Vuoden Lähiruokateko Thomas Snellmanille

Pohjanmaalainen Thomas Snellman, REKO-mallin kehittäjä, palkittiin Vuoden Lähiruokateko -palkinnolla Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

Suomen Messusäätiön lahjoittaman palkinnon arvo on 2 000 €. Thomas Snellman on ideoinut Suomeen aivan uuden lähiruoan tuottajan ja kuluttajan suoran kohtaamisen mahdollistavan markkinointikanavan, REKO-mallin. Ensimmäiset REKO-renkaat perustettiin vuonna 2013 ja tällä hetkellä renkaita on lähes 50. Lähiruoka & Luomu -tapahtuma järjestetään 26.–29.3.

Thomas Snellmanin ideoi lähiruoan myynti- ja jakelumalliksi REKO:n (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista), jossa kuluttajat voivat tilata lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminään, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan. Uudenlaiset lähiruoan myynti- ja jakelukanavat ovat lähivuosina lisääntyneet vauhdilla, ja REKO on hyvä esimerkki lyhyisiin jakeluketjuihin perustuvasta toiminnasta. REKO-renkaiden lisäksi myös yksittäiset tuottajat ja yrittäjät ovat alkaneet soveltaa mallia omaan yritystoimintaansa ja toimittavat tuotteita ennakkotilauksen mukaan suoraan kuluttajille.

REKO-renkaita on otettu käyttöön erityisesti Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Tampereen seudulla. Kahdesta pilottirenkaasta vuonna 2013 alkanut toiminta on kasvanut niin, että renkaiden jäsenmäärä on jo 27 000. Snellman on jakanut tietoa REKO-mallista ensin Pohjanmaalla EkoNu! -hankkeessa ja sen jälkeen oman maatilatoimintansa ohessa.

– 46 säännöllisesti tuotteita välittävää REKO-rengasta osoittaa, miten valtava kiinnostus lähiruokaa kohtaan on ja miten helposti toiminta on organisoitavissa, jos vain tarjolla on riittävästi tietoa ja toimintaan uskova innovaattori Snellmanin tapaan, sanoo raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.

– REKO-renkaiden hyötyjä voisi luetella vaikka kuinka paljon. Ensinnäkin lähiruokatuotteiden pienillekin erille löytyy tästä uusi kauppakanava. Yritysten on helpompi uskaltaa laajentaa tuotantoaan, kun heillä on tiedossaan sitoutunut ostajajoukko. Lisäksi REKO:n kautta myytävät ruokamäärät ovat kasvussa ja parantavat näin lähiruoan kilpailukykyä. Facebook-ryhmä tuo sosiaalisuutta kuluttajan ja tuottajan välille ja tuottajien välille yhteistyömahdollisuuksia, Viljanen luettelee.

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Aikaisemmat voittajat ovat Heikki Ahopelto ja LähiPuoti Remes. Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä (raadin puheenjohtaja), johtaja Seija Kurunmäki ELO-säätiöstä, puheenjohtaja Ulla Liukkonen Suomen Keittiömestarit ry:sta, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta ja Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Lisätietoja:
Thomas Snellman, p. 040 8273549, thomas.snellman@multi.fi

Lisätietoja Lähiruoka & Luomu -messuista:
tiedottaja Johanna Suni p. 040 515 4216, johanna.suni@messukeskus.com

Kevätmessut Messukeskuksessa Helsingissä 26.–29.3.2015. Samalla lipulla viisi tapahtumaa: Kevätpuutarha, Oma Koti, OmaMökki, Sisusta! ja Lähiruoka & Luomu. Tapahtumat järjestää Messukeskus. Samaan aikaan kilpaillaan Elo-säätiön Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut (26.–27.3.). Messut avoinna to – pe klo 10–18, la klo 9-18 ja su klo 10–17. Liput Messukeskuksen verkkokaupasta tai ovelta. www.kevatmessut.fi

Lisää REKO-mallista Aitojamakuja.fi-blogissa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *