Paikallisia kesäherkkuja pöytään

Kesällä tarjolla on monia sesongin herkkuja, kuten varhaisperunoita, mansikoita, mustikoita ja monipuolisesti erilaisia kasviksia. Aitojamakuja.fi -hakupalvelu auttaa löytämään kesäherkut läheltä.

Aitojamakuja.fi -sivusto esittelee melkein 2000 erilaista pk-elintarvikeyritystä ja -tuottajaa ympäri Suomea. Toimiala on erittäin laaja ja monimuotoinen, sisältäen esimerkiksi liha-, marja-, kasvis-, leipomo- ja maitotuotteita. Lausahdus ”Lähilihaa, luonnollisesti” voisi kuvata hyvin sivuillamme olevia liha-alan toimijoita, kuten Suomisen Lihaherkkua Raumalta, Nokan lammastilaa Somerosta ja Uudenkylän Mehulaa Nastolasta (muut liha-alan yritykset).

Erilaiset tilavierailut tuovat kuluttajille syvempää tietämystä maatilan arjesta. Samalla on mahdollista ostaa tilan tuotteita. Tilavierailuja tarjoavat mm. Ojalan Highland-tila Sastamalasta, Tammiluodon Viinitila Paraisista ja Sorrin puutarha Turusta. Määtilan toimintaan Oripäässä kuuluu myös muun muassa kummilammastoimintaa. Tilalla voi olla myös oma myymälä, kuten Laitilanmäen luomutilalla Siilinjärvellä (muut tilamyynnit).

Suomalaista superfoodia eli kotimaisia marjoja ja niistä tehtyjä erilaisia marja- ja mehujalosteita tekevät mm. Ankkurin tyrnitila Lopelta, Anttilan tila Kokemäeltä, Ollilan marjatila Hämeenkoskelta, Nordic Vitality Polvijärveltä ja Pihvikeisari Ylläkseltä (muut marja-alan yritykset).

Leivissä on paljon paikallisia eroja eri alueiden välillä. Herkullisia ja vastapaistettuja leipiä ja leivoksia tarjoavat esim. Kinnarin tila Hollolasta, Paakarin Pysäkki Kärsämäeltä, Veraisen leipomo Mynämäeltä, Tyrnävän Leipurit Tyrnävältä ja Livonsaaren leipomo Livonsaaresta (muut leipomoalan yritykset sekä myllytuotteita).

Maitotuotteista saa niin valmiiksi jalostettuja herkullisia juustoja kuin terni- ja tinkimaitoa. Erilaisia maitotuotteita valmistavat mm. Pirttilän tila Somerolta ja Jukkola Food Lohtajalta (muut maitotuotteita tekevät yritykset). Kankaisten Öljykasvit Janakkalasta on yksi esimerkki rypsiöljyn tekijöistä (muut öljytuotteiden tekijät).

Vihannes- ja hedelmätiloilla voit käydä joko itse poimimassa tuoreet hedelmät ja vihannekset kotiin, tai ostaa tilalla jalostettuja tuotteita. Vihannes- ja hedelmätiloja ovat esim. Orastava Aurinko Savijoelta, Paula Achrenin puutarha Angelniemeltä, Kyröntarhat Kyröstä ja Kasvishovi Oulusta (muut vihannesalan yritykset).

Monella yrityksellä on myös verkkokauppa, josta voi ostaa tuotteita suoraan kotiin. Tästä esimerkkinä Penttilän tila Aitoosta (muut verkkokaupat). Lähiruokamyymälöistä löytää monen paikallisen tuottajan ja yrittäjän elintarvikkeita ja käsitöitä. Tällaisia ovat esim. Kuopion kauppahalli, Lähiruokapuoti TullinTupa Kuopiosta, Iitan Lähipuoti Saarijärveltä ja Benjamin Maatilatoria Iitistä (muut lähi- ja luomuruokamyymälät). Matkan varrella kannattaa pysähtyä myös herkuttelemaan lähi- ja luomuruokaravintoloihin, kuten esim. Ravintola Talliin Mikkelissä (muut lähiruokaravintolat).

Paikallisia kesäherkkuja -kilpailu on käynnissä 13.-22.6. Kilpailuun vastanneiden kesken arvotaan upeita palkintoja eri puolilta Suomea, esim. paikallisia tuotteita ja tuotekoreja, vierailuja tiloille, lahjakortteja lähiruokakauppoihin sekä kummilammas. Kilpailuun

Paikallisia kesäherkkuja -kilpailun palkinnot ovat seuraavilta yrityksiltä: Ankkurin tyrnitila, Anttilan tila, Benjamin Maatilatori / ProAgria Etelä-Suomi ry, Iitan Lähipuoti, Jukkola Food Oy, Kankaisten Öljykasvit Oy, Kasvishovi Oy, Kinnarin tila / Pioni ja Piironki Oy, Kuopion kauppahalli, Kyröntarhat, Laitilanmäen luomutila, myymälä, Livonsaaren leipomo, Lähiruokapuoti TullinTupa Oy, Määtila Ay, Nokan lammastila, Nordic Vitality, Ojalan tila – Ojala Highland, Ollilan Marjatila, Orastava Aurinko Oy, Paakarin Pysäkki, Paula Achrénin puutarha, Penttilän tila, Pirttilän tila, Ravintola Talli, Ravintola Ylläksen Pihvikeisari, Sorrin puutarha, Suomisen Lihaherkku Oy, Tammiluodon Viinitila Oy, Tyrnävän Leipurit Oy, Uudenkylän Mehula, Veraisen leipomo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *