sillä määrällä homma pyörii, eikä työ ole kellekään liian iso, sanoo luomupiirin konkari, jakotilaisuuden vastaavana toimiva Sanna Ahvenharju.

Piirin toimintaperiaatteena on, että kaikki perustuu talkootyöhön. Kun kukaan ei ole ottamassa välistä omaa rahallista osuuttaan, piiriläiset maksavat tuotteista vain sen hinnan, joka menee suoraan tuottajalle. Tilaukset tehdään netissä kerran kuussa, ja tuotteita toimitetaan paikalle tilausten mukaan. Suurin osa tuotteista tulee Varsinais-Suomesta, mutta mukana on myös joitakin ulkomaisia tuotteita.

Helppoa, kun oppii

Luomupiiri_MariaAnttila
Maria Anttila ostaa luomupiirin kautta suuren osan käyttämistään kuivatuotteista. Kaupasta tulee ostettua etenkin vihanneksia.

Omaa tuotetilaustaan yliopistolta hakemaan tullut Maria Anttila on ollut luomupiirin rivijäsen jo yli viisi vuotta. Tärkein syy mukanaoloon on hänelle luomutuotteiden helppo saatavuus piirin kautta.

– Tätä kautta luomua saa todella edullisesti, kätevästi ja monipuolisesti, Anttila kiittelee.

Hän ostaa piirin kautta kaikki kananmunat ja jauhot. Lisäksi hän tilaa piirin kautta arviolta puolet tietyistä kuivatuotteista, kuten pavuista ja pastoista. Vihanneksia ja juureksia tulee tarjolle sen mukaan, mikä sesonki milloinkin on, joten niiden suhteen ostoksia täytyy eniten täydentää kaupoissa.

Aluksi piirin kautta tilaaminen vaati Anttilalta opettelua. Tuotteita oli tarjolla niin laaja määrä, että hänen olisi tehnyt mieli kokeilla kaikkea, mutta oli vaikea arvioida, miten paljon kuukauden aikana tulisi syötyä. Nyt tilaukset sujuvat kuitenkin jo rutiinilla.

Anttila on opiskelija, mutta aikoo pysyä piirin toiminnassa vielä valmistuttuaankin. Noin 40 prosenttia jäsenistä onkin muita kuin opiskelijoita.

– Luomua saa nykyään muualtakin, esimerkiksi marketeissa on jo hyvät valikoimat. Mutta kauppojen hintoihin verrattuna täällä on edullisempaa, Anttila pohtii.

Suoraan ruokapöytään

Sanna Ahvenharjun mukaan luomutuotteiden parempi saatavuus onkin pienentänyt luomupiiriä sen 16-vuotisen olemassaolon aikana. Tällä hetkellä jäseniä on 160, kun parhaimmillaan heitä on ollut noin 280.

Toisaalta kuluttajille on tullut yhä tärkeämmäksi tietää, mistä ruoka tulee, ja saada se pöytään mahdollisimman suoraan. Osa piiriläisistä arvostaa Ahvenharjun mukaan myös sitä, että luomupiiri tarjoaa vaihtoehdon isoille kauppaketjuille.

­– Minustakin on kiva, että tiedän ihmisen, joka on kasvattanut ruokani. Se on jotenkin aitoa. Itsellä ja monella muullakin hallituksen jäsenellä yksi syy olla mukana on se, että asia koetaan tärkeäksi. Halutaan, että tuottajat saisivat myytyä omia tuotteitaan mahdollisimman paljon.

www.luomupiiri.fi

Teksti ja kuvat: Jaana Tapio

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *