Aitoja makuja vastaa lähiruokabuumiin: yli 2000 yritystä mukana verkostossa

Koko Suomen kattavalla aitojamakuja.fi -sivustolla esittäytyvät paikalliset lähi- ja luomuruoan yritykset ja tuottajat. Hakupalvelu auttaa löytämään myös paikallisen ruoan ostopaikkoja.

Aitojamakuja.fi -sivusto avattiin syksyllä 2008 ja nyt sivustolla esittäytyy yli 2000 pientä tai keskisuurta elintarvikeyritystä. Sivusto on kattava tietolähde, kun halutaan löytää lähialueen paikallisia yrityksiä, jotka tuottavat ja valmistavat lähiruokaa. Sinne on koottu myös lähiruoan ostopaikkoja esimerkiksi lähi- ja luomuruokaan profiloituneita erikoiskauppoja ja ravintoloita.

– On todella hienoa, että monivuotisen valtakunnallisen yhteistyön tuloksena sivustolla esittäytyy näin paljon lähi- ja luomuruokayrityksiä, iloitsee Aitoja makuja II-hankkeen projektipäällikkö Päivi Töyli.

– Sivustolta on helppo katsoa niin kuluttajien kuin yhteistyökumppania etsivien ammattilaisten, millaista tarjontaa lähialueella on.

Hankkeessa tehtyjen kyselyjen mukaan suurin osa kuluttajista haluaa ostaa lähiruokaa marketista tai lähikaupasta. Lisäksi kuluttajat haluavat ostaa tuotteita suoraan yrittäjiltä joko tilapuodin, lähiruokarenkaan tai ruokapiirin kautta. Tähän kysyntään vastaamiseksi sivustolta löytyykin liki 400 tilamyyntikohdetta ympäri Suomea.

– Maatilayrittäjiä kiinnostaa omien tuotteiden suoramyynti ja jatkojalostus yhtenä yrityksen kannattavuuden parantamiskeinoina. Monesti esteeksi koettu elintarvikelainsäädäntö on nyt puettu helppolukuisten ohjeiden muotoon. Ohjeiden avulla monet kentällä velloneet huhut on voitu todistaa vääriksi, kertoo hankkeen koordinaattori Johanna Mattila.

Aitoja makuja II -hankkeessa on nostettu esiin elintarvikealan pienyrittäjyyttä kokoamalla yhteen paikkaan alan yrityksiä ja nostamalla esiin paikallista elintarviketuotantoa. Hanke on toteuttanut Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa ja sitä on rahoittanut Hämeen ELY-keskus valtakunnallisena hankkeena.

www.aitojamakuja.fiwww.aitojamakuja.fi/suoramyynti, www.facebook.com/aitojamakuja.fi, m.aitojamakuja.fi,

Lisätietoja
Aitoja makuja II -hanke
Turun yliopiston Brahea-keskus
Päivi Töyli, projektipäällikkö
puh. 040 189 1929, paivi.toyli@utu.fi
ja
Johanna Mattila, koordinaattori
puh. 040 565 8121, johanna.mattila@utu.fi

Yksi kommentti “Aitoja makuja vastaa lähiruokabuumiin: yli 2000 yritystä mukana verkostossa

  1. Savolaistakotitalkkunaa

    Uutta
    Luomuna Savolaista kotitalkkunaa Kuoreton, paljassiemeninen Jorma -ohra on ikivahaa Rautalammin maatiaisohraa. Siitä valmistettu Savolainen kotitalkkuna on todellinen kokojyvätuote. Se sisältää runsaasti ravintokuituja (jopa 19 %), valkuais- ja kivennäisaineita. Ohrakuidun kolesterolia alentavat ja verensokeriarvoja tasaavat vaikutukset tunnetaan hyvin.

    Savolainen kotitalkkuna!
    Savolainen kotitalkkuna on valmistettu suomalaisesta ohrasta ensiksi keittämällä kypsäksi ja sitten paistamalla vielä uunissa.
    Kypsät täysjyväohrat jauhetaan talkkunajauhoksi. Talkkuna on kokojyvätuote, jossa ravintoaineiden määrät ovat samat kuin ohrajauhossa. Talkkunajauhoista syntyy hetkessä maittava puuro, jälkiruoka, leivonnainen tai välipala. Varmista päivittäinen kuidun saanti nauttimalla Savolaista kotitalkkunaa aamupalalla, välipalalla, leivonnassa, jälki- tai pääruokana. Perinteinen Savolainen talkkunapuuro valmistetaan näin: 2 dl kiehuvaa vettä/annosta kohden johon lisätään suola. Sirotellaan talkkunajauhoja samanaikaisesti hämmentäen, kunnes seos tuntuu sopivan puuromaiselta. Perinteinen talkkunapuuro nautitaan ”tirripaistin” tai muiden erilaisten riista- ja lihakäristeiden kanssa, mutta voinokare puuronsilmäksi riittää.
    Moneen tarkoitukseen terveellisesti!
    • Savolainen kotitalkkuna sopii mainiosti myös kalojen ja lihatuotteiden leivitykseen.
    • Nopeat jälkiruuat ja välipalat syntyvät valmiiksi kypsästä runsaskuituisesta talkkunajauhoista.
    • Sekoita Savolaista kotitalkkunaa jogurtin, viilin, rahkojen, marjojen tai muiden happamien maitotuotteiden sekaan.
    • Savolaisesta kotitalkkunasta valmistuu hetkessä marjojen tai rahkojen kanssa erilaisia maittavia talkkunahyveitä.
    • Savolainen kotitalkkuna sopii myös hyviin makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin.
    • Lue lisää www.savolaistakotitalkkunaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *